Et nytt americana-kapittel

Et nytt kapittel er skrevet i den norske americanaens historie, og det kapittelet ble skrevet her i Halden. På høy tid var det, og ingen ser seg (forhåpentligvis) tilbake.

Norges americanafelt har aldri kunnet slå seg på brystet med en egen Spellemannkategori. I den norske musikkbransjen har cowboystøvelmiljøet blitt avspist med én skarve countrypris, som attpåtil har vært trua med å bli slått sammen med danseband (!) – som Ottar Big Hand Johansen kunne fortelle på tidenes første, norske americana-prisutdeling i Brygga kultursal lørdag kveld.

Big Hand slåss for countryen da Spellemannskomiteen ville slå country sammen med Christer og Co.

På høy tid at bransjen fiksa biffen sjøl altså, og de har de altså gjort. Norsk Americana Forum tok nemlig ansvar, og kalte inn bransjen til americanafestival og prisutdeling i sørstatenes hovedstad denne helgen. Og nå håper jeg ingen ser seg tilbake, dette er simpelthen bare nødt til å bli en tradisjon.

Tom Skjeklesæther har naturligvis hatt en finger med i americanaspillet når festival og prisutdeling ender opp her i byen.
Programleder: Håkon Ohlgren.

Fredagens showcasefestival bar bud om en strålende fremtid for norsk americana. For i skyggene bak Albrigsten, Kvitnes, Somebody’s Darling og Ottar står det en hel americanahær og venter. En ung hær, sultne og spillekåte, med gitarer på brystkassa og en steelgitarist i bakhånd, med og uten knekk i vokalen. Og det var nettopp det som var Norsk Americana Forums mål: å vise frem det som kommer. Det som allerede er her. For et show.

Jack Stillwater spilte på Aladdin Scene fredag kveld.

Lørdagens prisutdeling var sprøløken på festivalpølsa. Etter å ha briljert på diverse av byens scener på fredag, samlet bransjefolk og musikere seg i Brygga kultursal lørdag kveld for å bevitne den aller første prisutdelinga for americanasjangeren i Norge. Kategoriene var som følger:

Årets norske americanaalbum

Årets norske americanalåt

Årets norske americanaartist

Årets nykommer

Årets produsent

Årets utenlandske album

Det var vanvittig moro å sitte på første rad og se vinnerne av de ulike kategoriene motta sin pris. Jeg følte jeg bevitna noe historisk, noe svært. Begynnelsen på noe. Vinnerne dro en låt fra egen katalog når de hadde mottatt sin utmerkelse, og her er det sjukt mye nytt og fint på gang. Og når man har Verdens beste backingband i ryggen, blir det unektelig ganske så fint.

The Salmon Smokers sto på scenen hele veien. Her med Robert Moses i front.
Prisen for årets album var det Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars som fikk, for albumet Stream of Consciousness.
Johan Berggren vant i kategorien årets nykommer.
Darling West fikk prisen for årets låt med låta Hey There.
Freddy Holm ble årets produsent. I tillegg til å vise uante breake-kunster for publikum, dro han en sviske.
Ottar Big Hand Johansen vant den første, norske americana-æresprisen.

Vinneren av årets utenlandske album var Bob Dylans Rough and Rowdy ways . Prisvinneren er en særs opptatt fyr, så det hele ble markert med en tale ved Norges ledende Dylan-eksepert: Johnny Borgan.

Norsk Americana Forum hadde endatil et par imponerende musikalske gjester på lur i kulissene. Sigvard Ødegaard blant annet, som synger Hurt så det går kaldt nedover ryggen på meg.

Sigvard. Barbus nå, lokkene måtte falle on account of førstegangstjenesten.
Vilde Bye. Flink altså.

Og nå fortsetter festen ute på Haldens scener. Festivalgjengerne gikk ut i skumringen for å følge americanasporet videre i den gørkalde aprilkvelden. Og i kveld er det noen virkelige höjdare på festivalprogrammet. Jesper Lindell blant annet, han skal avslutte kalaset på Aladdin Scene.

I say thee yay, Norsk Americana Forum! På tide at Norge fikk en egen prisutdeling for en voksende, norsk americanasjanger; en sjanger som har kommet for å bli, og som stadig vokser nye og sprell friske grener på treet. Og jeg har trua jeg, på at en prisutdeling og festival som denne vil anspore til videre vekst i bransjen. Folk må samles, og bli sett.

Jeg gleder meg allerede til neste år jeg.

Kommentarer

kommentarer