Et lys i mørket

– En konsert om uro og tilhørighet med utgangspunkt i Jobs bok.

I sommer tok Berg Kirke kontakt med Dina Billington med et ønske om å lage en konsert med et Allehelgen-tema.

-Jeg syntes det var kjempespennende å få en anledning til å knytte kirke og kunst tettere sammen. Jeg synes kirkerommet er et ypperlig rom og konsertarena hvor man kan sette ord og toner på temaer som berører oss. Konserten et Lys i mørke formidler tro, tvil, lengsel og tilhørighet.

Roskva Koritzinsky har skrevet manus og bibeltekstene er hentet fra Jobs bok i Bibelen. Jobs bok er en av de mest omdiskuterte tekstene i det gamle testamentet. Og det er denne historien konserten bygger på.

I begynnelsen av historien om Job er Job en lykkelig mann. Han er rik og har mange sønner og døtre. Job er from. Han holder seg nær Gud. Han er så god og pliktoppfyllende at Gud mener at det ikke finnes noen som ham på hele jorden. Men en dag trår satan framfor Gud og vil diskutere med ham. Han spør om det ikke bare er fordi Job har det så godt og enkelt i livet at han er lojal og pliktoppfyllende ovenfor Gud.

– For å bevise at Satan tar feil, gir Gud ham lov til å sette Job på prøve, forteller Dina.  Vil han fortsatt være like god og gudfryktig hvis han mistet alt han eide og måtte leve i sorg og smerte?

Den store låtskriveren og musikeren Leonard Cohen, som døde i fjor, skrev i en av sine sanger “there’s a crack in everything, that is how the light gets in”.

-Og kanskje er det sånn at enhver bønn, uansett hvilket mørke den måtte ropes ut fra, skaper en slik sprekk i det mennesket som ber, sier Dina. Å be, enten det er til en gud eller til et annet menneske, er å vise seg feilbarlig, ukomplett, trengende. Og gjennom denne innrømmelsen, ved å vise fram denne bristen eller sprekken i oss, kan kanskje en smal strime av lys få slippe inn.

“Et lys i mørket” med Dina Billington i Berg kirke førstkommende torsdag.

Et lys i mørket er en litt annerledes kirkekonsert. Her framføres religiøse sanger så vel som viser og folkemusikk av blant annet av Cohen, Erik Bye og Alf Prøysen, Den røde tråden som går igjen handler om lidelse og avmakt, men også om trøst, ro og omsorg.

Berg Kirke altså, førstkommende torsdag klokken 18.00
Dina Billington på vokal. Ove Billington på tangenter. Mari Skeie Ljones på fele.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer