Fantastiske Fargespill

Jeg var og så Fargespill Østfolds fantastiske forestilling Colors med Det Norske Blåseensemble i Brygga kultursal i dag. Det burde dere gjøre også. OBS: ta med papirlommetørkle.

Allerede ved første sangstrofe blir jeg blank i øya. Ei jente alene på scenen; forsiktig fløytespill, og hennes klokkeklare stemme:

Denne jorda skal gi deg mat. Sakte dansen trå, danse ikke gråte nå. Denne jorda skal gi deg mat.

Ut fra kulissemørket dukker flere solister opp, og føyer til hvert sitt vers av Lillebjørn Nilsens nydelige Danse, ikke gråte nå. Så bryter Blåseensemblet plutselig ut i svingende rytmer, og det hele eksploderer i sørafrikansk rytme og sang. På ekte Fargespillvis glir melodier og rytmer fra hvert sitt hjørne av verden over hverandre, ulike uttrykk smelter sammen. Lillebjørns folkevise møter sørafrikansk protestsang. Melankoli møter glede.

Nydem Ali åpner Colours på nydelig vis med «Danse, ikke gråte nå». Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Et imponerende og rørende knippe med fengende musikkmøter følger. Arrangementene er geniale, dette er utført med en vanvittig fingerspitzgefühl som rører ved alle hjertestrenger. Når en tyrkisk popsang møter en amerikansk popsang for eksempel. Eller når ariene fra Habanera møter hiphopens verden.

Operasanger Stina Levvel og hiphoper Mirre møtes til duell! Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Hele tiden balanserer forestillingen på en knivsegg mellom det såre, og den bejaende livsgleden. Mellom gleden og festen i de fargerike kulturmøtene, og sårheten over å ikke passe til, og ikke føle tilhørighet. Som jo er dunkle baksiden av det kulturelle fellesskap. Dette blir som å lukke opp hjertedøra til disse barna og ungdommene, og få kikke innenfor litt.

Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Det er et nydelig spenn i uttrykkene, som alltid på Fargespills forestillinger: dans fra alle verdens hjørner, akrobatikk, fargerike folkedrakter og nydelige scenebilder. Koreografien er vanvittig kul, den er det dyktige Liv Karin Cihiluka som har tryllet frem.

Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Det hele løftes opp enda et knepp av Klaus Jägers flotte bildekunst på bakveggen:

Vakre bilder, samt kyndig og stemningsfull lyssetting (JMD lysdesign) i kultursalen under Colors. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.
Imponerende presisjon og fart i stokkedansen fra Fargespillungdommene. Åse Kjerkreit og Johannes Lund Evensen hopper mellom stokkene. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Hele veien troner det eminente Blåseensemblet bak barna og ungdommene, og fargelegger på sitt vakre vis. Dirigent Tarjei Grimsby lar seg rive med av rytmene der han står i front av ensemblet og loser musikerne gjennom konserten. Det å ha Blåseensemblet i rygg gir Fargespillkonsertene en vanvittig livsnerve og känsla.

De dyktige solistene Vijan Ahmet og Nydem Ali har Blåseensemblet i rygg. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.
Blen Fitwi imponerer stort med både vokalprestasjoner og en vanvittig rytmekontroll. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.
Liv Karin Chihiluka er ikke bare en fremragende danser og koreograf, hun kan såvisst synge også! Hun fyller fint storesøster Neemas sko. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Det er tøffe tak. Man bør helst ikke glemme papirlommetørklær. Vi snakker ungdom som synger sterke tekster om utenforskap, og vi snakker små barn med folkedrakter og klokkeklare stemmer. Det er sterke saker.

Dere skjønner at dette blir tøffe tak eller? Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.
Sterke tekster formidlet av flinke ungdommer. Laetitia «Letty» Nsengiyumva og Johannes Lund Evensen. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Fargespill er ikke bare en vakker konsert, det er en vakker samlingsplass også. Et sted der barn og ungdom kan utfolde seg, i proffe rammer og omgivelser. Tenk å være tolv år, og få lov til å stå og synge solo med Blåsensemblet i kultursalen! Med gjennomførte arrangementer, proff koreografi og scenografi! Dette er et sted der barn tas på alvor, et sted der barn kan vokse.

Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

For de som ikke har hørt om konseptet Fargespill før, så må jeg få informere:

Denne konserten blir til i samarbeid med barna! Det er de som kommer med sangene, og de som har grunnidéene til musikken i forestillingen. Så tar Ove Billington og hans arrangør-team over, og lager nydelige arr der kulturene møtes. Er det ikke flott?

Barna er medvirkende til konserten de skal fremføre. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Hey Sokoly blir et sterkt innslag. Ivan Danchenko, som en gang flyttet fra Ukraina til Halden, fremfører en fin ukrainsk-polsk folketone fra 1800-tallet foran et backdrop med en solgul solsikkeeng. Og selvfølgelig gule og blå lys på scenen.

En Ukrainsk-polsk folketone fremført av Ivan Danchenko. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.
Imponerende krumspring av Hans Løvlien. Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Det hele avsluttes med optimisme og Fargeglede! Jambo Bwana, Fargespillklassikeren over alle, insisterer på at det skal gå bra og at vi alle er velkomne. Uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra. I år har Fargespillgjengen endatil vevd Haldensangen i Jambo Bwana, bare for å gjøre papirlommetørklebehovet enda større. Og det funker ganske så fint.

Halden, Iddefjordens pryd – Jambo, jambo bwana! Foto: Stein Johnsen/Contentvideo.no.

Rørt til snørr og tårer, men allikevel lett i steget, går jeg ut i den kalde marsdagen igjen. Rytmene sitter i kroppen, og hjertet renner over for disse folka. Barna, ungdommene, Blåseensemblet, Fargespill Østfold. For en gjeng. Dette må dere se, jeg garanterer en cocktail av følelser og en vakker, rytmerik og spektakulær forestilling.

Jeg fikk lov å komme på en skoleforestilling, men den offisielle premieren er på fredag klokka 18!

I tillegg spilles Colors på lørdag.

Billetter til premieren på fredag finner du her.

Billetter til lørdagsforestillingen (klokken 13) finner du her

Kommentarer

kommentarer