Festina Lente i Black Box

Foto: Johannes Granseth.

Det nye dansekompaniet Festina Lente bød på en vakker danseforestilling i Black Box fredag kveld. 

Festina Lente. Skynd deg langsomt. Festina Lente Dansekompanis latinske navn gir mening når man er tilskuer på Danseaften på Black Box fredag. I dansen kan hver eneste lille bevegelse fortelle noe viktig og dra oss videre innover i historien som fortelles på scenen.

En strippet scene, noen lys langs gulvet og et knippe dansere i et ellers mørkt rom. Et nakent utgangspunkt, men når dansen starter fyller danserne rommet med historier, stemninger, følelser og humor. Tett på sitter vi, det er kun tre rader med stoler slik at publikum kan komme tett på dansen. Inntrykkene blir heftige, man blir dratt inn i bevegelser og stemningen på scenen – spesielt når danserne plutselig kommer tett på.

Sara Stang Møllere: daglig leder for Festina Lente. Foto: Johannes Granseth.

Festina Lente er et nytt dansekompani med lokal forankring. Det er Sara Stang Møller som er initiativtager og daglig leder i dansekompaniet, og med seg har hun et knippe dansere – alle med lokal forankring i Østfold.

Danseaften er et nytt konsept utviklet av Festina Lente Dansekompani. Målet er å vise frem dansekunst, og gjøre dette mer tilgjengelig for folk flest. To ganger i året vil de invitere til danseaftener der de presenterer egenproduserte danser, men også inviterer gjestedansere inn for å vise sin dansekunst. Gjestedanser denne gangen var lokale Carl André Johansson, men også et av Norges største dansekompanier: Panta Rei Danseteater. Carl Andre presenterte sitt stykke La det gå, som opprinnelig ble skrevet for danseforestillingen Et glimt av oss, som hadde premiere i Halden i 2018.

Fra stykket «La det gå». Foto: Johannes Granseth.

Gjestene fra Panta Rei Danseteater fremførte sitt nummer Eventyrlig, der de inviterer publikum til å skape sin egen historie. Danserne Live Skullerud og Oliver Sale tar oss med inn i et eventyrlig univers:

Live Skullerud og Olive Sale fra Panta Rei Danseteater. Foto: Johannes Granseth.

I tillegg til gjestene fra Panta Rei Danseteaters fremføring og Carl André Johanssons dansenummer fikk Halden Danseskoles Showteam vist seg frem! Danserne Mia Brynildsen, Thale Bjerke, Sofia Bertelsen, Marie Gran, Ylva Støldal, Ada Othilie Skjelin, Jennie Larsen, Sigrid V. Kjellin og Selma O. Fredriksen fremførte The Garden:

Showteam fra Halden danseskole! Veldig flinke. Foto: Johannes Granseth.

Festina Lente Dansekompani fremførte blant annet sitt egenproduserte The Painting, der handlingen tar plass på et galleri. De tre danserne på scenen krangler om en stol foran et maleri, som de alle ønsker å se nærmere på. Det oppstår mange følelser underveis i dansen, og ikke minst blir det mye humor når danserne prøver å dytte hverandre ned fra stolen og klamrer seg fast.

Festina Lentes Sara Stang Møller Jade Sofie Wulff og Aurora Itland krangler om den samme stolen. Her er Jade i ferd med å miste taket! Foto: Johannes Granseth.

Aurora Itland viste sitt egenpdroduserte nummer Ignorance is Bliss, et dansenummer som Aurora skapte i frustrasjonen over valgkampen i USA i 2016, der Trump gikk av med seieren. Hva er fakta, og hva er løgn?

Aurora Itland fremfører «Ignorance is Bliss». Foto: Johannes Granseth.

Festina Lentes avsluttende nummer One2seven er en kjempefin avslutning på en flott dansekveld i Black Box. Stykket handler om bagasjen vi drasser på når vi går gjennom livet. Hvordan preger bagasjen livene våre, og måten vi ser andre mennesker på? Aurora Itland, Live Skullerud, Jade Sofie Wulff, Marie Engen Wang-Hansen og Sara Stang Møller beveget seg rundt på scenen med trekasser som symboliserte dansernes bagasje. De stablet bagasjen i høyder, de satt på dem, hermet hverandre og fulgte etter hverandre. Noen dansere hopper ned i bagasjen, andre tar ut ting fra bagasjen og bruker det. Noen føler kanskje de er alene med bagasjen sin. Danserne utforsker hverandre og de andres bagasje.

Festina Lente bruker farger som virkemiddel, alle danserne er kledt i hver sin farge.

Sara Stang Møller alene med sin bagasje. Sara er den røde danseren i forestillingen. Foto: Johannes Granseth.
Bagasjen stables i høyden. Foto: Johannes Granseth.

Festina Lente fikk æren av å «åpne» Blackbox etter en omfattende renovering i lokalene med sin premiere på konseptet Danseaften. Dobbel premiere altså, og en veldig fin måte å gjenåpne lokalene på. Koronautsolgt var det også!

Her er det bare å glede seg til fortsettelsen, Festina Lente vil fortsette å invitere til Danseaftener, den neste vil gå av stabelen en gang på våren. Dette bør du få med deg!

Her kan du følge Festina Lente på Facebook.

Disse danserne var involvert i prosjektet:

– Sara Stang Møller / Halden / Prosjektleder, danser & og daglig leder for Festina Lente

– Sverre Magnus Heidenberg / Halden / Produsent

– Julie Drønen Ekornes / Halden / Koreograf

– Tomas Glans / Halden / koreograf

– Aurora Itland Haugen / Halden / danser

– Carl André Johansson / Halden / danser

– Live Skullerud / Fredrikstad / danser

– Jade Sofie Wulff / Askim / danser

– Marie Engen Wang-Hansen / Askim / danser

– Oliver Sale / Tromsø / danser

 

Kommentarer

kommentarer