Forfattermøte for barn med Elisabeth Moseng

Det er søndag og solen skinner varmt over Halden. Inne på biblioteket stråler Elisabeth Moseng om kapp med sola «Hei! Så hyggelig dere kom hit i dag!» Elisabeth er bedt inn av Halden litteraturforening for å snakke om boken sin: «Herr Hansen får besøk».

«Jeg har skrevet denne boka her, om Herr Hansen» forteller Elisabeth gjengen med barn og voksne som har funnet veien til biblioteket i dag.

«Han liker ingen ting, han!»

Elisabeth forklarer, smiler og ler. Hun har publikum med seg fra første stund. Hun har hele tiden en dialog med unger og voksne. Vi snakker om hva vi liker, og hvor lett det er å si «det liker jeg ikke» uten egentlig å vite hva vi går glipp av. For tenk om matretten vi ikke ville smake på faktisk kan være en ny favoritt!

Så ber hun oss tenke litt på hva grunnen kan være til at Herr Hansen ikke liker barn eller dyr, eller noen ting egentlig. Før vi får høre fra boka kjøres det gjettelek. Elisabeth tegner og vi gjetter hvilket dyr det skal bli og samtidig utveksles det historier om forskjellige kjæledyr.

Elisabeth Moseng på barneavdelingen på Halden bibliotek. Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Vi får høre om Elisabeth store kjæledyrønske som barn, om naboen hennes som hadde stor hage hvor hun mente kjæledyret kunne bo. Hun ønsket seg en elefant, og hagen som elefanten kunne bo i var eid av Herr Hansen.

Så begynner Elisabeth å lese i boka si om Herr Hansen som får besøk av nabogutten Alfred og elefanten Gift.

«Ser dere noen dyr her?» Spør Elisabeth etter å ha lest noen sider.

Det er nemlig ikke bare elefanten som det er bilde av på sidene i boka, men du må kanskje lete litt for å finne dem. Side etter side ser vi etter dyr samtidig som vi ser en forandring hos Herr Hansen. Kanskje han liker noe allikevel? Kan en stor elefant gjøre at Herr Hansen begynner å like noe, altså?

«Jeg prøver jo å få inn litt moral i historiene, da.» røper Elisabeth.

Og moralen er? Jeg synes du bør sjekke boka og finne ut selv! Etter opplesningen er det tegnetid. Elisabeth har med store tegneark, noen med elefanter, noen med bare øyne, resten må tegnes av barna. De sitter klare med fargeblyanter, nå skal fantasikjæledyr og andre vesener få komme fram på papir.

Barna tegner. Foto: Hanne Bærkas-Buer.
Elisabeth inspiserer. Foto: Hanne Bærkas-Buer.

Elisabeth går rundt og snakker med alle gruppene som sitter litt overalt i Eventyrrommet på Biblioteket. Her trylles det fram elefanter med rosa neglelakk og stripete bein, pusekatter og skilpadder med fargerike skall.

«Åh, den var fin, kan jeg få ta bilde av den?»

Små kunstnere kommer fram med tegningene sine. Her er det nok mange nye historier som må fortelles. Kanskje neste bok? Arrangementene Halden Litteraturforening har for barn er gratis og varer ca. en time. De anbefales!

Kommentarer

kommentarer