Fjording 2023

Lørdag ble Fjording 2023 avholdt på Aladdin scene. 

Tradisjonen (for dette bør jo bli en tradisjon) ble starta i fjor. Endelig fikk americanafeltet sin egen prisutdeling, og det skjedde selvfølgelig her i Halden. Årets Fjording er støpt i samme form. Det betyr minikonserter fredag og lørdag, og selve prisutdelingen lørdag kveld. Med Norsk Americanaforum i rygg gikk dermed tidenes andre americana awards av stabelen på Aladdin scene lørdag kveld.

Norsk Americana Forums Kari Meyer ønsker velkommen.

Vorsen til prisutdelingen starta allerede ved søttenslaget på fredag. Åtte up and coming artister inntok scenene på Aladdin og Kulturhuset, alle sammen folk vi bør holde et lite øye på i tiden som kommer. Som programleder Tom Skjeklesæther påpekte, så er rekrutteringa i feltet stødig. Det dreller med unge, flinke folk med lisseslips og countryknekken på plass der ute. Og de skriver låter og musikk så det griner etter. Norsk Americana Forum har tatt på seg oppgaven å vise oss hva som rører seg blant nykommerne, og dærsken så mye fint det er!

Norma er det nyeste tilskuddet på americanatreet i Halden. De spilte på Kulturhuset fredag kveld.

Tom Skjekle var ikke alene om å være konferansier på Fjording i år, han delte nemlig scenen med ordvender og vittigpetter Håkon Ohlgren.

Håkon Hålligång Ohlgren på ferde.
Tom S deler ut pris.

Tom og Håkon holdt i americanatråden, og delte ut priser i øst og vest. Seks i tallet:

Årets norske låt

Årets norske album

Årets nykommer

Årets produsent

Årets utenlandske album

og

Årets ærespris.

Sistnevnte var det Ottar Big Hand Johansen som hanket inn i fjor, mens i år gikk den til veteran Jonas Fjeld!

Jonas Fjeld takker for æresprisen.
Jonas Fjeld spiller på skjerm, akkompagnert av Salmon Smokers på scenen.

Kveldens husband var naturligvis sjølveste Salmon Smokers; verdens beste backingband som så dagens lys på Siste Reis for et par tiår tilbake. Omar, som egentlig er over alt, er nå reist på tur, antageligvis for å klistre opp klistremerker med eget fjes på diverse lyktestolper rundt omkring i Frankrike. Men vi gråter ikke for det vi, for som stedfortreder fikk vi ingen ringere enn den eminente Gøran Grini; multitalentet som også viser seg å synge en mean Willie Nelson.

Omar is everywhere, men Gøran er Omar.
You put the lime in the coconut. Freddy Holm!
Gøran synger Willie Nelson.

Willie Nelson, som nå har holdt toget på skinnegangen i over nitti år, ble også mottager av prisen for Årets utenlandske album. Og det ble et par kjevedropp i salen da vi fikk servert en videohilsen fra sjølveste.

Hello Halden, my name is Willie. Jøje meg da.

Foruten Willie og Jonas, fikk flere flinke folk priser:

Silver Lining vant prisen for årets beste låt.
Prisen for årets beste norske album gikk posthumt til Tommy Tokyo. Produsent Gøran Grini mottok prisen på artistens vegne.
Årets produsent ble Ernst Nikolaysen.

Ingen prisutdeling uten underholdningsinnslag, og de fikk vi flere av. Se bare her:

Tor Johan Haugland spilte på Fjording.
Ingvild Flottorp spilte på Kulturhuset fredag, og spilte vakkert en gang til på lørdagens prisutdeling.
I’m King Fisher utgjorde kveldens svenske kontingent lørdag kveld.

Nå fortsetter festen utover i de små timer. I skrivende stund rigger El Cartel seg opp inne på Aladdin scene, og siden følger et knippe konserter på Kulturhuset og Aladdin. Americanafesten varer langt ut på natten!

 

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer