For en finale!

Endelig er finalen her! Uddaspillet – Ættens makt er en verdig og sterk finale av spillet om skogkjempen Alv Udda.

Det er to år siden vi satt i Vadet og fikk servert første runde av Uddaspillet; dramatiseringen av Tistedalforfatteren Frithjof E. Byes trilogi om skogkjempen Alv Udda. Den gangen ble vi godt kjent med den fåmælte og innbitte Alv; tømmerhogger, ulvedreper og sjølhjulpen gårdbruker. Alv, som trodde han skjøt gullfuglen da han giftet seg med Kirsten, som senere viste seg å bære annen manns barn under hjertet da hun sto brud for Alv. Alv forlot Kirsten, ga bort Lilleøya, og rømte til skogs i raseri og sorg.

Den rutinerte skuespilleren Patrik Stenseth spiller Alv Udda i Uddaspillet – Ættens makt.
Dyktige Malin Soli returnerer som Kirsten Gustsdotter i Ættens makt.

I denne annen og siste akt om Alv Udda, møter vi dem alle igjen. Trekanten Alv, Kirsten og Bernt er fremdeles litt av en klissete floke. Kirsten har ikke ennå fått sin Bernt, hun er jo fremdeles gift med Alv. Og skilsmisse, det får man ikke i en fei i 1670-årene. I mellomtiden må Kirsten bo hjemme hos mor og far, og jobbe på saga. De andre kvinnene på saga er nådeløse i sin latterliggjøring av Kirsten. Hun, som har fått uekte barn med prokuristen! Trodde hun kanskje at hun VAR noe? Pah! Nå må Kirsten tåle både træler i henda og harde arbeidskår, til sine sladrende medsøstres store velbehag. I mellomtiden mesker Bernt seg med kvinner og vin nede i byen.

Bernt har mange hobbyer i byen, og en av dem er Stina (Elisabeth Stenvard).
Nådeløse arbeiderklassekvinner får tiden til å gå med å plage andre.

For Alv ser det ikke bedre ut. Selv om han han har funnet en ny favn hos storbondsdatteren Ragnhild, kan han verken gifte seg eller slå seg til ro før han får innvilget skilsmisse fra Kirsten. Dessverre venter det også andre, og langt mer alvorlige, utfordringer langs Alvs vei.

Whops. Fort gjort å få livet snudd rojalt på hodet. Ragnhild og Alv havner i trøbbel med noen innpåslitne og ufyselige tatere.

Patrik Stenseth er akkurat passe rufsete og uvøren som kjempen Alv Udda. Med sin uflidde, viltre hårmanke og aggressive fremtoning, ser han ut som et påtroppende tordenvær hver gang han kommer strenende inn fra sidelinja. De fleste tar et vaklende skritt bakover når Alv nærmer seg.

Alv spør Gud hvorfor han stadig settes på umenneskelige prøvelser. Og Gud tar et vaklende skritt tilbake.

Malins Solis Kirsten er en vever og angsten skikkelse, evig tro mot Bernt Thorkeldssøn enda han ikke lar høre fra seg på urimelig lang tid. Kirsten tripper rundt som en skjør alv blant de barbeinte og ubehøvlede saugbrugskvinnene i dærn. Malin viser oss en Kirsten som rett og slett ikke passer inn, men som allikevel finner sin stemme i løpet av stykket. Det er imidlertid flaks for Kirsten at hun er så himla vakker, for skjønnheten hennes kjøper henne ut av den elendige situasjonen sin i dærn, og ned til en selskapsdamestilling hos den gjennomsleske Samuel Thustrup.

Malin Soli imponerte i første runde av Uddaspillet, og gjør det til gangs denne runden også. Nydelig skuespill, rett og slett.
Det er kanskje litt Me Too å spike drinken til damene eller? Det synes ikke Samuel Thulsrup, aka Samuel Fröler.

Jon Arne Arnseth gestalter en ganske ufyselig Bernt Thorkeldssøn. Den selvopptatte og forfengelige prokuristen til den velmenende velgjører fru Mette Meng viser virkelig sin sanne karakter i Uddaspillets andre del. Han vier ikke Kirsten og barnet sitt mange tanker der han spankulerer rundt i sitt stadig mer utsvevende liv nede i Fredrikshald. Men man får allikevel sympati for slasken Bernt til slutt, han elsker jo faktisk Kirsten. Innerst inne.

Bernts slue glis går snart skallen rundt. En døende gjerrigfant har tross alt gjort ham til en særs bemidlet mann.

Der Kirsten er forfinet og litt puslete, er Alvs nye flamme Ragnhild grepa, løsningsorientert og uredd. Ragnhild rir som en mann, hun bærer lik uten å mukke, og hun føder Alvs barn alene ute i skogen. Oda Ødegaard overbeviser som en skogens kvinne, en kvinne som er Alv verdig, og som kan ta i et tak når det trengs.

Oda Ødegaard er flott til hest!
Flott koreografi og flott gjennomførelse under Ragnhilds fødescene i skogen.

Det er naturligvis også en fryd å se Samuel Fröler tilbake i Vadet, han tilfører unektelig en viss finesse til det hele. Det er for øvrig en drøss med bidragsytende og fargerike biroller i dette spillet. Jeg må nok trekke frem Tonje Hannestad enda en gang, hun er ustyrtelig morsom som spådame av tilsynelatende eksotisk opprinnelse. Spåkula hennes er av et underlig slag. Den byr kun på prospekter om lykkelige utsikter til melodien av klingende mynt.

Har du en skilling, så skal jeg gi deg en feiende flott fremtid! Tonje Hannestads spåkone biller Helene (Monia Berger-Lund) inn både det ene og det andre.
Terje Brevik (til høyre) er fornøyelig som Willum med den gøyale gangen, samt Rådmann med de store oppgaver.

Vadet og Femsjøen er sommerkledd og junivakkert for anledningen, og utgjør et billedskjønt bakteppe for det som utspiller seg på gressbakken og scenen. Scenen er forøvrig ny av året, denne gangen har man reist en diger rigg rett foran amfiet, den står nærmest som en ragende, rødbrun skulptur mot de høye furustammene på gressbakken ned mot Femsjøen. Dette blir rammen for noen ganske så spektakulære scenebilder, spesielt når solen forsvinner ned bak tretoppene og scenelyset kaster lange skygger over scene og gressbakke.

Dramatiske scenebilder når mørket faller på.
Scenen har blitt et skafott. I neste nu er den en adelig spisestue. Eller en skog i alvedans.

Det er lagt ned både tid og omsorg i kostymer og rekvisitter. Fintfolkets rysjer og volanger står i sterk kontrast til de skoløse tømmerhoggerne, og saugarbeidernes loslitte filler, og understreker det krasse klasseskillet som rådde i Fredrikshald på 1600-tallet. Med unntak av fru Mette Meng, var det nok svært få i overklassen som så på arbeiderne med annet enn vemmelse og avsky.

Britta (Veronica Mittet) blir knepet på fersk gjerning når hun prøver å rappe sølvet under en minnestund. Kommandanten (Lars Hammer) er raskt ute med å pågripe den langfingrede.
Asgeir Borgemoen spiller den ryktespredende og bekymringsløse handelsmannen Oluf. Imponerende rysjer på deg der, Oluf!
Niels Kjeldsen Stub (Johnny Nilsen) får ikke lov til å bestemme en eneste gang. Men så er jo også fru Meng (Monica Grodatter Helle) en rettskaffen kvinne, så det er ganske vanskelig å si seg uenig med henne når alt kommer til alt.

Kostymegruppa får virkelig vise hva de er gode for i denne storslåtte avslutningen av Uddaspillet. Ikke minst i det store kostymeballet mot slutten av første akt, her er det noen kjoler og kreasjoner som virkelig skinner på scenen!

Flotte taterkostymer på Håkon Nygaard Nevjen, Anniken Ottersen Lindbak og Leon Oliver Ingerø-Ahlsen.
Maskeradeball til St. Hans! Her skjærer hele maskeradegjengen straks ut i en koordinert koreografisk utfoldelse som neppe fant sted i de finere stuer i 1600-tallets Fredrikshald.

Vi ser dem ikke, men vi hører dem godt. De dyktige musikerne i Tistedalsmusikken, som sitter godt gjemt inni et digert partytelt bak scenen, gjør teateropplevelsen komplett. Det er noe helt eget med levende lydspor til teater! Komponist Sigurd Skogum Rise har nok en gang skrevet nydelig og stemningsskapende musikk til Uddaspillet, det er på gåsehudnivå mer enn én gang i løpet av spillets gang.

Musikerne i Tistedalsmusiken setter stemningen i Uddaspillet.
Drama på Uddaspillet! Manusforfatter Kristin Søhoel har gjort en kjempejobb med å skrive Byes trilogi om til et spill-manus.

Folkens, Uddaspillet har alle ingredienser et spill skal ha: Kjærlighet. Ulykkelig kjærlighet. Tragedie. Action (jeg kan love noen groteske scener også, men jeg sier ikke mer). Humor. Drama. Trenger du egentlig flere grunner til å gå?

Og la meg bare få skyte inn én liten ting til: La nå endelig ikke YR stoppe deg fra å få oppleve dette her. Tenk så moro og tørt du kan ha det under en poncho! Eller med en ullgenser!  Jeg bare nevner det.

Billetter finner dere her!

Lurer du på hvorfor denne blodige hånden vinker til deg fra Vadet? Da bør du gå på Uddaspillet, og finne ut hvorfor.
Uddaspillets flotte marked byr på både håndarbeid og god mat! Markedet åpner to timer før spillet, og er åpent for alle og enhver!

Alle foto: May Ruby Soli


Nøkkelroller: 

Alv Udda: Patrik Aspelund Stenseth

Samuel Thulstrup: Samuel Fröler

Bernt Thorkeldssøn: Jon Arne Arnseth

Kirsten Gustsdotter: Malin Soli

Ragnhild Thorfindsdotter: Oda Ødegaard

Thorfind Edmundsson: Jens Olav Johansen

Helene Lorentzen: Monia Berger-Lund

Mette Meng: Monica Grodatter Hjelle

Niels Kjeldsen Stub: Johnny Nilsen

Willum og Rådmann: Terje Brevik

Profeten Joachim: Lars Kenneth Westby

Oluf kjøpmann: Asgeir Borgemoen

Taterjenta Kaisa: Anniken Ottersen Lindbak

Britta i Pina: Veronica Bålerud Mittet

Gust Pålsa: Nils Otto Økern Klevmo

Peter dagskjærer og Anton: Arne Dalene

Andreas tater og bøddel: Emil Frisk

Spåkone og Petronelle: Tonje Hannestad

Stina: Elisabeth Stenvard

Herr Lauritz prest: Tord Akerbæk

Gunhild: Vera Klevmo

Fændrik tater, kommandant: Lars Hammer

Karl tater og Dreng: Håkon Nygaard Nevjen

Flis-Knut: Bent Ingerø-Ahlsen

Høker Emald, Matias, soldat: Jon Erling Lindquist

Skuespillere barn/ungdom:

Dreng: Sverre Langbråten

Dreng: Justin Richard Ravneng Mittet

Elias tater og dreng: Leon Oliver Ingerø-Ahlsen

Fattig arbeiderjente: Johanne Langbråten

Tjenestejente og tater: Amanda Seline Johansen

Tjenestejente og fattig arb.: Sol Emilie Stenvard Herstad

Arbeiderjente:  Fiona Solli Woodburn

Jente: Hedda Holtan

Dansere/terner:

Fiona Solli Woodburn

Hedda Holtan

Sol Emilie Stenvard Herstad

Amanda Seline Johansen

Anniken Ottersen Lindbak

Kostymegruppa:

Kostymeansvarlig:

Unn Sigmundsdatter Skibekk

Rita Hansen Helle

Ingebjørg Halvorsen

Produksjon: 

Produsent                     Heidi Ottesen Sandmo

Regi                              Morten Milde

Regiassistent              Veronica Bålerud Mittet

Manus                          Kristin Søhoel

Inspisient                    Malin Holmefjord Heen

Scenograf                     Ida M. Frederiksen

Snekker                       Claes Bjerkmann

Koreograf                    Madelen Milde Ljunggren

Komponist                  Sigurd Skogum Riise

Plassansvarlig             Malin Holmefjord Heen

Markedsføring            Halvor Nome

Styrekontakt                Grete Ludvigsen

Kostymer                      Unn Sigmundsdatter Skibek m. flere

Sminke                         Lillian Thorbjørnsen

Hesteansvarlig            Maria Ystrøm Bislingen

Hundeansvarlig          Connie Lobsgaard

Rekvisitør                     Malin Holmefjord Heen

Fotograf                        May Ruby Soli

 

Medlemmer i markedsgruppa for Historisk Uddamarked

Nina Bruun Hansen og Grete Marie Jørstad leder gruppa og organiseringen av Uddas historiske marked. – Begge representerer Foreningen Uddaspillet

Malin Holmefjord Heen         Foreningen Uddaspillet

Jon Erling Lindquist               Foreningen Uddaspillet

Eva Narten Høberg                  Foreningen Uddaspillet / FFFBF

Yngvar Holt                               BRA historielag

Berit Hafsrød Kristiansen      Torpedal og Asak bygdekvinnelag

Kirsten Hatlem                         Torpedal og Asak bygdekvinnelag

Halvor Nome                            Markedsansvarlig

Cecilie Strand                           Frivillig

Eva Narten Høberg    m/ NIBIO, ansvarlig for skoleprosjektet med Tistedal skole

STYRET i Foreningen Uddaspillet:

Ola Narten Svendsen (Styreleder)

Grete Ludvigsen         (Nestleder)

Eva Narten Høberg    (Sekretær)

Grete Marie Jørstad    (styremedlem)

Nina Bruun Hansen    (styremedlem)

Jon Erling Lindquist (varamedlem)

Malin Holmefjord Heen         (varamedlem)

Representant for kulturetaten i Halden kommune

Kommentarer

kommentarer