Et simpelt trekors til minne om Karl XII

Hele sju minnesmerker er reist over Karl XIIs dødssted siden 1723. I denne artikkelserien skal vi ta for oss alle minnesmerkene, og fortelle litt om hvert enkelt. I denne artikkelen tar vi for oss det andre minnesmerket, som ble reist i 1788.

Det aller første monumentet for Karl XII’s dødssted ble reist etter ønske fra byens beboere i 1723. (Se nr 1. markert i kartet under). Dette minnesmerket ble fjernet etter kongelig ordre i 1731, fordi svenskene fant inskripsjonen på gravsteinen krenkende. Det tok hele 57 år før det ble satt opp et nytt minnesmerke, og denne gangen ble det satt opp et trekors til minne om den falne krigerkongen.

Det andre minnesmerket (1788-1815)

I 1788 fikk Norge besøk av vår daværende kronprins, den senere Fredrik VI. Han ønsket å se stedet hvor Karl XII falt. I all hast ble det reist et nytt minnesmerke på kongens dødssted. Det var et simpelt trekors, fire fot høyt, hvitmalt og med en forgylt inskripsjon:

«Carl XII

I Beleiringen 11. December 1718»

Dette trekorset ble ikke reist på det stedet hvor det første minnesmerket hadde stått. Hvorfor man valgte et nytt sted, har vi ingen direkte opplysninger om. Trekorset stod antakelig ca 15 skritt nord for det ennå markerte sirkelformede anlegg hvor det tredje minnesmerket ble reist. Korset ble stående til 1814 eller 1815 før det ble erstattet av et i stein.

Publisert i samarbeid med Halden Turist.

Tekst: Halden Turist, og tekst fra boka “Fredriksten festnings historie – Carl XII’s død” (R. R. Eriksen). Dette er samlet i et hefte skrevet på anmodning av Halden og omegn Turisttrafikkforening og i nært samarbeid med Foreningen Halden Minder

Kommentarer

kommentarer