Fem år med Tons

Til vår store sorg flytter Tons of Rock fra Halden, med Ekeberg som ny arena. Se Tons of Rock slik Johannes Granseth har sett festivalen gjennom sin kameralinse de siste fem årene. 

På onsdag kom sjokkbeskjeden om at Tons of Rock ikke lenger skal holde til på Fredriksten. Ingen trodde at vi skulle holde gravøl for Tons på festningen i år! Tilbake sitter vi med minnene om fem bråkete og fantastiske rockefestivaler på den fine festningen vår. Johannes Granseth har vært der, hvert bidige år, med kamera i hånd.

Tons of Rock 2014

I 2014 begynte det, med et brak. Gleden var stor, og 12 000 hardrockfans fant veien opp til festningen i juni. På plakaten sto blant annet Anthrax, W.A.S.P., Volbeat, Kvelertak, Oslo Ess, TNT, Black Debbath, Turbonegro, Slayer, Sepultura og Sabaton.  Blant de lokale bandene fant vi Göttemia, Warp Riders og Rundown. Festivalen ble en suksess, og allerede i september bekreftet Svein Bjørge at det ville bli Tons på festningen i 2015 også.

Tons of Rock 2015

I 2015 braket det løs igjen. Denne gangen tok åttitallslegendene Twisted Sister turen til Tons of Rock. Andre store på plakaten var Gojira, DumDum Boys, Kreator, Testament, Seigmen, Venom, Dunderbeist og Opeth. Lokale Lucky Malice sto også på scenen under festivalen. Tons of Rock begynte nå å bli et navn nedover i Europa.

 

Tons of Rock 2016

2016 var det året Black Sabbath kom til Halden for første gang. Og Alice Cooper, som ble observert på Tista senter under Tons. Nyheten om at Megadeth skulle gjeste 2016-festvialen ble sluppet i desember året før. Festivalen hadde blitt en institusjon.

-Dette blir et spesielt år, det store gjennombruddsåret, for å si det sånn, sa Svein Bjørge til Metallhammer.no den gangen.

Nå gikk billettene som hakka møkk mange måneder før festivalen, allerede før jul var mange av dagspassene nær utsolgt. Campingen ble utvidet, handlegata vokste, og scenene likeså.

Tons of Rock 2017

2017 var et knallår for Tons of Rock. Kvelden før kvelden ble det arrangert klubbkveld i byen, og Halden sentrum kokte! På plakaten på Tons of Rock 2017 fant vi blant annet Slayer, Five Finger Death Punch, Rob Zombie, Turbonegro, Sabaton, Emperor, Satyricon og TNT. Vi fikk også se Aiming for Enrike på scenen på Tons 2017.

Dette året ble Tons of Rock kåret til Årets festival 2017 av Norske konsertarrangører under by:Larm.

Tons of Rock var blitt Norges ledende rock- og metalfestival. Besøkstallene var nær doblet siden startåret, og festivalcampen og hotellene i området var utsolgt måneder før festivalen. Festivalledelsen var strålende fornøyd.

Tons of Rock 2018

I juni opplevde vi den siste utgaven av Tons i Halden, men det visste vi ikke da. Kvelden før festivalen braket det løs med en enda større utgave av klubbkvelden, med hele nitten konserter rundt om kring i byen. Alle gratis.

I 2018 fikk vi også Ozzy tilbake til Halden, og Black Sabbath-legenden annonserte at han skulle spille sin aller siste konsert på festningen vår. Dessverre ble det også den aller siste Tons of Rock på festningen.

Takk til alle her i byen som har bidratt for å lage fem fantastiske festivaler på Fredriksten!

Alle foto: Johannes Granseth.

Kommentarer

kommentarer