– En spennende, men komisk person

Frank Skovrand og Tord Akerbæk inviterer publikum inn i stadsmusikant Hagenbergs univers. Han beskrives som en ganske spennende og ganske komisk person. 

Arrangementet er en del av Haldens 350-års jubileum, og Tord Akerbæk forteller at stykket er skrevet med samme utgangspunkt som forestillingen i Spinneriet tidligere i år.
– De som så forestillingen i Spinneriet får nå en mulighet til å se fortsettelsen på det. De som ikke så den, får et helt nytt bekjentskap med den verden som stadsmusikant Hagenberg beveget seg i, forteller han.
Han beskriver Hagenberg som Haldens egen Bellman og Petter Dass, som en forløper til Oscar Borg. Hagenberg hadde den første stadsmusikantstillingen, og hadde monopol på all sivil musikk i Halden Fredrikstad og Moss. Monopolet ga ham det privilegiet at han spilte i bryllupet, selskaper og jubileer.
– Hagenberg var utdannet, så han førte en kamp mot folkelig musikk. Det ble sagt at det var ingen som turte å spille offentlig på grunn av Hagenbergs kamp mot at hvermansen skulle få uttrykke seg musikalsk. Han var nok en ganske spennende, men også komisk person.

Frank Skovrand er dreven i musikkmiljøet i Halden. Han er særdeles fornøyd med samarbeidet med Akerbæk.
– Siden en av mine favorittdramaturger og forfattere her i landet tilfeldigvis er fra Halden og bor i Halden var veien kort til å sette Tord på saken om å få til et stykke vi kunne samarbeide om, forteller Skovrand. Ideen var en historisk monolog om Halden gjennom 350 år med utgangspunkt i salen vi spiller i, med innslag av nyskrevet musikk av Skovrand.
– Vi fikk på plass grunnideen og takket være positive samarbeidspartnere hos Sparebankstiftelsen, Berg Sparebank, Kynningsrud og Halden kommune ble ideen en realitet.
Han tror at de som kommer for å stifte bekjentskap med stadsmusikant Hagenberg vil få seg noen overraskelser.
– Det mest spennende med forestillingen er formen på det. Det blir anekdoter, fortellinger og musikk med musikere fra øverste hylle. Vi gleder oss!

Forestillingen spilles 4., 6. og 7.november i Konservativen.
Billetter selges hos Køhn Libris.

Artikkelen er betalt av Halden Kulturproduksjon. 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer