Et kinderegg på Kommandanten

Førstkommende helg blir det litt mer hektisk enn vanlig på Den Gamle Kommandant i Fredriksten festning. Hele tre konserter står på plakaten.
Foto: Ensemble Freithoff

Fredag kveld er det konsert med 80-talls slagere.
– Sykehjems-koret Good Enough inviterer til konsert med et deilig knippe 80-talls låter og de har med seg eget band så her ligger det an til topp stemning i Ball-genseren, grorudpalmen og skulderputens ånd, lover arrangøren.

Lørdag er den første konserten kl. 13.
– I 2017 feirer vi at det er 500 år siden Martin Luther spikret opp sine teser på kirkedøren i Wittenberg. Luther var opptatt av all musikk – også det som beveget seg utenfor kirken. Han mente at med musikk kunne man glede de bedrøvede, dempe et hatefullt sinn og til og med fordrive djevelen, forteller Aasmund Kaldestad som har booket inn konserten.
– Publikum får en konsertopplevelse med noen av renessansens mesterverker: fengende polyfoni, danserytmer, koraler og livlige sanger som eksisterte side om side i Luthers mangfoldige og varierte liv.

Ensemble Freithoff spiller musikk av Josquin des Prez og Heinrich Isaac som var blant Luther sine favorittkomponister. Det blir også musikk av Luther selv. Ensemblet framfører også musikk av komponister som lot seg inspirere av Luthers tanker.

Et par timer senere starter konserten med tittelen ”Spurv i øyet – Erik Bye”. Men hva er koblingen mellom en kirke i England og Erik Bye?

– I den lille byen Hythe i England ligger en kirke som kalles St. Leonards. I krypten der, i et åpent rom, er det samlet over 2000 hodeskaller og benrester etter mennesker, menn, kvinner og barn. De har ligget der i flere tusen år, skriver arrangøren i en pressemelding.
– Til denne kirken kom også Erik Bye og undret seg. Hans tanker dreide seg om de ulykkelige som var blitt gravlagt i uinnvidd grunn, altså utenfor kirkemurene. Som den dikter han var, laget han en beskrivelse til hver av seks forskjellige skjebner. Han kalte tekstene Spurv i øyet.
Aktørene i konserten er Marit Grefberg, Helene Wold, Daniel Sæther, Caroline Eidsten Dahl og Vegard Lutt.

Mer informasjon om konsertene og Den Gamle Kommandant finner du her.

 

Kommentarer

kommentarer