Energi og råskap i låtene

Plateanmeldelse av Dieseldyra – Perler Fra Svin EP

Pseudomonas aeruginosa (dieseldyr) spiser hydrokarboner som finnes i diesel, parafin og fyringsolje. Det tror jeg disse hardtslående Haldenrockerne gjør også. Det lukter i alle fall MC5 og Motor City garage rock lang vei av dette. For et par år siden begynte Dieseldyra å spille igjen etter en 30 år lang røykepause, og på fredag slapp de EP’en «Perler Fra Svin». Vi snakker 5 spor med ei samla spilletid på snaue 11 minutter.

Dieseldyra satser med andre ord på «all killers, no fillers», noe vi merker fra første spor med låta «Lett Som En Fjær». Den sparker godt ifra seg fra første tone, og de viser tydelig at ekte rockere kan ikke temmes uansett hvor mange års pause de har hatt. Når refrenget setter i gang her blir det neven i været og allsang fra første tone.

Låta «Når Ugresset Er Grønnere» fortsetter i samme gate som «Lett Som En Fjær», med høyt tempo og in your face attitude. Tredjesporet, «Fabrikk», slapp Dieseldyra som singel i april, så det kan hende at årvåkne fans av bandet allerede hadde denne liggende og summe i øregangene. Dette er ei litt mer raffinert, mid-tempo låt hvor vi hører litt mer leking i gitarene, fra en skitten fuzzgitar til wah-wah. De har tatt seg litt bedre tid til å forme partiene her. Igjen så har de fått til en skikkelig allsangfaktor i refrenget, og jeg tar meg selv i å gå rundt og synge «jeg jobber på fabrikk!» i tide og utide.

De to siste låtene er tilbake til korte og konsise rockere i høyt tempo. Dette er også de låtene jeg gliser mest av. Å høre Mikki synge «det ække no’ moro å bare spise Toro» i låta «Toro» er et gullkorn i seg selv. Dette kan bare toppes med låta «Nikotin». Når vi lever i en verden som til enhver tid skal være så politisk korrekt, så er det faktisk litt forfriskende å ha noen som hever en lang, stolt langefinger i været og skriker «Jeg må ha nikotin i kroppen min!» Etter å ha hørt denne skiva en del ganger nå, så lander jeg på at dette var moro.

Dieseldyra spiller godt sammen og de har en energi og råskap i låtene sine som engasjerer lyttere fra første tone. Bare verden blir normal igjen så regner jeg med at vi hører allsang ut i de sene nattetimene nå Dieseldyra spiller disse låtene på konsert.

Kommentarer

kommentarer