Et musikalsk lysglimt i mørketida

Torsdag kveld inviterte Det Norske Blåseensemble til Juleshow med Heine Totland og Julie Dahle Aagård i Brygga kultursal!

Ingen adventstid uten Blåseensembles juleshow for min del, og heldigvis ble 2021 intet unntak. Med vekt på heldigvis! For med de nye restriksjonene fulgte også ny tvil og nye spørsmål. Dermed var det en sann glede å få vite at vi også i år fikk lov å lene oss tilbake i setene og føle julestemningen bre seg over hele salen. Tusen takk til Det Norske Blåseensemble som igjen kastet seg rundt og sørget for at vi fikk nyte denne magiske kvelden. På scenen står årets beste julegave; Det Norske Blåseensemble, Julie Dahle Aagård og Heine Totland! Kan det bli bedre?

Heine Totland og Julie Dahle Aagård.

Kveldens hovedpersoner er begge som fyrverkeri på den scenen. Julie Dahle Aagård er rett og slett magisk, både i form av stemmeprakt og utstråling – og med en glødende varme, vennlighet og humoristisk sans. Hun er som alltid i sitt ess, og jeg blir like glad hver gang jeg ser henne opptre. Det er ingen tvil om at hun elsker jobben sin, og det smitter virkelig over på oss heldige tilskuere.

Høydepunktene med Julie for min del, er den lidenskapelige «Never Enough» fra «The Greatest Showman» og hennes to egenkomponerte låter «De e jul» og «Itj saint, ja beibi». Sistnevnte er hennes egen oversettelse av den velkjente «Santa Baby», og her får denne herlige sangerinnen vist fram sin utrolige morsomme side og unike formidlingsevne. En låt om en skikkelig bortskjemt dame som ønsker seg både det ene og det andre fra sin svært rike kjæreste til jul. Den rollen lever hun seg fullstendig inn i, og det er et friskt pust i en ellers alvorlig og nostalgisk rekke med julelåter.

Gjennom kvelden får vi servert mange kjente og kjære juleklassikere, et par låter som er mer ukjente og én skikkelig kul overraskelse! For hva skjer når storsjarmør, gledesspreder og entertainer Heine Totland finner ut at han vil synge noe som alle kjenner godt, men som ingen andre artister gjør på sine julekonserter? Jo, da lærer han seg like gjerne tsjekkisk og framfører den vakre og nostalgiske «Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš?» fra Tre nøtter til Askepott! Finnes det egentlig noe som bringer med seg like mye julestemning som den låta gjør?

Med både gisp og jubel fra publikum tenker jeg at Heine kan si seg godt fornøyd med å ha nådd målet sitt. For å bruke 6 måneder på å lære seg en sangtekst; det er søren meg imponerende! Og han gjør det med den største selvfølgelighet og selvtillit, og med et glimt i øyet. Stemmeprakten er fantastisk god, og jeg kjenner at hele meg går inn i julemodus med det samme han synger første tone av «The Christmas song». Det er så vakkert, levende og genuint. Som om han synger bare til meg.

 

Aagård og Totland synger også nydelig sammen, og med seg på laget har de supervokalistene Charlotte Bredesen, Julie Lillehaug Kaasa og Jens Andreas Kleiven. Jeg kan faktisk ikke skjule min begeistring for korsang; spesielt når det står tre så fabelaktige korister på scenen samtidig. Jeg bøyer meg i hatten!

Koristene!

Blåseensemblet stråler som vanlig på scenen, og byr på vakre toner og fengende rytmer fra start til slutt. Trompetist, Frank Brodahl er kveldens musikalske leder, og kvelden er ellers proppet full av helt fantastiske solister; Tarjei Grimsby på trombone Børge-Are Halvorsen på baryton sax, trombonist Lars Sutterud, Morten Nordheim på altsax og Frank Brodahl leverer soloer ut av denne verden.

Tarjei Grimsby på trombone.

Det er så rått å få lov å være vitne til at så mange dyktige musikere kommer sammen og skaper ren og skjær magi. Bandet svinger som bare det, ved hjelp av Børre Flyen på trommer, Hans Mathisen på gitar, Roger Morland på bass og Ove Billington på piano – som for øvrig steppet inn svært kort tid før konserten og tok det hele på strak arm.

Ove Billington og Roger Morland.

Jeg kan bare snakke for meg selv, men det er bestandig veldig gøy å høre årets medley og orkesternummer. Katherine K. Davies´ «The Little Drummer Boy», arrangert av ensemblets egen Frank Brodahl er nok kveldens absolutte høydepunkt. For et fantastisk arrangement Brodahl har laget! Det er som skapt for dette ensemblet og det låter latterlig bra, rett og slett. Kvelden er spekket med flere gode arrangementer, blant annet fra Callum Au, Aleksander Waaktaar og Per Ekdahl. Det hele er så gjennomtenkt og lekkert, og det er nok få ting Det Norske Blåseensemble ikke mestrer.

Denne uka tok vi igjen noen skritt tilbake med nye nasjonale restriksjonene, og det er jo ikke til å stikke under en stol at dette legger en demper på den ellers så optimistiske bølgen vi suste på for ikke så alt for lenge siden. Derfor er det så innmari viktig at vi kommer oss på konsert og får en real dose med musikk, kjærlighet og pur glede rett inn i sjela, som gir oss styrke og energi gjennom denne litt mørke ventetida. På lik linje med snøen som falt for første gang for noen dager siden, var denne kvelden et musikalsk lysglimt, og den ga et håp for tiden framover. Et musikalsk håp for en skinnende framtid.

Alle foto: Malin Charlotte Raude Næsfeldt.

Kommentarer

kommentarer