Folketoner og Bach i gylden stemmeprakt

EARLY VOICES:

«Nu rinder solen»

Kristina Våge – sopran

Mari Johanne Müller – sopran

Maria Dale Johannessen – mezzo

Øystein Dalsheim – tenor

Peder Arnt Kløvrud – baryton

Arrangert av Klassisk: Halden, Asak kirke, søndag kveld

Early voices er en kvintett bestående av eminente sangere som er ganske alene om de gjør; kombinerer Bach med folketoner og lar folkemusikk og barokkmusikk gjenspeiles i hverandre. Med denne intensjonen, kvintettens klokkeklare stemmer og formidlingsevne, kombinert med vakre arrangement, blir denne konserten en gylden opplevelse på flere plan.

Det er et behersket ensemble med stor presisjon og ydmykhet som rendyrker denne musikken. De fremhever både det folkelige og sakrale med stor innlevelse.

En folketone fra Setesdal starter programmet, som vakkert og sømløst flyter over i Bachs motett «Jesu, meine Freude» begge deler utrolig vakkert og nennsomt fremført. Den ca 20 minutter lange motetten utgjør hovedverket i programmet. Her får vi virkelig lytte til en rendyrket klang og hvordan de lytter og formidler på en utsøkt måte.

Early Voices: Kristine Våge, Maria Dale Johannessen, Peder Arnt Kløvrud, Øystein Stensheim og Mari Johanne Müller. Foto: Kristin Søhoel.

Det betyr ikke at avdelingen for folketoner ligger noe tilbake, den er bare annerledes, men i dette universet også flettet inn i helheten. De synger folketoner med like stor presisjon og innlevelse som Bach, og folketonenes innhold står frem i sin søken etter lys og trøst. I den beksvarte «I Oletjedn, i Olekjinn» er det ikke mye håp å hente, men bildet på den folkelige tro i møte med naturkreftene blir desto sterkere. De bruker store deler av kirkerommet, og i «Herre Jesus gi meg nåde», fordeler de seg i kirken med kvinnene foran i koret og mennene bak i kirken. Det gir en spennende balanse. Det er vanskelig, og føles nesten urettferdig å trekke frem noen spesielt i denne dyktige kvintetten, men må få trekke frem Mari Johanne Müllers himmelske solo.

«Som den gyldne sol frembryter» – siste sang på programmet – er en vakker takksigelse med herlig arrangement av Henrik Ødegaard, nydelig fremført. Som ekstranummer fikk vi «Midt igjennom nød og fare», spennende arrangert av Håvard Gravdal, som samarbeider tett med kvintetten.

Early voices skal ha to turneer på vårparten, først en på Østlandet, deretter på Sørlandet, så det bys heldigvis på flere anledninger.


 

Kommentarer

kommentarer