– Fjorden ble helt svart

De aller fleste forbinder Iddefjorden med idyll, renere vann enn på mange år og yrende dyreliv. Men nå har beboere ved Bakke meldt sin bekymring til Fylkesmannen etter at masser angivelig har blitt dumpet i fjorden.

Det danske selskapet BG Stone driver Brekke Stenbrudd. De transporterer sten fra stenbruddet og til Bakke brygge der lasten skipes videre.
Det er ikke noe nytt at naboene i området har vært skeptiske til håndteringen fra lastebil til skip tidligere, men denne gangen er bekymringene enda større siden konsekvensene nå blir mer og mer synlige.
Torbjørn Østby sendte tidlig i august en henvendelse til Fylkesmannen der han ber om et møte.  Han refererer til en helt konkret hendelse. Østby skriver i mailen at han opprinnelig trodde det var utslipp av ballastvann han hadde sett, for ”fjorden ble helt svart”. Men så viste det seg å være resultatet av mudring ved Bakke brygge.

Tor A. Fusdahl har også kontaktet Fylkesmannen for å få svar på hva som egentlig skjer ved Bakke brygge.
I henvendelsen skriver han om utfordringene som kommer når spesialtrailerne med sten og grus kommer kjørende til brygga, og det legger seg støvskyer i hele området. Disse trailerne kjører i bruddets åpningstider som er hverdager fra kl. 7 til 16.
Fusdahl refererer også til hendelsen der det var et mudringsfartøy ved brygga.

– Jeg antar at så mye steinmassestøv har landet i fjorden at lastestedet har blitt for grunt for større skip, står det i mailen. Videre skriver han at båten har operert langs flytebryggen og noe utenfor.
– Men senere så vi at også svart masse ble spylt ut fra mudringsskipet noe lenger ut fra bryggen.

I en kommentar til henvendelsene til Fylkesmannen sier Fusdahl at han vurderer å ta saken enda et skritt videre før fjorden blir mer ødelagt.
– Jeg vurderer å politianmelde, siden dette er miljøforurensing.

Kandusi.no har vært i kontakt med Fylkesmannen som er i gang med å behandle henvendelsene.
– Det du beskriver er ulovlig. Du står fritt til å anmelde forholdet til politiet. Fra vår side vil vi be bedriften redegjøre for aktiviteter i havna i perioden og så vurdere ytterligere forvaltningsskritt og/eller anmeldelse basert på dette, svarermiljøverndirektør Karsten Butenschøn på henvendelsene fra Fusdahl.

Kandusi.no har så langt ikke fått noe svar fra BG Stone angående saken.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer