Festival for Sjappa med Sjel

Alle foto: Veronica van Groningen

Det var mye kjærleik på torget når Siste Reis skulle feire 30 år som pøbb fredag kveld. Og mer skal det bli i morra!

Den er ganske liten, den småsletne og charmiga pøbben borte ved jernbanestasjonen. Men den har allikevel en stor plass i haldensernes hjerter. Folkemengden på torget fredag kveld vitner om hvor mange som føler at Sjappa med Sjel er deres egen. De fleste av publikummerne på torget har jeg sjøl sett på Reis mer enn en gang. Og siden alle umulig kunne samles inni pøbben for å feire, var det passende å flytte kalaset til torget. Og for en fest det ble!

Dig Deeper.

Festen har akkurat begynt når jeg ankommer torget. Køen ved inngangsporten vokser sakte, Dig Deepers digge toner bølger over torget, og folk sitter bada i sol på benker foran scena med henda i været. Den eneste måten å skaffe seg en øl på er nemlig å rekke opp hånda. Mellom bordene løper servitørene med raske bein. Den laidbacke frihetsrocken til Dig Deeper besørger festivalstemninga med et byks. Sol, folk, musikk og øl. Folk kan klype seg i armen alt de makter, men dette er og blir sant.

Einar Kaupang i Dig Deeper.
Øystein Braut.

The Monotrons øker pulsen i forsamlinga med sin gøye, tighte og kjappe punkpop. Sola forsvinner over hustaka, og torget fylles sakte opp av festivalgjengere som åpenbart kommer fra et eller annet type vors. Flere armer i været. Taktfast klapping over torget, og folk har funnet frem festivalrøsten. Moro!

The Monotrons.
Egil i The Monotrons.

Så klyver Onkel Tuka opp på scenen. Tuka og Reis hører sammen, det er et litt skakt eventyr som stadig fortelles. Og for anledningen hanker Håkon Ohlgren opp flere Reis-travere på scenen som gjestevokalister. For eksempel Kalle Storm Andersen, som stadig ses på uteserveringa på Reis med en øl i neven. Eller Christian Sandaker, som har blitt kasta ut av Reis så mange ganger at han har mista tellinga. Og så Magne Skaug da så klart, mannen som har skylda for det hele. Etter litt nøling i kulissene kommer jaggu Magne frem og synger litt med Håkon han også. Folk roper, det er kjærleik på torget. Til Reis, og til Tuka, som synger og spiller fletta av oss. Som vanlig.

Robin Saxsæter fra MORK synger med Tuka.
Kalle Storm Andersen synger duett med Håkon.
Magne Skaug startet Siste Reis-eventyret for drøye tretti år siden.

«Hvis veggene på Siste Reis kunne snakke, fortelle, ville det fylle bokhyller med historier og legendene om de største små musikkopplevelsene.»

Tom Skjeklesæther

Gringo Bandido får æren av å avslutte første festivaldag på torget. De har nettopp sluppet en skikkelig fet skive, og nå skal vi få høre. Det ræwkes på torget! Nå er publikum har fyra seg kraftig opp. Det er stadig noen som prøver seg på noen dansemoves mellom bordene, men vakta med pekefingeren er aldri langt unna. Vi må sitte. Men vi trenger ikke å sitte stille! Benkeradene hopper bortetter. Folk kauker og roper, trampeklapper og synger med. Gringo er heftige på scena, det er sjukt fengende. Akkurat nå hadde det passa med en Kjekkas, av typen Eple.

Gringo Bandido!
Laurits Mosseby.
Carl Fredrik Sandaker.
Christian Sandaker.

Sånn var den, den første festivaldagen. I morgen kveld fylles bord og benker på torget opp av festivalgjengere atter en gang. Nye band skal på scena. Blant annet Black Debbath, og Backstreet Girls. Og Dieseldyra, som akkurat har sluppet EP! Det føles helt riktig, at Sjappa med Sjel skal feires to dager til ende.

Her kan du kjøpe festivalpass  til lørdagens konserter!

Alle foto: Veronica van Groningen.

Kommentarer

kommentarer