Festival på Ystehede

Initiativtaker Nils Otto Økern Klevmo og Ida Teaterlag ønsker å løfte Haldens stenhoggerhistorie frem i lyset. I juni neste år inviterer de til familiefestival på Ystehede. 

Halden har en lang og tradisjonsrik historie når det kommer til stenhoggere. Stenindustrien langs Iddefjorden er en stor del av Haldens tidligere industrihistorie. Av all steinen som ble hogget ut i Norge var 80-90 % av det i en periode fra Halden og Hvaler.
– På den tiden ble Iddefjorden kalt ”Fattigmanns Amerika”. Den første tiden kom mange av stenhuggerne fra slaveriet på Fredriksten festning, men slaveriet tok slutt og en effektiv industri begynte å ta form, forteller Økern Klevmo.
Haldens beliggenhet på grensa gjorde at rallerne gjorde sitt inntog i Norge og bidro til utviklingen innen stenhuggeri.
– Stenhuggerne var med på å bringe impulser som påvirket både struktur og kultur. Det er ikke tilfeldig at det aller første Folkets Hus i Norge kom i Halden, og på svensk side var det Krokstrand og tangoen.

Prestebakkestevne-9914
Et utsnitt av stenhoggerutstillingen på Gamle Prestebakke. 

Mandag 9.november inviterer Ida Teaterlag og Iddefjorden Stenhoggerfestival til informasjonsmøte.
– Alle som vil være med å arrangere festival er hjertelig velkommen. Det er skrevet et skuespill spesielt til festivalen, forfatteren er Kristin Søhoel. Så på møtet vil det også komme mer informasjon om det og audition, sier Økern Klevmo.
Han lover en spennende og innholdsrik festival med skuespill, underholdning, historisk vandring, demonstrasjon av gamle stenhoggerteknikker og marked.

Kommentarer

kommentarer