En super søndag i teateret

Supersøndag er tilbake! I dag gikk årets første Supersøndag av stabelen i Fredrikshalds Teater, og 120 barn og voksne fikk se teater, gå på kafe og være kreativ i hobbyverksted etterpå. 

Søndag var det klart for årets første Supersøndag i Fredrikshalds Teater, og det ble tre utrolig hyggelige timer med kultur, mat og verksted i vårt ærverdige teater. Ganske så supert!

Klokken 12 åpnet primus motor for Supersøndag Malin Østli dørene til teateret, og straks strømmet barn og voksne inn i teateret og Supersøndag-kafeen i teatrets garderobe, der Frivilligsentralen sto for dagens meny: Kanelboller og kjøttsuppe! Det var ikke tilfeldig at nettopp dette sto på menyen i dag. Det neste på programmet var nemlig musikkteater i ballsalen, der ingen ringere enn Emil i Lønneberget dukket opp for å fortelle om sine mange sprell. Og hva bedre å servere når man har Emil på besøk enn kjøttsuppe og kanelbullar?

Hjernen bak Supersøndag; Malin Østli, tester ut kjøttsuppa før gjestene kommer.

Det er altså Opera Østfolds Malin Østli som er hjernen bak Supersøndag. Da hennes barn var små satte hun i gang Supersøndag på Vannvogna, det skulle være en mulighet for småbarnsfamilier til å samles og oppleve en eller annen form for kultur en søndag i måneden. Nå har Malin børstet støv av Supersøndag-konseptet sitt, og dessuten gitt det splitter ny drakt! Supersøndag er nå profesjonalisert, og en del av Opera Østfolds satsning på barn og unge. Som samarbeidspartnere har Opera Østfold hanket inn både Frivilligsentralen og Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger. En søndag i måneden inviterer Supersøndag-gjengen til kafé, hobbyverksted og ulike kulturelle innslag i ballsalen i Fredrikshalds teater.

Det serveres kjøttsuppe og kanelboller i teaterets garderobe!

Klokken ett var det klart for musikkteater i ballsalen! Barna rigget seg til på ballsalens gulv blant tepper, kosedyr og puter. Så kom Emil og Ida ut på scenen. Emil, den rampegutten, startet like greit kalaset med å fylle opp farens gummistøvler med vann, bare for å se om de holdt vannet like godt inne som ute. Det gjorde de jo, og stakkars Anton fikk en dårlig start på dagen. Da er Snekkerbua grei å ha.

Emil er godt fornøyd med at støvlene holder vannet ute, men støvlenes eier blir rimeligvis ikke fullt så fornøyd.
Snekkerbua. Bra å ha, hoppfallera.

Mange flere hyss fulgte, og teatertruppen fra Oslo engasjerte både barn og voksne som forestillingen skred frem. Anton var stadig ute og løp etter den rampete Emil, og når ferden tok far og sønn ut blant publikum vakte det stor begeistring hos barna på gulvet. Skuespillerne ba endatil barna om hjelp til å dra Emil ut av den berømte kjøttsuppebollen, og det ble mye latter og rabalder når alle barna stilte seg opp på rekke og rad for å dra den stakkars Smålandsgutten ut av suppebollen.

Emil sitter fast i suppebollen.
Emils familie ber barna i publikum om drahjelp. Til ingen nytte selvfølgelig.
Barna får hilse på Emil i Snekkerbua etter forestillingen.

Etter teaterforestillingen strømmet barn og voksne inn i hobbyverkstedet som sto rigget og klart i siderommet. Her fant vi kongler, ispinner, mose og kvister slik at barna kunne lage leker på Emils vis. Barna tok straks plass ved hobbybordene, og de voksne assisterte som best de kunne.

Det ble mange fine kreasjoner i teateret i dag.
Thor Edquist laget konglekuer sammen med barnebarna Kristian og Mari i teateret på søndag.
Fredrik og Lisa lager konglekuer.

Malin Østli var godt fornøyd med dagens Supersøndag:

-Det har vært kjempegøy i dag, sier Malin, og det var utrolig moro at det kom så mange! Det betyr jo at vi har truffet med konseptet. Folk hadde kjørt fra Moss for å være med i dag, det blir man jo varm i hjertet av.

Opera Østfold-general Pål Scott Hagen kom på Supersøndag som publikummer i dag, med både barn og barnebarn.

-Det var kjempemorsomt her i dag, sier Scott, og det ser ut som folk koser seg veldig. Teaterstykket var veldig engasjerende, publikum var virkelig med. Det er moro å se hvor godt konseptet fungerer, med både teater, kafé og verksted.

Avdelingsleder ved Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger Lillian Nyborg gikk rundt og smilte fra øre til øre i teateret på søndag.

-Dette er et utrolig hyggelig arrangement! Jeg er så glad for at vi kan åpne for å bruke teateret til sånne ting som dette, det er en fin og uhøytidelig måte å bruke det flotte teateret vårt på! Vi ønsker jo å åpne de kulturhistoriske arenaene våre for et bredere publikum, og dette er en glimrende anledning. Og teateret er jo faktisk et veldig hyggelig sted å tilbringe noen timer.

Lillan og Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger kom inn i samarbeidet da Lillian hørte nyss om Opera Østfolds Supersøndagkonsept. Prompte tilbød hun Supersøndag å låne Fredrikshalds teater. Og sånn ble det.

Dette er gjengen bak Supersøndag! Fra venstre: Lillian Nyborg, Pål Scott Hagen, Malin Østli, og så tre elever fra Glemmen ved navn Sander, Sigurd og Karoline, som har dette som praksis ved skolen. Ytterst til høyre ser vi HsH-damene Sara Emilie Nygaard og Marie Svendberg Eriksen.

Den neste Supersøndagen går av stabelen i selvsamme teater søndag 23. februar. Konseptet blir det samme hver gang: Klokken 12 åpnes dørene for kafé, og så blir det teaterforestilling klokken 13. Denne gangen skal teaterstykket handle om Lille Blå og hunden Voff.

Men dere. I dag ble det faktisk fullt i teateret, og Malin måtte – til sin store sorg- avvise folk i døren. Vil dere sikre dere en plass på Supersøndag, kjøp gjerne billettene på forhånd! Det kan man nemlig gjøre på Ticketmaster.

Her kan du se programmet for Supersøndag 2020:

Søndag 23.02.2020: VERDENS BESTE LILLE BLÅ

Lille Blå og hunden Voff er verdens beste venner og naboer selv om de er forskjellige. Da de melder seg på den store solsikkekonkurransen skjer det ting!

Bli med inn i verkstedet for å lage solsikker av papir og blomsterpinner. Det er også mulig å plante solsikkefrø for å ta med hjem.

Søndag 29.03.2020: FROSKEN OG VENNENE HANS

Skuespiller Silje Breivik forteller og synger fra bøkene om «Frosken og den framande» og «Den forelska frosken».

Bli med å brette papirfrosker som kan hoppe, etter endt forestilling. Hvilken frosk hopper lengst? Bli med inn i verkstedet og ha det gøy!

Søndag 26.04.2020: MINI-TRYLLEFLØYTEN

Her blir det opera fra den eventyraktige «Tryllefløyten» Wolfgang A. Mozart. Her møter du du prinsen, prinsessen og den onde dronningen med flere.

I verkstedet pynter vi våre egne ansiktsmasker. Hvem vil du være? Nattens dronning? En prinsesse? Eller en fuglefanger?

Søndag 27.09.2020: PETER PAN

Bli med inn Drømmeland hvor den evig unge Peter Pan alltid fascinerer sammen med Wendy, Kaptein krok med og mange flere. Masse humor og ablegøyer!

Lag din egen skinnpung med stjernestøv på verkstedet. Ting tingeling!

Søndag 25.10.2020: ASKELADDEN OG DE GODE OPERAHJELPERNE

I en morsom og underholdende operaforestilling treffer vi Askeladden og hans gode operahjelpere. Askeladden er sendt ut for å redde Askepott, og det ikke uten farer!

I verkstedet binder vi vår egen eventyrbok! Boken kan du selv fylle med de flotteste fortellinger.

Søndag 29.11.2020: HUJEDAMEJ – EN HYLLEST TIL FIGURENE I ASTRID LINDGRENS UNIVERS

Denne forestillingen foregår i ballsalen på en julepyntet Rød Herregård. Her blir Astrid Lindgren hyllet i en sangforestilling der både barn og voksne kan synge med.

Vi lager gammeldags julepynt i verkstedet som kan henges på juletreet på Østfoldmuseenes juletrefest 10.januar samme sted.

 

Dere finner Supersøndag på Facebook!

Kommentarer

kommentarer