Fem år med Martin

Den første mai har Martin Gundersen vært sjef for byens kulturstorstue i fem år. 

I fem år har han vært navet i byens kulturhus nummer én. Han har booket inn alt fra de store stjernene på pophimmelen, til stand up, barneshow, riksteaterforestillinger, tryllekunstnere og wrestlingshow. Siden han tok jobben i 2013 har kultursalens omsetning økt med over åtti prosent. Besøkstallene har økt med nittifem prosent.

Hvordan har du fått til dette her?

-Jeg tror det handler om at vi legger opp til et allsidig program slik at vi får et bredest mulig tilbud, vi jobber hardt for å være et kulturhus for absolutt alle. Dette innebærer jo en aktiv innsats når det gjelder booking. Jeg reiser på ByLarm og liknende arrangementer for å snakke med artister og management for å få artistene hit til byen. Det handler også om en massiv innsats på sosiale medier, først og fremst på Facebook. Markedsføring er den viktigste jobben vi gjør.

Martin er opptatt av service. Han tror det også er noe av nøkkelen til suksessen.

-Vi skaper gode relasjoner til kundene våre, og føler at vi tar godt vare på disse relasjonene. Service er utrolig viktig for meg. Jeg vil gi folk den gode opplevelsen. I tillegg har vi et godt samarbeid med andre scener og næringslivet her i byen. Nå er konseptet #TrøkkPåSydsiden i sin startfase, og vi jobber alle godt med dette for å skape liv i sentrum sammen. Jeg er stolt over at vi ser på hverandre som samarbeidspartnere, og ikke konkurrenter. Liv skaper liv, og vi deler den forståelsen. Fremsnakker du andre skaper det nedslag hos deg selv.

(Les mer om #TrøkkPåSydsiden her.)

En vanlig dag på jobben for Martin. Eller, kanskje dette ikke var en helt vanlig dag allikevel. Her ser vi Martin backstage med Astrid S. Foto: privat.

Drømmejobben

Hvordan har disse fem årene som sjef for kultursalen vært?

-Dette er drømmejobben. Det har vært mye jobb, men det har også vært utrolig gøy. Innsatsen har bestått av mange, mange timers arbeid, men det er så gøy å se resultatene etter all den jobbingen. Jeg vil gjerne også dra frem de fine kollegene mine, de bidrar til en god jobbhverdag for meg. Lars, Ole Martin og foajépersonalet føler et skikkelig eierskap til kultursalen, de gjør en kjempeinnsats.

Har jobben vært slik du forventet da du startet?

-Da jeg fikk jobben håpet jeg at jeg skulle få frie tøyler til å utvikle konseptet videre. Jeg håpet jeg skulle få gjøre ting på min måte. Og det fikk jeg. Det er også noe av det jeg setter mest pris på ved denne jobben. Friheten til å utvikle konseptet sånn som jeg mener det blir best.

Martin Gundersen og Tommy Nilsson på kultursalen. Foto: privat.

Utfordringer og avkoblinger

Hva er de største utfordringene ved jobben din?

-Økonomien. Det er det ingen tvil om. Økonomi vil alltid være den største utfordringen.

Martin vil at Brygga kultursal skal være for alle typer kulturaktører.

-Det er viktig for meg at også amatørene får sin plass i salen. Kultursalen skal være et sted både for proffene og amatørene. Jeg skulle gjerne hatt drift i salen hver eneste dag. Jeg kunne tenke meg å arrangere foredrag, utstillinger, litteraturarrangementer, og kanskje til og med arrangementer innenfor sportsjangeren. Vi har jo allerede hatt wrestling i kultursalen, og det funket veldig bra.

Hva gjør du for å koble av?

-Jeg slapper av med familien. Og så går jeg på tur. Da kobler jeg av. Jeg har blitt flinkere og flinkere til å ta skikkelige pauser fra jobben. Jeg har jobba innmari mye de siste fem årene, men har skjønt nå at jeg ta meg noen pauser. Når jeg er ute og går så dukker jobbtankene opp i hodet rett som det er, men jeg har blitt flinkere til å skyve dem ut igjen. Jeg går lange turer, ofte halvannen- til totimers turer.

Hunden Mio er Martins turkamerat.

-Når jeg tar på meg turbuksa begynner han å hoppe og pipe med en gang.

Avkoblingsgreie nummer to er foto. Martin tar bilder, og deler på Instagramkontoen @martinsblikk.

-Drivkraften bak at jeg tar alle disse bildene er ønsket om å bli bedre til å se gode utsnitt, bedre til å fotografere. Men jeg bruker mobilen, kamera og utstyr blir for mye styr for meg. Alle bildene jeg tar får en tittel, og den er aldri tilfeldig, som regel er den nøye gjennomtenkt.

Martin kombinerer ofte de to hobbyene sine; foto og tur. Dette bildet har fått tittelen Make your own waves. Foto: Martin Gundersen.

Martins blikk:

Hytta på Ørsjøen og musikken

Martin har et uttrykksbehov, men det er ikke bare foto som er kanalen.

– Jeg er også glad i å male og tegne, men jeg har ikke fått så mye tid til å gjøre det de siste årene med tre barn og alle forpliktelsene det fører med seg. Jeg har også skrevet en del sangtekster. Jeg har blant annet skrevet den nattasangen vi synger for barna hver kveld. God natt alle mine venner heter den. Jeg liker å leke meg med ord, og å uttrykke meg gjennom tekst. Men jeg skriver også melodier til tekstene mine. Jeg har låter nok til et helt album, og håper jeg får utgitt dem en dag. En annen ting jeg liker å holde på med er snekring, jeg har brukt mye tid på det både hjemme og på hytta.

Martin og kona Melinda bruker hytta ved Ørsjøen mye. Dit reiser de sammen med barna Evander (7), Elliot (11) og Enea (13).

Hytta på Ørsjøen. Foto: Martin Gundersen.

Åttitallsmusikk og kinojobben

Hva slags kultur oppsøker du selv?

-Konserter først og fremst, og jeg er spesielt glad i åttitallsmusikk. Det går mest i pop, jeg liker pop-sounden fra åttitallet, den synth-sounden med kanskje litt sped bass og trommemaskiner. Jeg er også veldig glad i klassisk musikk, især den litt lette klassiske musikken som Vivaldi og Mozart.  Men jeg liker også kunst. Jeg går gjerne på Nasjonalgalleriet, men foretrekker figurativ kunst.

Martin liker åttitallsmusikken, og rett som det er treffer han åttitallshelter gjennom jobben. Her med The Hooters. Foto: privat.

Han har alltid jobbet med kultur. Allerede som 24-åring fikk han jobben som kinosjef på Aladdin. Jobben nærmest ramlet ned i fanget hans.

-Da jeg kom tilbake til Halden fra NTNU i -97 tok jeg kontakt med daværende kultursjef Espen Sørås for å spørre om han kunne hjelpe meg med å starte en filmklubb i byen. Vi ble sittende og prate en stund, og så endte samtalen med at han spurte meg om jeg ville bli kinosjef. Det ville jeg selvfølgelig bli. Jeg er veldig glad for at jeg fikk den kinojobben den gangen. Slike muligheter er vel heller sjeldne og jeg tenker at Sørås har stor del av æren for at jeg sitter der jeg er i dag.

I januar 2003 fikk Martin jobb i Det norske blåseensemble, der jobbet han med rigg og markedsføring. Han ble værende i jobben i blåseensemblet i ti år. Da han søkte på jobben som sjef for kultursalen var det atten andre søkere, men det var Martin som sto igjen til slutt. Det er han veldig takknemlig for.

-Jeg er faktisk evig takknemlig for at jeg fikk denne jobben. Det er en fantastisk gave for en person for meg, som er så glad i kultur, og alltid har hatt et ønske om å jobbe i et kulturhus. Bare det at jeg fikk drømmejobben i min egen by er jo helt utrolig.

Veien videre for kultursalen blir spennende, tror Martin Gundersen. Han har mange drømmer, og hårete mål. Foto: Clifford James.

Hvor går veien videre for kultursalen?

-Vi skal fortsette å være hele byens kulturhus, med et bredt tilbud for alle i byen. Jeg vil få spennende artister til salen. Den våte drømmen er jo å få U2 hit, se for deg en unplugged konsert med U2 i kultursalen! Jeg vet at mye av det jeg drømmer om kanskje er uoppnåelig, men jeg har aldri tenkt å slutte å prøve. Man må ha hårete mål. Nå har vi jo også fått en og en halv stilling til i kultursalen, det er en veldig god start.

Forsidefoto: Clifford James.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer