Folk i Halden på Ystehede

Tekst: Cecilie Faugstadmo Berg

Første «Folk i Halden» i 2022 ble arrangert på Ystehede, et sted der ingen skulle tru at nokon kunne arrangere en festival. Men det kan man! Eller rettere skrevet – det kan Magne Rekstad og Håkon Ohlgren med flere. Dette har de bevist før, og det beviser de igjen!

Foto: Veronica van Groningen.

Magne Rekstad og Espen Holtan åpnet showet. Et tegn på at festivaldeltakerne i stor grad var bekjente var at man, i tilfelle evakuering, ble invitert til videre fest i nabo-huset.

To av arrangørene: Magne Rekstad og Espen Holtan. Foto: Veronica van Groningen.

Ladybirds åpnet sommerens vakreste eventyr. De markerte fredagens alvorlige hendelse i Oslo med låten «Glorious», så rørende, vakkert og sårt. 

De flotte damene, med sine fantastiske vokaler og solister, fullførte på magisk vis låter som blant andre «A Natural Woman» , «Man in the Mirror» og «Hero». De avsluttet med et smell, som man kanskje kan kalle «Bohemian Rhapsody». 

Ladybirds! Foto: Veronica van Groningen.

Ladybirds serverer med andre ord perler på en snor, med sanger som får oss til å både minnes fredagens ofre, hylle Pride og nyte sommerkvelden. 

En liten pause før scenen igjen ble erobret. Folk på Ystehede nøt sommerkvelden. Kald drikke og varm mat kunne kjøpes, og som vi koste oss!

Foto: Veronica van Groningen.
Sverre Magnus Heidenberg, og frua Mona Therese Løvhaug. Foto: Veronica van Groningen.

Kristin Solli, Lise Backstrøm og Marie Backstrøm  med bandet bestående av Jon Petersen, Åsmund Solli, Jørgen Nilsen og Bjørn Ingvaldsen, var neste innslag. Solide vokalister og et solid band. De opplyste om at de ble kalt Smørgåsarna, –  eller var det Smørgossarna, tro? Kvinnene tok igjen plass på scenen, noe som Kristin Solli poengterte. 

Jeg har tidligere vært publikum når disse tre har bydd på god musikk, og det som kanskje er annerledes i år, er at den yngste av damene, altså Marie, får mer plass. Hennes stemme er så tander, trygg og vakker. 

Jeg kunne så gjerne ha hørt så mye mer.

Marie Backstrøm.
Jørgen Nilsen, Lise Backstrøm, Åsmund Solli, Marie Backstrøm, Bjørn Ingvaldsen, Jon Petersen og Kristin Solli. Foto: Veronica van Groningen.
Lise Backstrøm, Marie Backstrøm og Jon Petersen.

Lises fløyelsmyke stemme og Kristins mer rå country-vibe gjør denne trioen spennende. De gir hverandre plass og de gir oss en opplevelse vi gjerne opplever igjen. Når de serverer oss låter som byr til allsang, stemmer flere deltakere i, og stemningen er så fin.  Sanger som «Somebody» og «Dancing in the dark» med flere kan nytes. Lise Backstrøm hyllet de som ikke gir opp, men som klarer å holde sammen i tykt og tynt – og nevnte sine foreldre. De satt i publikum og kunne stolt se både datter og barnebarn på scenen. 

Westby bluesband 

Geir-Arne Westby (vokal/gitar), Espen Holtan (bass) og Jonathan Bryntesson (trommer).

Et perfekt band som får sommerkvelden til å virke enda bedre enn den allerede er. Bandet bød på rolige forførende låter til yppige blues-toner som fikk dansefoten i gang.

Westby bluesband! Foto: Veronica van Groningen.
Foto: Veronica van Groningen.
Foto: Veronica van Groningen.

Musikken økte i takt med hvor fuktig Geir Westbys lugg ble utover i de små timer. Noe av sjarmen ved slike kvelder er at det svinger seg danseglade festivaldeltakere i alderes 18-75. Varmen, stedet og musikken – hvem klarer å unngå å bli revet med? De siste to låtene løfter stemningen helt! For en kveld!

Geir-Arne blir våt i luggen. Foto: Veronica van Groningen.

Solnedgangen rammer inn hele kvelden. 

Det gledes over at «Folk i Halden» er i gang, og for at kreftene bak lar oss oppleve standsmessig musikk atter et år! 

Tusen takk, «Folk i Halden»!

Foto: Veronica van Groningen.

Neste Folk i Halden arrangeres på lekeplassen på gamle Folkvang skole lørdag 30. juli! Der spiller Boogietraps, Omar 1750 Halden og Some Velvet Evening. Der blir det også barnekonsert med Onkel Tuka på dagen.

Billetter til festivalene finner du her.

 

 

 

Kommentarer

kommentarer