Et ungdomssamfund uten ungdom

Ungdomssamfundet måtte stenge døra da koronaviruset kom til Norge. De voksne på huset bekymrer seg for ungdommene som sitter hjemme i hvert sitt hus om dagen.

Det er mye snakk om de ulike økonomiske konsekvensene Norges smitteverntiltak medfører, men de sosiale konsekvensene kan være vel så store. Barn og ungdom blir isolert og uten fritidstilbud, og det kan være tungt for mange.

-Vi skulle gjerne ha gjort mer for ungdommene våre i denne tiden, sier Michael Andersen Lundsveen ved Ungdomssamfundet, men det er jo noe utfordrende å drive ungdomsklubb uten å kunne ha ungdommer på besøk.

Denne uka møttes klubbens ansatte og frivillige for å snakke om Ungdomssamfundets fremtid, på en god tometers avstand selvfølgelig. Der ble det diskutert hva som kan gjøres for å lette situasjonen for ungdommene som er tilknyttet klubben.

-Vi har snakket om digitale møter, forteller Michael, men ungdommene er jo mer enn nok kapable til å treffes på disse arenaene uten oss. Det de egentlig trenger er å treffes fysisk, å ha et sted å være sammen. Og det er jo umulig i dag. Det eneste vi får gjort er å være tilgjengelige per telefon og på Facebook.

Flere av ungdommene har allerede vært i kontakt med de voksne på klubben, blant annet har leder for Ungdomssamfundet Mikaela Røstadli Dahl fått flere telefoner.

-Ungdommene ringer rett som det er til Mikaela, forteller Michael. Mange av dem føler seg veldig isolerte, de har jo verken skole eller fritidstilbud i dag, plutselig er alle arenaene de kan treffes på borte. Til og med Burger King er stengt. Ungdommene trenger å få være med venner, og ha sine egne frisoner. Det er mange av dem som synes det er tungt.

Ungdomssamfundet har avlyst alle sine arrangementer frem til myndighetene letter på kravene. Med en gang det åpnes for at mindre grupper kan være sammen vil Michael, Mikaela, Anne Guri og de andre frivillige på klubben være på plass og åpne dørene for ungdommene. Men i mellomtiden har de planene klare for å aktivere ungdommene i korona-lockdown.

-Vi sender søknader om midler til et par prosjekter nå, forteller Michael. Vi ønsker oss blant annet et formidlingsprosjekt der ungdommene selv skal få vise hvordan det er å være ung oppe i alt dette her. Planen er å legge til rette for en lockdown-podcast, med innhold som ungdommene selv sender inn, der de kan snakke om utfordringene i hverdagen og lage videoer de kan sende inn til oss. På den måten kan de være kreative, og utfolde seg i et felles prosjekt selv om de ikke kan være i samme rom.

Her finner du Ungdomssamfundet på Facebook.

Kommentarer

kommentarer