Fengende vikingteater

Den lokale kulturelle skolesekken presenterte et nydelig stykke arbeid da de inviterte til generalprøve for vikingskuespillet Ved den tredje sol på Fredrikshalds Teater søndag kveld. 

Byens ungdomsskoleelever vet ikke hvor heldige de er. Denne uka skal de få gå i Fredrikshalds Teater, midt i skoletiden, og se en påkostet og gjennomført oppsetning om vikingkongen Jell. Det eneste som er trist, er at ikke flere får oppleve stykket. For dette var innmari fint.

Ved den tredje sol! Et teaterstykke produsert av den Lokale kulturelle skolesekken for byens ungdomsskoleelever.

Kong Jell residerer på en stor gård, med dronning Astrid ved sin side. Sammen har de barna Tuva, Gorm, og fostersønnen Jørund. Hos dem bor også bestemor Bergdis, og dessuten farmor Fryd, som snart skal dø. Men farmor Fryd kan ikke krysse over til den andre siden og møte sin avdøde ektemann, gamlekong Lodin, før hun har funnet giftinggaven sin: et smykke hun alltid bærer om halsen. Smykket ble stjålet av overfallsmenn, men ikke for vinnings skyld… Når kongsdatteren Tuva blir kidnappet, begynner ting å tilspisse seg for kong Jell.

Et stjålet smykke skaper trøbbel i «Ved den tredje sol». Farmor fryd spilles av Liv Anne Fossbråten. På bildet ses også Are (Lars Hammer) og Kolbein (Jonas Borge Stafsengen), samt noen barn fra Veslefrikk.
Monia Berger-Lund og Alma Øverby Svendsen spiller henholdsvis Dronning Astrid og kongsdatter Tuva.

Det er en fryd å se så mange gode skuespillere utfolde seg på ett brett. Her har man samlet noen av byens beste amatørskuespillere, og gitt dem lekre kostymer, flotte kulisser og en særs god regissør. Resultatet er betagende og underholdende. I front gestalter Asgeir Borgemoen en strålende Kong Jell, han er meget overbevisende som nådeløs og fryktet vikingkonge. Som allikevel hører littegranne på kona si.

Spiller hverandre gode: Monia Berger-Lund og Asgeir Borgemoen utgjør et finfint radarpar som herr og fru i «Ved den tredje sol».

Lars Hammer er den fødte viking, jeg tenker at man vil nødig møte denne karen på tokt. Rundt ham er det mange gode rollegestaltninger, alt fra den småtussete trellen Toke, til den forviste og fredløse Kolbein og hans sønn, og ikke minst den myndige bestemoren Bergdis og den fortvilede farmor Fryd. Både barn og voksne imponerer på scenen!

Lars Hammer har funnet sitt kall. Han er nesten nødt til å bli viking på ordentlig.
Radarpar nummer to: Kong Jell og hans høyre hånd; Toke. Sammen er de dynamitt! Marcus Hannestads tussete Toke i tospann med Asgeirs myndige og hissige Jell er en fryd å bivåne.
Lite scenetid – men stor plass i stykket. Veronica Mittet er kanskje bare ute på scenen i noen minutter – men rekker allikevel å gjøre sterkt inntrykk som Volven.
Også en vikinghøvding må noen ganger høre på mora si. Aud Pettersen Solberg spiller kong Jells myndige mor : den sanndrømte Bergdis.

Regissør Dag Sørlie har skapt noen fantastiske scenebilder. Det er lagt ned tid og omtanke i alt fra lyd og lys til den minste rekvisitt. Dette er rett og slett nydelig komponert.

De to sorte ravnene, som stadig kommer inn på scenen og danser sin suggererende og trolske dans, bringer det overnaturlige dimensjonen inn i narrativet. Når komposisjonen er såpass god, blir det sceniske i seg selv vanvittig virkningsfullt. Jeg blir veldig rørt av bildet som skapes på scenen når farmor Fryd skal gå over til den andre siden.

Det skapes vakre bilder på scenen når farmor Fryd skal gå over til den andre siden.
Stilig, eller hva? Elida Aam og hennes dansemakker Jennie Ellen Margrethe Carlsen spiller to dansende ravner i stykket.

Brødrene Berglunds fine Jeppe på Berget-kulisser er hentet inn for anledningen, og i tillegg har Pontus Berglund lagt ned utallige timer på å male et knippe spesialbestilte kulisser til nettopp dette stykket.

Bakteppet er malt til Jeppe på Berget, men flere av kulissene er spesiallaget til dette stykket. Her har elever fra Berg skole også bidratt!

Kostymene er flotte! Det er mange skuespillere på scenen, og samtlige er utstyrt med gjennomførte og detaljrike kostymer.

Gode skuespillere har fått fine kostymer i «Ved den tredje sol».

Kyndig og stemningsgivende lyssetting og fengende musikk blir prikken over i-en på Ved den tredje sol. Her er det åpenbart lagt ned arbeid og omtanke i hver minste lille detalj.

Vikinger fra Vinir Vikinglaug er kalt inn for å være Are og Jells krigere i stykket. De slåss så autentisk at jeg et øyeblikk lurer på om de faktisk banker hverandre på ordentlig.
Mye omtanke i detaljene. Edlaug (Nina Garder) viser Tuva hvordan man farger garn rødt.
Det er heftig tromming og fengende musikk når Are og hans følge gjester Kong Jell.

Som vanlig imponerer Den lokale kulturelle skolesekken og Kirsti Andersen med sine prosjekter. Det er ikke småtteri, det som nå skal presenteres for byens fjortiser. De vet som sagt ikke hvor heldige de er!

Regissør Dag Sørlie får en blomst av Liv Anne Fossbråten etter generalprøven.

 

På scenen, i tillegg til elever fra Veslefrikk og folk fra Vinir Vikinglaug:

Asgeir Borgemoen

Alma Øverby Svendsen

Monia Berger-Lund

Liv Anne Fossbråten

Aud Pettersen Solberg

Marcus Hannestad

Lars Hammer

Jonathan Andersen

Nina Garder

Veronica Mittet

Jonas Borge Stafsengen

Martin Kingsrød Larsen

Elida Aam

Jennie Ellen Margrethe Carlsen

Nøkkelroller: 

Manus: Kristin Søhoel (stykket er ført i pennen av Søhoel, men utarbeidet i samarbeid med elever fra Gimle skole)

Regi: Dag Sørlie

Produsent: Geir Andersen

Kostymer: Marit Røed

Musikere: Diako Mesgari, Nadia Cuellar Krause fra Halden Kulturskole. Ole-Hermann Huth, fiolin og Andre Fjørtoft i DNBE.

Inspisient: Ylva Berger Nyborg

Lyd: Espen Jamne

Lysdesign: JMD

Lysavvikler: Magnar Østby.

Koreografi: Veronica Mittet.

 

 

Kommentarer

kommentarer