Flotte turforslag for hele familien

I turboken Nye turperler i Østfold og Bohuslän kan man finne mange flotte turforslag. 10 av turene i boken finner vi her i Halden-distriktet. 

Turbokforfatter Linken Malene Raeng er en turentusiast. Hun brenner rett og slett for å gå på tur! Nye turperler i Østfold og Bohuslän er ikke Linkens første turbok, men hennes tredje.

Hvorfor skriver du så mange turbøker?

–Hele poenget med å skrive alle disse turbøkene er å lokke folk ut på tur, forteller Linken. Særlig barn! Jeg synes det er veldig morsomt å gå på tur selv, men jeg synes også det er morsomt å formidle turene til andre. Vi er jo laga sånn at vi ofte går i samme spor, de samme turene om og om igjen. Men det er jo så mye fint å se! Så et annet poeng med boken er å sørge for at folk kan oppdage nye steder.

Oppdag nye turstier med Linkens turbøker! Foto: Linken Malene Raeng.

Nye turperler i Østfold og Bohuslän tar oss ikke med på de høyeste toppene eller ned de bratteste juvene.

– Det er totalt fravær av prestisjetunge turer i denne boken, forteller Linken. Her er selve turopplevelsen i sentrum, det blir nesten som et skogsbad. Vær ute i skogen, la deg omfavne av naturen sammen med de du er glad i.

Nye turperler i Østfold og Bohuslän tar oss med på kryss og tvers av vårt distrikt, inn i skoger og ut langs hav og fjord. Fem av bokens turer finner du i Aremark. Her har Linken gått til Fossbyskjæra, Klatretjern, Aspern, Trulseholmen og Gjeterfjøset.

Klaretjern fremstår som et slags Middelhavsparadis med sitt krystallklare, blå vann. Foto: Linken Malene Raeng.

– Gjeterfjøset er himla langt inni skauen i Aremark, forteller Linken, der er det ikke mobildekning en gang! Man har ingen kontakt med omverdenen, her er det bare maurene som trekker nåler mot tua si og fuglene som synger i trærne. Og så er det så mange spor etter dyrelivet, man ser dyrespor og dyreavføring og natteleier. Det er vilt og utemmet, det er innmari fint.

Turene Linken har gått og dokumentert i Haldendistriktet er til Kirkevannet, Korsetangen gruver, Monolittbruddet, Ulveholtet og Ørsjøen.

Lunsjstopp under padleturen på Kirkevannet, med herlig utsikt over Gatetjern. Foto: Linken Malene Raeng.

– Noen av turene i boken er kulturhistoriske turer, der vi finner spor av historien i naturen. Det gjør kanskje turen enda mer spennende, og man kan lære noe nytt.

For Linken er naturen og oppdagelsen i sentrum av turopplevelsen.

– Forskning har vist at vi ikke trenger å dra så langt av gårde for å få en fin turopplevelse eller en helsemessig effekt, de som ikke orker å gå så langt kan også få fine turopplevelser. Man kan egentlig sitte tur! Målet mitt er å få barna ut i naturen, la dem kjenne naturen i hjertet og være der ute og puste inn naturen. Man trenger ikke ha noe pedagogisk opplegg, bare få tid og rom til å oppdage naturen. Jeg vil gi pause. Og naturen er en svær pause.

Ta med de minste ut for å oppdage nye stier. Turen behøver ikke å være lang for å være innholdsrik – tvert imot! Foto: Linken Malene Raeng.

Linken anbefaler folk å skru på oppmerksomheten når de går i skogen.

– Hvis man ikke bare strever av gårde og skravler i vei så kan man oppdage og oppleve så mye! Hvis man tar med seg kamera forsterker man opplevelsen litt, for da går man jo stadig og leter etter motiver. Og da oppdager man nye ting! Datteren min har arvet et lite pocketkamera etter meg, og hun går og finner fine motiver hele tiden. Hun er også et annet sted i høyde enn meg, hun er jo nærmere bakken, så hun oppdager helt andre ting enn meg.

Utforsk naturen sammen med barna! Foto: Linken Malene Raeng.

Linkens datter er med på de fleste turene, hun har vært med siden hun lå i bæresjal. Forfatteren mener at det ikke behøver å være et striglet og gjennomarbeidet opplegg for at barna skal ha det gøy ute i naturen.

– Du trenger ikke å gå så langt for å oppleve en vakker solnedgang ute i naturen, sier Linken, gå et sted der du kan se sola gå ned sammen med barna, kanskje du kan ta middagen ute samtidig? Samfunnet legger ikke helt opp til at vi skal gå sakte i dag, det er vanskelig å finne tid til å nyte naturen i dagens hektiske samfunn. Men hvis man virkelig vil, går det an å finne noen timer i løpet av en uke til noen naturopplevelser.

Når hele familien skal ut på tur er det aller viktigste å ha tid til å kose seg, gå på oppdagelsesferd og nyte en kopp kakao. Foto: Linken Malene Raeng.

Nye turperler i Østfold og Bohuslän får du kjøpt på nett her, eller på Køhn Norli i gågata.

Linkens to andre bøker om tur heter Turgleder i Østfold og Bohuslän og Turperler i Østfold og Bohuslän. Turperlene er utgitt på lokale Ask forlag, begge kan bestilles via Køhn bokhandler eller på nett.

Bokens omslag er designet av haldenkunstneren Anette Lillestrand!

Her kan du lese Linkens turblogg Turperler!

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer