Endelig eget galleri!

Fredag kveld kunne Halden kunstforening endelig invitere til åpning av egne utstillingslokaler! Deres nye galleri befinner seg i Basarene på Torget, der skal foreningen vise frem kunst fra sitt rikholdige og varierte arkiv.

Leder i Halden kunstforening, Wenche Høidal, var nærmest euforisk da hun ønsket velkommen til åpning av galleri utenfor Basarene fredag kveld. Dette har hun ventet på lenge!

– Det er nesten så jeg må gråte, sier hun, før hun gir ordet til dagens offiselle åpner; kultursjef Knut Olav Brekklund Sæves.

Wenche Høidal blir rørt av å endelig få åpne Halden kunstforenings egne galleri.
Knut Olav Brekklund Sæves.

Knut Olav og Kulturkontoret blir faktisk nærmeste nabo til Kunstforeningen fremover, og han hadde en aldri så liten finger med i spillet med å sikre foreningen akkurat dette lokalet.

– Dette er kanskje et lite galleri, men allikevel en ganske storartet begivenhet, sier kultursjefen. Dette forteller noe om Kunstforeningen, som har både evne og engasjement, og står på selv når det blir litt vanskelig. Samtidig forteller det noe om kunstbyen Halden. Vi er en musikkby, vi er en teaterby, vi er en operaby, men vi er også en kunstby.

Knut Olav får æren av å erklære Kunstforeningens galleri for åpnet.

For Kunstforeningen er dagens galleriåpning en etterlengtet begivenhet. I mange år har foreningen ønsket seg egne lokaler; et sted med mulighet til å vise egne og andres verker.

Wenche utgjør fortropp når forsamlingen rykker inn i galleriet.

De oppmøtte strømmer inn, og snart er Kunstforeningens vesle galleri fylt opp med glade kunstentusiaster. Petter Brønn, som sitter i styret i Kunstforeningen, har kledd seg standsmessig for anledningen. Han tar ordet inne i galleriet.

Petter Brønn har litt på hjertet i forbindelse med åpningen av galleriet.

Petter kan fortelle at Halden kunstforening ble dannet i 1872. En av de første formålsparagrafene var faktisk å skaffe foreningen et galleri. Dette ble imidlertid ikke innfridd den gangen, i stedet begynte foreningen å kjøpe inn kunst, som etter hvert ble fordelt mellom medlemmene etter loddtrekning. Under den første verdenskrigen gikk foreningen i dvale.

Leif Eriksen har malt dette motivet.

– Heldigvis gjenoppsto Halden kunstforening etter andre verdenskrig, i 1947, forteller Petter. Da begynte de å kjøpe inn kunst for å lage en samling. De begynte å fylle huset – altså det huset man ikke hadde – med kunst.

Foreningen hadde ikke mye penger, men de kjøpte inn grafikk, tegninger og akvareller. Det var ikke penger til de store maleriene den gangen. Dermed er det nettopp dette utvalget som henger på veggene i foreningens nye galleri. Med litt skakke og slitte rammer, og et par blekede passepartouter; et resultat av å være en kunstsamling som stadig er på flyttefot.

Trykk av blant annet Andreas Solberg og Jarle Faksvaag.
Festningen foreviget av en Fredrikstad-kunstner ved navn Nesheim.
Ferdinand Njøs har malt et av monumentene som ble satt opp etter Karl XII. Denne sandstøtten ble sakte men sikkert spadd bort av turister som ville sikre seg en suvenir fra Fredriksten festning.

Halden kunstforenings nye galleri har som mål å holde åpent fredag, lørdag og søndag i hele sommer, så da kan du ta turen innom og beskue kunsten på veggene og slå av en prat med vakthavende.

Gratulerer med nye lokaler til Halden kunstforening!

 

 


 

 

 

Kommentarer

kommentarer