Flere søker læreplass

I mars 2016 var det registrert 958 søkere til læreplass i Østfold. I år er tallet 1065 og det kommer til å kreve at de ulike næringene bidrar med flere lærlingplasser.

Mandag publisert Østfold fylkeskommune tallene med bakgrunn i søknadsfristen 1. mars.
Det er totalt 1065 søkere til læreplass. Av dem er det 854 elever som søker lærlingplass og 108 som søker lærekandidatplass. Lærekandidatene har et mål om å ta kompetansebevis, og det er mindre omfattende enn et fag- eller svennebrev.

Det er fire utdanningsprogram som skiller seg ut med at det er økning i antall søkere til læreplass i forhold til i fjor:
– Elektro
– Helse og oppvekst
– Bygg og anlegg
– Restaurant- og matfag

Leder av opplæringskomiteen i fylkeskommunen, Elin Tvete, syns det er positivt med en økning innen bygg og anlegg.
– Det er positivt ettersom dette også en bransje som har gitt læreplassgaranti, sier hun.
Teknikk og industriell produksjon og design og håndverk er utdanningsprogrammene som har en nedgang i antall søkere.

Ulf Lervik, distriktssekretær i LO Østfold, er glad for at det er flere søkere enn tidligere til læreplasser og presiserer at det nå blir viktigere enn noen gang at næringslivet og det offentlige skaffer flere læreplasser.
– Tidligere år har flere hundre stått igjen uten læreplass. Derfor må vi i år jobbe sammen, både tillitsvalgte, arbeidsgivere og det offentlige, for å skaffe plass til alle, sier han.
Han viser til at LO Østfold og NHO Østfold har tatt initiativet til å utarbeide en egen Østfoldkontrakt for å skaffe flere lærebedrifter.
– Kontrakten går på at partene på den enkelte bedrift / virksomhet skal ha en årlig gjennomgang og kartlegge kapasiteten for antall lærlinger arbeidsplassen kan ta inn i de aktuelle fag. Målet er å tegne en intensjonsavtale om inntak med Østfold Fylkeskommune. Kontrakten skal også understreke behovet for godt samarbeid mellom skole og arbeidsplass, forklarer han.
– Riksrevisjonens rapport fra i fjor understreket også viktigheten av å rekruttere nye lærebedrifter. Det er ikke er prioritert høyt nok, samt at det fortsatt er liten kunnskap om lærlingeordningen. Nær 5000 potensielle lærebedrifter i Østfold er uten lærlinger.

 

Kommentarer

kommentarer