Filosofikafé på Bryggerhuset

Den største overraskelsen under den filosofiske kaféen på Bryggerhuset torsdag kveld var en gjeng attenåringer fra Sarpsborg.

Torsdag kveld inviterte Torpeskolen Filosofifabrikk til filosofikafé på Bryggerhuset for å filosofere rundt hverdagsproblematikk. Temaet for kvelden var: Hvordan påvirker sosiale medier oss?

Torpeskolen Filosofifabrikk er filosofbrødrene Magnus og Fredrik Andersen, samt deres filosofifetter Morten Johansen. Alle er utdannet filosofer, og alle kommer fra Torp. Det var Magnus som startet kalaset på Bryggerhuset, han holdt et tre kvarters langt innledningsforedrag om hvordan vi lar oss forføre av sosiale medier. Konsekvensene blir at vi ikke snakker med hverandre ansikt til ansikt lenger, vi blir mindre empatiske og dårligere på å tolke hverandre i mellommenneskelige møter. 

Magnus Andersen snakket om hvordan bruken av sosiale medier påvirker oss.

So far so good. Vi kan alle være enige i dette. Jeg var spent på fortsettelsen. Hvor skulle vi videre i en debatt der vi skal finne en balanse mellom det å omgås på sosiale medier og utenfor skjermen? Jeg følte kanskje ikke at vi kom så mye videre. Det hele stagnerte en smule i en debatt om hvorvidt vi skal forby smartphones i norske skoler eller ei. I og for seg et tiltak vi sikkert bør debattere, dette er blitt gjort med hell i andre land. Men løser det problemene med sosiale medier?

En gjeng på et langbord bak meg var stadig oppe med hånda i den påfølgende debatten. Etter en fem seks innspill fra denne kanten måtte jeg snu meg. Hvem var disse unge stemmene som kom med så sabla gjennomtenkte og gode innspill i debatten? Det var en gjeng med attenåringer fra St.Olav! Der satt de, på rekke og rad, sammen med læreren sin. De hadde dratt på tur til Halden for å diskutere filosofi en torsdagskveld. Debatten kunne ha blitt hakket mer interessant dersom de kloke innspillene fra ungdommene hadde blitt møtt med litt mer enn «Jeg tror nå allikevel et forbud mot mobiltelefoner er det beste» fra filosofene.

Tredjeklassinger fra St.Olav stilte kloke spørsmål til filosofene.

Jeg skulle gjerne ha diskutert mer med filosofene fra Torp, og håper de kommer tilbake en dag for å ta diskusjonen et steg videre. For vi bør filosofere rundt dette! Men vi bør kanskje ta diskusjonen utenfor ekkokamrene. Vi gjentar hverandre, vi voksne. Vi sier det samme hele tiden: «Ungdommene snakker ikke med hverandre lenger, de deler ikke livene sine med hverandre og ingen klatrer i trær lenger, uff uff uff». Jeg tror vi må utfordres litt i denne debatten, kanskje bør vi bli flinkere til å høre på hva de unge selv mener? Det er jo dem vi er mest bekymra for!

Fredrik holdt orden på publikums innspill gjennom debatten.

Personlig så tror det skal gå bra det her, jeg tror ungdommene fikser det her med sosiale medier bedre enn oss i generasjonen over. Men like fullt tror jeg det bør diskuteres hvordan vi skal finne en balanse mellom digitalt og faktisk samvær. Eller er det noen faktisk forskjell? Alt dette og mere til tror jeg at jeg tar meg en tur til St.Olav for å diskutere en dag. For den debatten trur jeg blir sjukt interessant.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer