Fir Arda spiller inn ny plate

Den ganske så ferske instrumentalduoen Fir Arda spiller tradisjonell irsk musikk. Nå har de utvidet gruppa med en fiolinist, og en ny plate er på vei. 

For snart tre år siden kom Juha flyttende til Halden med et lass strengeinstrumenter i bagasjen. Bouzoukier, mandoliner og gitarer. Juha fant snart folk i Halden som hadde samme lidenskap for irsk folkemusikk som ham, og om ikke lenge hadde han begynt å jamme med fløytespiller Ketil Simonsen-Liland. Sammen dannet de duoen Fir Arda, som beskjeftiger seg med å spille instrumentalmusikk med røtter fra de britiske øyer. Juha spiller irsk bouzouki, og Ketil spiller fløyte, og de har rukket å holde flere konserter, og slippe både plate og singler på Spotify.

Fir Arda spiller på Erlandsen i februar. Foto: Ellen Midtfjeld.

I våres utvidet Ketil og Juha sitt musikalske lag med Espen Olsen på fele. Jeg treffer Juha og Espen i Juhas drivhus i Haslundvei, Ketil er opptatt på annet hold denne formiddagen.

– Nå er vi både duo og trio, forteller Juha, noen ganger spiller vi tre sammen, og andre ganger er det bare to. Vi jobber til ulike tider, så det passer fint at vi kan variere litt. Duoene kan være ulike konstellasjoner innad i gruppa. Du skulle forresten hørt den første gangen Ketil og Espen spilte sekkepipe og fele sammen, det var utrolig fint.

– Det ble faktisk en veldig fin samklang, legger nykomling Espen til, det var en aha- opplevelse å høre hvor fint det låt.

Espen har erfaring fra å spille i band før, men har ikke spilt noe særlig siden den gang han spilte i rockeband i Oslo på nittitallet.

– Vi tenkte at det hadde vært moro å ha med fele, sier Juha, og Espen er knallgod på irsk fele, det låter utrolig bra.

Allerede i sommer opptrådte musikerne for første gang som trio, på Bryggerhuset en kveld i juli. Siden ble det innspilling av singel. For Espen ble Maids of Mitchelstown den første låta han var med å spille inn med Fir Arda. Ikke lenge etter at Fir Arda slapp låta si på Spotify ble sangen lagt merke til langt utenfor landegrensene.

– Dagen etter fikk vi høre at et amerikansk radioprogram skulle spille låta vår, forteller Juha, og han startet faktisk programmet med å snakke om oss og spille låta vår. Det var moro.

– Det er jo imponerende å komme gjennom den jungelen, sier Espen, det ble jeg faktisk litt overraska over.

Fir Arda gjør lykke på nett. I skrivende stund har de 160 000 visninger på videoer de har lagt ut, 2000 følgere på Facebook, og dessuten 13 låter Spotify. På Spotify har de følgere fra 30-40 land.

– Det er kanskje ikke så store tall, sier Juha, men rundt irsk folkemusikk finnes det et eget miljø. Det er morsomt, vi går under radaren her i Halden men der ute i verden er det faktisk mange som lytter.

Her kan du høre låta Maids of Mitchelstown med Fir Arda: 

Denne høsten begynner Fir Arda arbeidet med å spille inn en ny plate. Tidligere har gruppa spilt både moderne og eldre irsk musikk, men nå ser de kun tilbake i tid for å hente materiale til den nye plata.

– Det blir kun eldre musikk, forteller Juha, men i ny innpakning. Vi arrangerer litt om, men holder oss innenfor rammene til tradisjonell irsk folkemusikk.

Hva slags musikk har dere spilt inn så langt?

– Mye av det vi allerede har spilt inn til nå er ganske rolig, forteller Espen, det er melodiøst og ganske melankolsk. Men vi prøver å få inn noe som er litt raskere og friskere i takten også.

Blir det vinyl?

– Det hadde vært moro det, sier Juha. Men husk: vi har jo null kroner inntekt.

– Vi gjør jo ikke dette for penger, legger Espen til. Vi spiller fordi vi synes det er veldig moro. Det viktigste er at vi har det gøy.

Hvilket studio har dere brukt?

Espen ler.

– Studioet, det er kjøkkenbordet til Juha det, med mikrofon og PC. Men det blir veldig fint det altså. Vi liker tanken på å spille inn der og da, kjøre kun ett opptak og that’s it. Det er moro. Musikk er noe som oppstår der og da. Vi synes det er kult å finne det genuine, og ikke spille etter noter for eksempel. Spiller man etter noter og metronom går man glipp av all den ekstra krydringen rundt, det blir fort litt mekanisk. Vi vil sette vår egen vri på musikken, finne den beste varianten av låta sammen.

Juha nikker.

– Det blir fint på den måten. Genuint.

Fir Arda lover konserter utover høsten, men de har ikke helt landa på sted og tid. Her gjelder det å følge med, og det kan du gjøre på Fir Ardas Facebookside!

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer