Fargespill på inspirasjonstur til Oslo

Onsdag 25. september reiste 25 spente ungdommer og et knippe instruktører fra Fargespill Østfold på inspirasjonstur til Oslo for å oppleve premieren på forestillingen «Lufta er for alle» med Fargespill Oslo på Det Norske Teatret.

Dina Billington, Ove Billington og Daniel Sandvik tok med seg en gjeng Fargespill-ungdommer til Oslo så de skulle få se hovedstadens Fargespill-forestilling på Det Norske Teatret forrige uke.

Dina synes det var morsomt å dra med Fargespill-ungdommene til Oslo.

-Tanken bak en slik tur er å få anledning til å treffes på en litt annen arena, forteller Dina, og bli bedre kjent og styrke samholdet i ungdomsgruppa ved å oppleve noe sammen. Det er utrolig mye å lære av å se andre opptre, og det er flott å få erfare hvordan Fargespill virker utenfra i et publikumsperspektiv. Det er også lærerikt for oss instruktørene å se hvordan man jobber med Fargespill i andre byer. Allerede på turen innover oppstod det noen utfordringer da togene denne dagen var veldig forsinket, men alle var flinke til å gå i raskt tempo fra Oslo S til Det Norske Teatret så vi rakk forestillingen med god margin.

Fargespill på toget. Foto: Fargespill Østfold.

-De fleste av ungdommene hadde knapt vært i Oslo før, forteller Dina, og det var mye morsomt å se på veien opp Karl Johan. Ingen hadde vært på Det Norske Teatret og det var stor stas å besøke et nasjonalt teater med store Fargespillplakater utenfor. Fargespill Østfold fikk også hilse på Fargespills grunnlegger Ole Hamre fra Bergen.

Fargespill Oslo. Foto: Fargespill Østfold.

Trettiåtte mot hundreogtjue…

Dina og Ove syntes det var spennende å se hvordan Fargespill Oslo valgte å sette opp sin forestilling.

– Jeg må innrømme at Ove og jeg var litt spente før forestillingen, sier Dina, vi var spente på om vi i Halden kunne leve opp til hovedstadens Fargespill. Og det synes jeg vi kan. Helt ærlig ble vi bittelitt skuffet over at det bare var 38 aktører på scenen, siden Oslo tross alt er Norges største og mest internasjonale by, men til gjengjeld var alle veldig flinke og de leverte en flott forestilling på et høyt nivå.

Fargespill er for alle. I Halden har veldig mange barn fått muligheten til å stå på scenen gjennom Fargespill gjennom årene.

-Jeg tenker at vi Halden kan bli flinkere til å dyrke frem talenter, sier Ove Billington, men jeg synes likevel at Fargespill blir en sterkere, mer ærlig og interessant fortelling når vanlige barn og ungdom står på scenen. Det er jo nettopp deres fortellinger og kultur forestillingen bygger på. 120 aktører på scenen på vår forrige forestilling var nok i meste laget, men vi vil ikke slanke besetningen mer enn vi må. Det er først og fremst barna og ungdommene som skal bære forestillingen – og ikke de profesjonelle voksne mener vi.

Fargespill i Halden.

Fargespill Oslo hadde miljø som tema, noe som tittelen «Lufta er for alle» vitnet om. At forestillingen hadde fokus på globale miljøutfordringer gjennom musikk og dans fra hele verden syntes både ungdommer og instruktører var veldig inspirerende.

Fire av Halden-ungdommene som var med på «studieturen» til Oslo svarte på følgende tre KanDusi-spørsmål i etterkant av turen:

 1. Hva synes du om forestillingen?
 2. Var det inspirerende? Så du noe som gjorde spesielt inntrykk?
 3. Hva betyr Fargespill for deg?

 

Anisa Yussuf: 

 1. Jeg syntes forestillingen var utrolig spennende! 
 2. Jeg liker at de satt fokus på miljøet. Det er noe som blir tatt opp mer blant ungdommer, og det ga meg et sterkt inntrykk. Spesielt når forestillingen starta med det. 
 3. Fargespill betyr utrolig mye for meg! Det er et sted hvor man kan være seg selv uansett hvilken kultur eller bakgrunn du har. Du får deg nye venner og miljøet er utrolig positivt og glad. Jeg angrer ikke for at jeg ble med, og anbefaler alle til å bli med! 

 

Inger Marie Brattberg:

 1. Jeg syntes forestillingen var veldig spennende og lærerik. Jeg likte at de hadde et tema som da var klima. Det viste seg godt i forestillingen.
 2. Man ser også hvor viktig det er å ha energi på scenen. Det lærte jeg veldig når jeg så på den forestillingen. De var veldig flinke til å synge og danse. Jeg likte at de sang tostemt mange ganger.
 3. Jeg har hvert med i fargespill siden 4. klasse tror jeg og jeg syntes det er veldig gøy. Jeg elsker å stå på en scene og synge og danse. Det er morsomt å se at Fargespill har blitt til noe som flere barn i Halden har lyst til å være med på. 
Inger Marie har vært med i Fargespill i mange år! Her i årets forestilling i kultursalen.

Victoria Say:

 1. Det var god produksjonskvalitet. Det som jeg også likte er at de hadde mye energi gjennom hele forestillingen.
 2. At de hadde et tema om plast, når jeg tenker på Fargespill så tenker jeg «forskjellige kulturer» så det var noe nytt for meg og forfriskende å se på.
 3. Fargespill handler om likestilling. Hvor du kan vise frem kulturen din og være deg selv uten fordommer fra de andre. De ønsker deg velkommen uansett hvor du kommer fra. Jeg ville ikke ha møtt disse fantastiske menneskene hvis det ikke var for Fargespill.

Etter forestillingen dro Fargespill Østfold på Peppes Pizza. Det var mye latter og tøys i lufta og instruktørene fikk anledning til å bli enda bedre kjent med ungdommene.

Foto: Fargespill Østfold.

Daniel Sandvik, scenograf i Fargespill Østfold var med på turen.

-Det er viktig å ha litt lave skuldre og ikke bare ha fokus på øving og prestasjon, sier Daniel. Det sosiale er vel så viktig og input utenfra er noe vi alle trenger. Vi har blitt enige om at inspirasjonsturer som dette må vi få til minst en gang i året.

Fargespill Østfold på tur i hovedstaden! Daniel Sandvik i blått og grått til venstre i bildet. Foto: Fargespill Østfold.

Dina er enig.

-Det er helt tydelig at forestillingen satt i gang en kreativ prosess i ungdommene, forteller Dina, for på togturen hjem kom flere til oss med ideer og sanger til neste forestilling. Denne turen har vært en fin energiboost til nettopp denne innsamlingsprosessen som Fargespill Østfold nå er inne i. Vår neste forestilling har premiere fredag 20. mars 2020, da skal vi invitere Oslo til Halden.

Turen ble sponset av Kavlifondet og Sparebank1stiftelsen Halden.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer