Fjordingprisens programleder

Håkon Ohlgren skal være programleder for Norges og Haldens første Americana-prisutdeling, som avholdes i Brygga kultursal lørdag 2. april.

Det begynner fredag kveld. Da skal americanamusikken lyde over den ganske by. Tjue minikonserter blir det, såkalte showcaser, på omlag 40 minutter hver. På Reis, på Vannvogna, på Aladdin og Kulturhuset. Program nederst i saken! Og så blir det americana-prisutdeling i kultursalen på lørdag. Den aller første av sitt slag i Norge. Håkon Ohlgren er programleder.

– Jeg ble hanka inn som vikar for Bård Ose, som egentlig skulle vært konferansier, forteller Håkon. Bård er en bra fyr, jeg kjenner ham godt. Når vi er ute og reiser tror folk at vi er brødre. Jeg digger countrymusikk, så det var lett å si ja til dette her.

Håkon Ohlgren stiller opp som programleder på kort varsel. Foto: Ellen Midtfjeld.

Det er Norsk Americanaforum som drar i gang festival og prisutdeling, de synes det skorter på oppmerksomhet til denne sjangeren i det norske musikkmiljøet.

– Det er jo veldig kult for folk som driver med americana at det dras i gang sånne greier som det her, sier Håkon. Det er en boost for sjangeren og en kul markedsføring av artistene. Det setter americana på agendaen.

Fjording vil skape blest rundt en litt underkommunisert sjanger, det er sikkert. Men Håkon mener det vil gi en samlende effekt i bransjen også.

– En sånt opplegg som dette er jo en kjempemotivasjon for de som driver med dette, både de som skriver og fremfører musikk, men også for de som jobber i kulissene. Og så vil det jo være samlende for miljøet. I stedet for å bare treffes i forbifarta et sted, samles alle på ett sted, og blir kjent på en annen måte. Og så er det fint å vise frem til resten av Norge at det er faktisk er et miljø. Ha en felles front, om du vil.

Hva blir oppgaven din på prisutdelinga på lørdag?

– Jeg skal binde hele greia sammen. Være som en god fotballdommer; lite synlig. Jeg skal bare være limet, han som peker i riktig retning. Det blir ikke ville historier fra mitt eget mørke liv denne gangen.

Det er uvant for Håkon å skulle lage et manus for hva han skal si på scenen. På Tuka-konsertene er det jo mye mellomlåtlig prek, men da ryker Håkon bestandig av gårde uten nevneverdige forberedelser.

– Jeg har jo aldri tenkt ut noe jeg skal si i forkant. Plutselig hører jeg meg sjøl preke på scena, det er som jazz ikke sant, det bare oppstår der og da.

Håkon kjenner mange av folka i americanamiljøet, og kjenner naturligvis til mange av banda som skal spille på fredagens festival. Nylig han også gjort seg kjent med konseptet fjording.

– Med en gang jeg fikk forespørselen, måtte jeg forske litt på fjording. Jeg leste stamtavler og gikk helt inn i greia. Jeg kjente fort at jeg ville sitte på en fjording. Heldigvis kjenner jeg ei dame som jobber med hest ute på Alna, så da dro jeg ut dit for å sitte på en fjording.

«Jeg spurte dama på Alna om jeg kunne få legge hodet inntil fjordingen og være helt stille. Det kunne jeg. Det var spesielt. Jeg skjønner at hest er en greie for folk». Håkon Ohlgren.

Kvelden avsluttes med at programlederen sjøl fremfører To Hender.

Tom Skjeklesæther har sagt at det blir en episk versjon av låta vi får servert, kanskje så episk at det faktisk blir tre hender på slutten der?

– Hehe, vi får se hva det blir. Men det blir nok litt møljete. Herlig kaos. Det som er rart er at alle tror at den låta er noe Onkel Tuka bare har dratt ut av hatten, men det er jo faktisk en oversettelse av en Townes van Zandt-låt.

Folkens. Kjenn deres besøkelsestid a! Sofaen er der på søndag også, og nå har dere muligheten til å være med og skape stemning på tidenes første, norske americanafestival. Her i Halden.

– Det er kjempekult at prisutdelinga skal være her i byen, avslutter Håkon, og det er helt på sin plass også. Halden er jo hovedstaten i sydstatene, så det er jo faktisk helt naturlig.

Se programmet for fredag og lørdag her: 

 

 

 

Kommentarer

kommentarer