Halvtimen før kl. 19 fylles Bryggerhuset opp. Lokalet fylles av stemmer, stearinlysene blafrer når døra går opp og flere kommer inn. På scena står mikrofonene klar, en lampe er tent, atmosfæren er satt.
Gro Dahle er kveldens gjest. Halden Litteraturforening er vertskap.
Foto toppbilde: Siri Heide Larsen
Bjørgengen presenterer forfatteren, som har en allsidig produksjon. Mange kjenner Dahle for hennes barnebøker, spesielt bildebøker skrevet både for barn og voksne. Hun har skrevet noveller, skuespill, diktsamlinger, sangtekster og endog en opera.
Hennes siste utgivelse er novellesamlingen «Amerika». – Var det du eller forlaget som ville ha noveller i boken, spør intervjuer. Roman selger jo vanligvis bedre enn novelle.
-Jeg trives best i novellen. Den stramme formen konsentrert om en enhet i tid og sted passer meg. Er ingen langdistanseløper, ikke så god på å holde en lang tråd, slik romanen krever. Liker heller å mure sammen flere noveller til en helhet.
-«Amerika» begynte som selvstendige noveller. Jeg oppdaget etter hvert at de handlet mye om samme person, beholdt noveller som passet i sammenhengen og fikk en familiefortelling om mor, far, datter og en død sønn som det ikke skal snakkes om.
I «Amerika» har datteren Åse mange bekymringer; vil Golfstrømmen endre kurs, kan bokhylla ramle ned i senga om natta. Pappa tryggheten, med sin litt akademiske tilnærming – kan han holde selv Golfstrømmen på plass.
For moren er imidlertid savnet av sønnen tungt, men det skal ikke snakkes om. Det forstår både far og datter.
-Åse er et følsomt barn, det var også jeg, sier Dahle. Jeg har hatt et godt forhold til min egen mor. Familierelasjoner har alltid fasinert meg, og kan noen ganger fremstå som farlige.
Spesielt forhold mor-datter synes jeg er spennende.
I diktsamlingen «Hundretusen timer» er dette et gjennomgangstema. Første dikt starter med en14- åring for hvem løsrivelse fra mor er tema, mens i slutten av samlingen er kvinnen blitt 28 og vil løsrives fra sin mann.
Det kan være brutalt både når tenåringen tar oppgjør med mor, og når mor skal beskrive sin datter.
Dahle er ikke fremmed for å bruke skarpe beskrivelser om relasjonene.
Pirke i tabuer gjør Dahle gjerne i sitt forfatterskap. -Ta utgangspunkt i barns væremåte. Barn har gjerne et overflateperspektiv som er vidt. De har en tilnærming som er annerledes enn voksne, aksepterer ting raskere, har en følelse av å kunne løse problemer, usvikelig tillit for å nevne noen.
-Tabuene trenger å bli belyst. «Sinna mann» handler om familievold. Jeg ble spurt om å skrive en bok om emnet, og fant det vanskelig. Inntil min mann, Svein Nyhus som illustrerer bøkene, sa at det handler jo om sinte menn.
Boken brukes i dag av kriminalomsorgen i et sinnemestringsprogram.
Tidligere på dagen har Gro Dahle vært i Halden Fengsel og undervist i kreativ skriving som en del av norskundervisningen for de som tar videregående der. Skrivekurs er noe hun har ofte, for alt fra meteorologer til barn, for folk over 80 til psykisk utviklingshemmede.
Hun forteller også at sist hun var i Halden, for 20 år siden, var det for å delta i et program Halden kommune gjennomførte for risikoungdom. Det var litteratur, musikk, film. Et vellykket tiltak som brakte ungdommene tilbake til samfunnet.
Under hele kvelden er det tydelig at forfatteren trives med å fortelle om sitt forfatterskap. Hun har fått oss både til å le og bli stille i ettertenksomhet. Litteraturforeningen har gjort et godt valg ved å invitere Dahle til Halden.
Bokbad 12.11.2015, Bryggerhuset, fullt hus
Gro Dahle intervjuet av Anni Bjørgengen
Skrevet av Terje Vidar Høvik
Faktaboks:
Gro Dahle har utgitt ca. 60 bøker i løpet av 30 år.
Hun har vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.
Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Aschehougprisen, Brageprisen, Teskjekjerringprisen og senest Triztan Vindtorn poesipris.
Kommentarer