Finpusser En Folkefiende

Onsdag neste uke er det premiere på Fredrikshald Theaterselskabs oppsetning av En Folkefiende i ærverdige Fredrikshalds Teater. Nå har ensemblet flyttet inn i teateret, og det øves for fulle maskiner!

Det blir mange lange kvelder for Fredrikshald Theaterselskab i uka som kommer. Mandag flyttet ensemblet inn i teateret, og jeg tar en tur innom for å høre hvordan forberedelsene går. Jeg ankommer teateret samtidig med Sverre Stang, og vi rusler inn sammen. Inne finner vi regissør Jan de Vibe og inspisient Synnøve Sørland. Vi rekker ikke mer enn å slå oss ned ved kaffebordet før det ramler inn flere skuespillere. Øyvind Høyem. Gro Janet Haug Mo. Johnny Nilsen. Ketil Ravneng og Veronica Mittet. Snart er alle på plass.

-Vi gleder oss til premiere, sier regissør Jan de Vibe. Til tross for en del utfordringer underveis er vi i rute, jeg har tro på at dette kommer til å bli kjempebra.

Henrik Ibsen skrev En Folkefiende i 1882, og stykket ble uroppført i Christiania i 1883. I sentrum av stykket finner vi Doktor Stockmann, som oppdager at det nye Sundhetsbadet i byen er forgiftet, og helst bør stenges for opprensning. Sundhetsbadet er byens viktigste inntektskilde, så når Dr Stockmann varsler om helsefaren i badet kommer han i konflikt med byens folk og styre. Som i så mange andre tilfeller er det varsleren selv som blir høvlet ned og lagt for hat. Stockmann utropes til Folkefiende i byen.

Ensemblet trekker inn i salen. Skuespillerne klatrer opp på scenen og begynner å møblere den gode doktorens stue etter regissørens ønske.

Johnny Nilsen spiller hovedrollen som folkefienden sjøl; Doktor Stockmann. Bak møblerer de andre skuespillerne doktorens stue.

Johnny Nilsen spankulerer rundt på scenegulvet med en pipe i munnviken.

Er du i karakter nå?

-Ja, hehe, jeg har ikke vært Johnny på flere uker jeg nå!

Johnny har rundt 420 replikker i stykket, og er på scenen så og si gjennom hele forestillingen. Det er mye å holde styr på.

Det er seks dager til premiere, hvordan føles det nå?

-Nervøst, kontrollert nervøst. Dette blir bra. Det var godt å flytte inn i teateret nå, og få øvd med bedre plass og rekvisitter. Man får en hatt på hodet, en pipe i hånda. Møblene er på plass. Rollen detter sakte men sikkert på plass nå.

Regissør Jan sitter i salen i kjent positur, flankert av inspisient Synnøve Sørland med noteblokk i hånd.

-Dette stykket er evig aktuelt, sier Jan, og vi finner stadig paralleller til det i dagens samfunn. Senest i går hørte jeg en dokumentar på P2 om  kjemigiganten DuPont som forurenser og gjør folk syke en by i West Virginia. Men DuPont eier alt i byen, de har ansatt alle legene og de eier barnehager og skoler og alt som er. Ingen tør å gjøre opprør. Det er en klar parallell til det Ibsen skrev i 1882 i En folkefiende. Ettersom vi dykker dypere ned i dette manuset får vi en stadig en større forståelse av hvor god denne teksten faktisk er, og hvor godt manuset er skrudd sammen.

Regissør i Fredrikshald Theaterselskab Jan de Vibe. Bak ham på scenen sitter Dr. Stockmanns frue, Gro Janet Haug Mo, og tar på seg tidsriktige støvler.

En Folkefiende har premiere onsdag 4. mars klokken 19, og siden vil det spilles forestillinger frem til 15. mars.

Her kan du se hvilke dager forestillingen spilles og kjøpe billett. 

På scenen: 

Doktor Tomas Stockmann, badelege. Johnny Nilsen

Fru Stockmann, hans hustru. Gro Janet Mo

Petra, deres datter, lærerinne. Veronica Mittet

Peter Stockmann, doktorens eldre bror, byfogd og politimester, formann i badebestyrelsen o. s. v. Ketil Ravneng

Marta Kiil, garvermesterfrue, fru Stockmanns pleiemor. Siv Stang

Hovstad, redaktør af «Folkebudet». Øyvind Høyem

Billing, medarbeider i bladet. Lars Hammer

Skibskaptein Horster. Jonas Borge Stafsengen

Boktrykker Aslaksen. Sverre Stang

Henrik Ibsen. Erling Günther

I salen som borgere på folkemøtet: Jan de Vibe, Mona Bråthen, Per Braarud og Erling Günther.

Andre roller:

Regissør og sufflør: Jan de Vibe

Rekvisitør og scenearbeider: Inger Ånnerud

Inspisient: Synnøve Sørland

PR: Halvor Nome

Scenografi: Pontus Berglund og Ola Berglund

Kostymer: Marie Svendberg Eriksen

Lys: Joakim Johansen

På piano: Eirik Haug Stømner

 

Forestillingen er sponset av Sparebank1stiftelsen Halden, Berg Sparebank, OK-trykk og Halden kommune.

Kommentarer

kommentarer