Merethe vant Kulturrådets Ærespris

Kostymemakerske Merethe Brække ble den første til å motta Kulturrådets egne Ærespris. Prisen ble overrakt Merethe på Kulturrådets aller første julefest på Konservativen i går kveld.

I tillegg til å starte en ny tradisjon med julefest for kulturhalden, startet også Halden kulturråd en annen ny tradisjon i år; de delte nemlig ut Kulturrådets Ærespris, som årlig skal gå til en kulturperson som jobber i kulissene. Prisen gikk altså til Merethe Brække, som har laget kostymer til et stort antall teateroppsetninger i Halden by. I mangfoldige timer har Merethe sittet bøyd over symaskinen og kreert fantastiske kostymer som har løftet byens teateroppsetninger enda litt til.

Det var Jonas Borge Stafsengen og Catharina Heide Amundsen fra kulturrådets styre som delte ut prisen til Merethe torsdag kveld. Catharina oppsummerte hvorfor det var nettopp Merethe Brække som fikk prisen.

-Vinneren av den aller første Æresprisen er en fantastisk dame som har bistått Haldens kulturliv i mange, mange år, sa Catharina. Uten henne hadde veldig mange forestillinger aldri sett dagens lys. Hun har alltid godt humør, hun er løsningsorientert, og hun er en kunstner ut av en annen verden. Hun er veldig kreativ, og utrolig dyktig i sitt fag. Hun er selvfølgelig Merethe Brække!

Leder for kulturrådet Camilla Gjessing Gribsrød med årets vinner av Æresprisen; Merethe Brække.

-Det er veldig hyggelig med en slik anerkjennelse, forteller prisvinner Merethe. Jeg har jo lagt ned mange timers arbeid på å lage kostymer til veldig mange forestillinger, og det er så fint å vite at det faktisk blir lagt merke til og satt pris på. Jeg synes også det er flott at Kulturrådet etablerer en slik pris, det er mange i kulissene som fortjener anerkjennelse.

Leder for Kulturrådet, Camilla Gjessing Gribsrød er ikke i tvil om at Merethe fortjener prisen.

-Det som er viktig for oss i Kulturrådet er å anerkjenne de som jobber i kulissene år etter år etter år, sier Camilla. Vi vil dra frem dem som ofte går under radaren, hardtarbeidende folk i kulissene som sjelden blir klappa frem på scenen – men som er utrolig viktige for produksjonen. Merethe er et godt eksempel på det.

Merethe gir stafettpinnen videre

Merethe benyttet anledningen til å fortelle at hun gir seg som kostymemakerske etter Fredrikshald Theaterselskabs oppsetning av Den stundesløse i mars.

-Det har vært kjempegøy å være med i alle disse årene, forteller Merethe, det å skape noe sammen med noen andre er helt fantastisk. Men det blir veldig altoppslukende å sy kostymer til alle disse teaterforestillingene, jeg får jo aldri tid til egne syprosjekter. Jeg hadde bestemt meg for å gi meg mens jeg fremdeles synes det er gøy!

Da må jeg på vegne av KanDusi få lov til å si takk til Merethe for alt hun har gjort og betydd for kulturhalden. Det er en bauta som takker for seg nå, og det skal ikke bli lett å fylle hennes sko!

Merethe sydde kostymene til Fredrikshald Theaterselskabs Jeppe på Berget i fjor, er et fint eksempel på Merethes nydelige håndverk! Er de ikke flotte? Prøv selv du, å sy det her!

Etter utdelingen av årets ærespris ble det underholdning ved Alfred Minge, som går i første klasse på musikklinja på Risum.

Er du nysgjerrig på Halden kulturråd? Du kan lese mer om dem på deres hjemmeside. For å bli medlem i Halden kulturråd må du gå inn på hjemmesiden og melde deg inn, samt betale medlemsavgift. Det kan du gjøre her.

Nesten hele styret i Kulturrådet: Fra venstre; Leder Camilla Gjessing Gribsrød, Catharina Heide Amundsen, Marte Rian Aarnes, Emil Stang Lund, Marita Rognøy og Jonas Borge Stafsengen.

Kommentarer

kommentarer