Fargespill Østfold lager musikkvideo til 17. mai

Har du sett barn i bunad danse og synge oppe på festningen? Det er Fargespillbarna det, de lager en 17. mai-musikkvideo som har premiere på selveste nasjonaldagen.

Dina og Ove Billington og alle Fargespillbarna har vært travelt opptatt med å synge, danse og lage musikkvideo de siste ukene. Sluttproduktet skal vi få se på nettet den 17. mai.

-Vi har valgt å lage en musikkvideo for å kunne være med på 17. mai-feiringen i Halden, forteller Dina, selv om vi ikke kan feire nasjonaldagen sammen som vanlig. Oppdraget har vi fått av 17. mai-komiteen i Halden.

Fargespillgjengen skal fremføre Fargespills polyfoniske versjon av Norges nasjonalsang på musikkvideoen, sunget av barn og ungdom i Halden.

-Vi ønsket å fremføre en versjon av Ja, vi elsker, arrangert av Ole Hamre som vi hadde med på konserten vår for to år siden, forteller Dina. Den synes vi er utrolig fin. For oss er sangen et vakkert symbol på det sterke samholdet vi har til hverandre, selv under koronatiden da vi ikke har fått være sammen som vi pleier. Når aktørene i Fargespill Østfold synger Ja, vi elsker trekkes også verden inn og viser at kjærligheten til Norge ikke bare kan forklares med opphav eller plasseres innenfor landegrenser, men at kjærlighet til Norge springer ut fra hjertene våre.

Hei hvor det går! Foran fra venstre: Ingrid Kvalheim, Emmy Holter-Tollefsen, Victoria Say, Anisa Yussuf Hussein. Bak fra venstre: Ove Billington, Dag Erik Johansen, Karoline Stenberg Henriksen.

Da Dina og Ove fikk i oppdrag av 17. mai-komiteen å lage et innslag til feiringen, var de veldig usikre på hvordan de skulle klare å få det til. Reglene for sosial distansering var såpass strenge at det egentlig ikke var mulig for Fargespillerne å treffes i det hele tatt.

-Vår første idé var å spille inn musikken og sende den ut til alle i Fargespill Østfold som igjen kunne synge inn sangen mens de filmet seg selv med mobiltelefon. Men et problem var at det var to år siden sist vi fremførte den, og mange av barna kunne ikke sangen. En annen utfordring ville være at om vi fikk nesten hundre videoer, så ville det blitt en kjempejobb å få klippe sammen en bra film.

I tillegg trengte Dina og Ove egentlig et korps til å spille på verset, men ingen korps fikk lov til å øve sammen!

-Vi skrev derfor om arrangementet for strykere, forteller Dina, og vi var så heldige å få tak i noen unge musikere fra strykekvartetten Sonoro som reiste fra Oslo for å spille inn sine stemmer i Athletic Sound. Da vi hadde kommet så langt, var det åpning for at inntil fem personer kunne samles, noe som gjorde at vi kunne spille inn koret i grupper på fire og fem.

Fra venstre: Daniel Hannington Goldin, Martha-Pil Evertsen Neumer, Tuva Odland, Roger Morland, Hedda Lydianna Aadland.

Da de var ferdige med innspilling av lyd, var det tid for å lage filmen.

-Heldigvis hadde reglene for samling av folkemengder da blitt løst opp såpass mye at vi kunne filme alle ungdommene for seg og alle barna i en gruppe, samtidig som vi kunne sørge for at de holdt god avstand til hverandre. Catharina Heide Amundsen har hatt ansvar for filming, klipping og redigering, mens Det Norske Blåseensemble og Kandusi har vært så snille å låne ut kamerautstyr. Mari Sperre Andreassen stilte opp og gjorde droneopptak til filmen.

Filmcrew! Ove Billington og Catharina Heide Amundsen i Busterudparken under filming.

Solistene har blitt filmet en og en på forskjellige kjente, fine plasser i Halden.

-Vi har også med musikerne Roger Morland, Hermund Nygård og Svein Eirik Martinsen Aanestad som har bidratt med musikk, forteller Dina.

Hva betyr det for dere og Fargespillbarna å få lage denne videoen?

-Alle i Fargespill Østfold, både barn og voksne ble utrolig skuffet da konsertene deres ble avlyst i mars. Når vi i tillegg måtte stenge Fargespillhuset samtidig, og hele samfunnet ble stengt ned har det naturlig nok vært en stor nedtur for oss alle. Fargespill Østfold har de siste ukene hatt digital danseundervisning gjennom vår youtubekanal, men vi har ikke kunnet synge sammen. Da vi fikk i oppdrag av 17. mai-komiteen å lage et innslag til den digitale 17. mai-feiringen i Halden, så vi muligheten for å endelig kunne synge sammen igjen! Vi ønsker å gi opplevelser til Haldens befolkning, noe vi vanligvis gjør gjennom  å ha konserter. Nå får vi muligheten til å gi en opplevelse på en annen måte, og vi håper og tror at mange vil like den. Vi synes også det var veldig gøy å treffe alle Fargespillerne våre igjen, og vi merker godt hvor mye vi har savnet alle sammen.

Filmen vises som en del av kommunens offisielle 17. mai-feiring på nett 17. mai!

Kommentarer

kommentarer