Et overraskende rom

Haldenserne vil nok en god stund fremover kalle bygget  ”Bokhandler Andersen”.  Gjennom Fredriksten musikkfestuke jobber tre kunstnere med å finne lag på lag med historie i bygget, og de ønsker å inspirere publikum til å se bygget med nye øyne. Prosjektet heter naturlig nok  ”Halvfull/Halvtom”.

Katja Ebbel Frederiksen, Norunn Standal og Karen Pederstad har tatt utfordringen med å se hva som skjer i de forlatte rommene når ingen trenger dem. Det er flere måneder siden de siste bøkene ble flyttet ut av “Bokhandler Andersen”.  Siden da har bygget stått tomt. Den nye eieren er glad for at noen vil bruke lokalet gjennom Fredriksten Musikkfestuke, og kunstnerne er glade for at folk kommer innom for å se hva de driver med.
– Det har vært noen som har kommet innom, sier Katja Ebbel Frederiksen. Hun forteller at installasjonen blir til i løpet av dagene, og at folk er hjertelig velkommen inn for å se på prosessen.
-De fleste i Halden har et forhold til nettopp dette lokalet, det er mange historier som fortelles og mange minner, forklarer hun.

IMG_4265

Kunstnerne bruker de materialene de finner underveis, og som kan fortelle noe om historien. I taket, langs gulvet og hengende nedover og bortover finner vi blant annet ledninger og strips.
Et av målene de har med installasjonen er å få publikum til å se byggene og rommene man har rundt seg på nytt.
– Vi jobber mye med romfølelse og lys. Ønsket vårt et at dette kan være et incitament til å gjenoppdage naturen, det er fort gjort å glemme den i urbane miljøer. Her vil vi få fram en ny måte å se natur på, forteller Frederiksen.
Fredag blir det vernissage i lokalet, da skal alt være ferdig. Lørdag er det åpent atelier, de håper mange tar turen innom.
– Det blir nok et overraskende rom for mange, men vi håper folk vil gå på oppdagelsesferd i egen by. Der man minst venter det, oppstår det nye landskap, sier Frederiksen avslutningsvis.

Kommentarer

kommentarer