Eplekake med lavendel og olivenolje

Det er høysesong for eplekake! Min eplekake med lavendel er helt unik, og jeg har laget den med utgangspunkt i en skjønn kake de serverer på Le Pain Quotidien, det berømte bakeriet i Brussel.

Jeg er veldig for å bruke mer urter i maten, og lavendel er en av mine absolutt favoritter – den er både god og sunn. Så da jeg fikk smake et stykke eplekake med lavendel for første gang, ble jeg umiddelbart solgt! Dette måtte jeg finne ut av.

Ut over lavendel, er det mer som gjør denne eplekaken unik. Og det er at den inneholder olivenolje. Det gjør at eplekaken får et mer sydlandsk preg, tankene går hen til Provence, der lavendelen duver, eplene modnes under solen, og oliventrærne er lekeplass for sirissene. Oljen gir en helt egen smak på kaken, så om du absolutt ikke liker olivenolje, bør du velge rapsolje i stedet. Du får de samme, gode fettsyrene, men uten den karakteristiske olivensmaken.

Det tredje som gjør denne kaken unik, er måten du lager den på. Først lager du en forholdsvis liten røre som eplene stekes i. Og så, halvveis uti stekingen, heller du over en blanding av honning, egg og lavendel som setter prikken over i-en. Du må nesten bare prøve selv – bildene under her er en blek etterlikning av hva som foregår på kjøkkenet når jeg baker denne kaken.

Det er snakk om kjøkkenmagi, vil jeg si!

Vel – da er det over til oppskriften – og den får du her:

Eplekake med lavendel og olivenolje

  • 4 syrlige epler, skrelt, utkjernet og delt i båter
  • 3 ss hvetemel
  • 2 ss sammalt hvete
  • 5 ss sukker
  • 5 ss god olivenolje
  • 1 ts bakepulver
  • 4 egg
  • 1,5 dl flytende honning
  • 4-5 grener lavendelblomster
  • lavendel til pynt
Eplekake med lavendel og olivenolje. Foto: Gunn Helene Arsky.

Fremgangsmåte: 

1

Forvarm stekeovnen til 180 grader.

2

Smør en 20 cm kakeform og kle den med bakepapir i bunnen. Legg eplebitene nedi.

3

Bland sammen mel, sukker, olje og bakepulver til en røre og hell over eplene.

4

Stek kaken i 20 minutter nederst i ovnen. Ta den ut av ovnen så lenge.

5

Øk varmen på ovnen til 200 grader.

6

Rør sammen egg, honning og blomstene av 4-5 grener lavendel. Ha røren over den halvstekte kaken.

7

Stek kaken videre nederst i ovnen, i 15-20 minutter eller til en kakepinne kommer ren ut fra midten.

8

Server kaken lunken, gjerne pyntet med mer lavendel og med kesam eller iskrem ved siden.

 

Kommentarer

kommentarer