Et møte mellom dansere, publikum og relasjoner

Festina Lente er et nyoppstartet dansekompani med base i Halden. De har som mål å skape et sted hvor profesjonelle dansere kan utøve yrket sitt, og vise frem prosjekter med høy kunstnerisk aktivitet. 

Festina Lente ønsker å gjøre dansekunst mer tilgjengelig for folk, både på tradisjonelle, og ikke minst utradisjonelle scener! Jeg var så heldig å bli invitert på kompaniets første workshop, for å både bli litt bedre kjent med personene bak kompaniet, og ikke minst få lov å sniktitte litt på det første store prosjektet deres!

Idét jeg kommer ned trappa til dansesalen på Risum vgs, hører jeg både latter, musikk og engasjerte stemmer. Jeg sniker meg inn døra, og finner fem damer i full gang med dagens økt. Denne helgen har jentene i kompaniet workshop i forbindelse med deres første prosjekt, ONE2SEVEN, og de er allerede i full sving på gulvet med å prøve ut idèer og løse oppgaver.

To grupper på to og to beveger seg rundt i hver sin halvdel av rommet. De har bare vært her en halvtime, men koreografiene er allerede veldig spennende, fine og uttrykksfulle. Her er det definitivt masse danseglede, og med en gjeng så profesjonelle dansere så kan jo ikke dette blir noe annet enn magisk!

Med bevegelser som to elegante katter, sniker Andrea Dahl og Sara Stang Møller seg rundt hverandre på gulvet. De nærmer seg hverandre, observerer hverandre, snurrer rundt hverandre og trekker seg unna igjen. Utforskende, nysgjerrige og en anelse skeptiske.

Sara Stang Møller og Andrea Dahl. Foto: Catharina Heide Amundsen.

Det er en fryd å se på, for det er ikke bare bevegelse eller bare en koreografi. Her er det to karakterer som prøver å bli kjent med hverandre, en liten historie, følelser i sving og et vakkert møte. Alt fortalt gjennom grasiøse bevegelser og myke rytmer. Det er det som er så fint med dans! Man kan fortelle historier, skape følelser og små øyeblikk som alle kan kjenne seg igjen i, uansett om man danser selv eller ikke.

– Man blir jo utfordret ut av komfortsonen på en måte. Og det er jo absolutt bra. For det er jo det som bygger deg til å bli bedre, forteller Andrea, som også er veldig glad for at alle danserne er med og skaper forestillingen.

Julie Drønen Ekornes er stykkets koreograf. Men også for henne er det viktig at alle jentene er med og former materialet.

Aurora Itland, Live Skullerud og Julie Drønen Ekornes. Foto: Trude Haugen.

– Vi lager alt materialet selv. Jeg gir oppgaver, og danserne løser dem. Og så former jeg som koreograf det, slik at det blir en forestilling, forteller hun.

På andre siden av rommet er Jade Sofie Wulff og Marie E. Wang-Hansen i gang med en ganske annerledes koreografi. Her får jeg med en gang vibber av sirkus, knoll og tott, lekenhet og høylytt latter.

Koreograf Julie Drønen Ekornes sitter på huk og observerer. Hun kommer med innspill, forslag og formaninger, og jentene begynner på nytt. Sakte men sikkert utvikler møtet mellom dem seg, og blir til en sammenhengende, leken koreografi, som jeg absolutt kan kjenne igjen og relatere meg til, og trekke på smilebåndene av.

Det å se en koreografi bli til på dette viset, rett foran øynene på en, er ganske spesielt og veldig fint. Både dansere og koreograf tørr å leke seg, tør å teste ut, og de tørr også å ramle sammen av latter på gulvet når ting ikke funker. De får det til å se så lett ut, som en lek! Og allikevel kommer det noe som er så utrolig profesjonelt ut i andre enden.

Jeg får en følelse av at her handler mye om relasjoner. Om møter mellom mennesker.

– Temamessig er denne forestillingen veldig universell. Det er noe alle kan kjenne seg igjen i. Vi jobber med hvordan man møter mennesker, relasjoner mellom mennesker, man kan alltid lese masse i det, og det er ikke en fasit for publikum. Man kan bruke sin egen bakgrunn og lese egne ting i de forskjellige situasjonene. Vi jobber mye med stemninger og nesten små scener med møter og relasjoner, forklarer Julie.

De andre jentene nikker og er enige.

Aurora Itland med Live Skullerud på skuldrene. Foto: Trude Haugen.

– Og så er jo noe av poenget med kompaniet å lage stykker som er lette å flytte på, sånn at man kan vise dem på flere arenaer, både tradisjonelle og utradisjonelle. Sånn at vi kommer ut og møter publikum, skyter Sara inn.

Det er ingen tvil om at dette kommer til å bli en fantastisk liten forestilling! Men noen av danserne føler litt på tidspresset. De skal nemlig lage hele forestillingen bare på to og en halv dag, og det er dermed duket for en veldig intensiv helg med jobbing.

– Logistikken er kanskje det mest utfordrende, forklarer de.

Jentene bor nemlig spredt rundt om, både i Oslo og Østfold, og det å klare å samle alle på et sted har vært en utfordring. Alle er profesjonelle dansere, og de fleste underviser også ved siden av.

Forestillingen, som har arbeidstittelen ONE2SEVEN, har urpremiere under Dansens Dag i Halden. Til denne forestillingen blir det også komponert helt egen musikk! Det er musiker Jonas Bjerketvedt som står for dette, og han har lang erfaring med både sceneproduksjoner og filmmusikk.

Aurora Itland. Foto: Trude Haugen.

Sammen med musikeren er målet å forske seg frem til nytt materiale, ny musikk og en historie som kan fortelles til et stort og bredt publikum. Kompaniet kommer også til å invitere inn til en gratis workshop for barn og unge. Målet her er å skape interesse for, og en større forståelse av dans, både som fysisk aktivitet, kreativt virkemiddel og kunstuttrykk. Det er ingen tvil om Festina Lente er både noe vi trenger og kommer til å nyte godt av i Halden og resten av Østfold fremover.

Danserne har mange ønsker og planer for fremtiden, hele tiden med intensjonen om å gjøre profesjonell dans mer tilgjengelig for publikum. Jeg sniker meg forsiktig ut av dansesalen igjen, og kjenner på en enorm beundring for disse flinke damene. Jeg gleder meg virkelig til å se alle deres fantastiske koreografier og forestillinger i tiden fremover!

Festina Lente består av:

Julie Drønen Ekornes

Aurora Itland

Sara Stang Møller

Jade Sofie Wulff

Marie E. Wamg-Hansen

Live Skullerud

Andrea Dahl

Sverre Magnus Heidenberg

Carl Andrè Johansson

 

Prosjektet er støttet av:

Halden kommune

Sparebanl1 stiftelsen Halden

Halden Danseskole

En ekstra takk til Halden vgs.

Forsidebildet, fra venstre bak: Marie E. Wang-Hansen og Jade Sofie Wulff. Foran, fra venstre: Julie Drønen Ekornes, Sara Stang Møller og Andrea Dahl. Foto: Catharina Heide Amundsen.

 

 

Kommentarer

kommentarer