Foreningen Norden fyller 100 år

I år fyller Foreningen Norden 100 år. Her i Halden markerer lokallaget jubileet lørdag 23. mars med åpning av Nordens park og stor jubileumskonsert i Brygga kultursal.

Foreningen Norden ble grunnlagt den 2. april 1919, med mål om å styrke samarbeid på tvers av grensene i de nordiske landene. Foreningen er partipolitisk uavhengig, og søker i tillegg til nordisk samarbeid å øke forståelse av kultur og språk på tvers av grensene. Alle de nordiske landene har hver sin landsforening, og så er det lokallag rundt omkring i medlemslandene. Foreningen Halden er et av landets største lokallag, med 235 medlemmer.

Nordens park

I år feirer Foreningen Norden hundre år, og her i Halden skal hundreårsjubileet markeres med brask og bram!

-Vi kom tidlig på idéen med å markere jubiléet ved å opprette en park i Nordens navn, forteller leder for Foreningen Norden Halden, Bjørg Jacobsen.

Flere lokasjoner for parken ble vurdert, men så landet man på det vesle grøntområdet mellom Tista senter og de nye handelsbyggene på Brygga.

Leder for Foreningen Norden; Bjørg Jacobsen. Foto: Ellen Midtfjeld.

-Med en gang det ble vedtatt i kommunen at vi kunne lage Nordens park her begynte vi å planlegge, forteller Bjørg. Vi gikk ut til sponsorer og fikk gaver til parken. Det var lite lekeapparater i parken, så vi lette og fant en liten lekebåt til å klatre i som vi søkte om støtte til å kjøpe. Sparebankstiftelsen DNB har gitt penger til den båten, så da blir det en klatrebåt i parken. Halden fengsel har laget noen benker til parken, det blir vennebenkene våre. Disse har vi fått fra Østby eiendom og Tista eiendom. Jensen og Scheele ga oss støtte til et veiskilt i parken som peker mot vennebyene våre i de nordiske landene. Vi har fått masse støtte både til åpning av parken og jubileumskonserten. Først og fremst Sparebank1siftelsen Halden og Halden kommune. Dessuten fra Kynningsrud, Halden Taxi og Br.Pedersen AS.

Lørdag 23. mars blir det høytidelig åpning av parken med taler og musikk. Halden Janitsjar kommer for å spille, og så skal Frank Skovrand synge noen sanger. Barnekoret Koriallverdenellerno skal også synge. Under åpningsseremonien dukker det også opp representanter fra vennskapsbyene med gaver. Seremonien starter klokken 12, og varer en drøy time. Alle er velkomne!

Frank Skovrand skal underholder under åpningen av Nordens park lørdag 23. mars. Foto: Ellen Midtfjeld.

Nordens dag og Helsingforsavtalen

-Det hadde vært veldig hyggelig om mange haldensere tok turen til åpningen av parken, sier Bjørg. Vi har valgt nettopp 23. mars, siden det er Nordens Dag. Dagen markeres på grunn av Helsingforsavtalen, i blant kalt «Nordens grunnlov». Den er en avtale som regulerer det offisielle samarbeidet mellom de nordiske landene. Traktaten ble underskrevet i Helsingfors i Finland 23. mars 1962 .

Klokken 16 inviterer Foreningen Norden til jubileumskonsert i Brygga kultursal med selveste Halden storband. Billetter til konserten får du kjøpt på Ticketmaster. Etter konserten blir det gjestebud. Lokallaget i Halden har et tett samarbeid med Föreningen Norden Norra Bohuslän, og i anledning jubileet får de servert nordisk mat på Halden Klub.

Halden storband skal spille på Foreningen Nordens jubileumskonsert.

Bjørg håper å se mye folk både på åpningen av parken og på jubileumskonserten.

-Hundre år er en anselig alder! Foreningen Norden har vært med å prege det nordiske samarbeidet i mange år. Dette med passfrihet er jo en av de tingene foreningen har vært med å legge press på de ulike statene for å få til. Vi jobber videre med samarbeid på tvers av grensene, og jeg er stolt over alt vi har fått til! Med unntak av fem krigsår på førtitallet har vi jobbet kontinuerlig med å bedre samarbeidet her i Norden siden foreningen ble startet i 1919. Og det har vi tenkt til å fortsette med.

Vil du lese mer om foreningen Norden?

Les Kandusis intervju med Bjørg Jacobsen der hun forteller om Foreningen Norden og hva de jobber med.

Les også mer om Foreningen på deres hjemmeside, eller på Wikipedia.

Kommentarer

kommentarer