– En opplevelse for livet

15-åringen Sara Faugstamo Berg har ikke brukt påskeferien til verken å slappe av hjemme eller dra på påskefjellet. I stedet pakket hun kofferten og dro på konferanse i Finland sammen med 17 andre europeiske ungdommer.
Foto: Sara (nr to fra høyre) sammen med tre av de andre deltagerne

Sara er i kategorien ”engasjert ungdom”. Hun mener mye om mye, er leder av Ungdommens Kommuneråd, elevrådsleder på Risum ungdomsskole og leder av Prestebakke 4H.
– Jeg har vært med i 4H ganske lenge, og det var gjennom dem jeg fikk vite om konferansen med ”Rural Youth Europe” i Finland. Det virket interessant, så jeg sendte inn en søknad, forteller hun. Det er egentlig unødvendig å skrive at hun ble veldig glad når hennes søknad ble plukket ut i konkurranse med over 200 andre søkere.
Rural Youth Europe er en europeisk organisasjon for ungdom i distriktene. De fungerer som en paraplyorganisasjon for mange frivillige organisasjoner i hele Europa, som for eksempel 4H.

12899505_1707003686244926_1439708361_o

Konferansen ble avholdt i Turku fra 24. til 28.mars. Sara reiste sammen med en av de andre deltagerne fra Norge, men hun kjente ikke vedkommende fra før.
– Jeg syns det er gøy å møte nye mennesker, og det ble enda bedre når vi kom til konferansen. Vi var 18 deltagere, og ble som en stor familie i løpet av dagene vi var sammen, forteller hun.
Konferansen hadde tema ”Your choice” og handlet i hovedsak om likestilling.
– Vi diskuterte og lærte mer om blant annet likestilling i arbeidslivet, på bygda og i organisasjoner. Vi snakket om menneskerettigheter og jobbet med teambuilding. Underveis hadde vi flere oppgaver. Vi skulle blant annet lære mer om hvordan vi setter realistiske og ambisiøse planer for livet vårt og skrive et brev til oss selv for et år frem.

12919185_1707003619578266_1423155251_n

Sara er nysgjerrig på andre mennesker og kulturer. Konferansen ga henne mange svar, men også nye spørsmål.
– Det var gøy å bli kjent med nye kulturer. Spennende å høre mer om hvor forskjellige vi er, men samtidig like på mange områder. De andre deltagerne var fra Østerrike, Sverige, Danmark, Slovenia og Finland. Blant annet prøvde vi sauna og isbading, det er veldig typisk finsk. Også skulle vi teste en finsk påsketradisjon med en slags havrestuing med fløte. Noen syns det var godt, jeg tror ikke jeg kommer til å lage det her hjemme..

Konferansen har gitt henne ny inspirasjon og motivasjon til å fortsette å være nysgjerrig og lærevillig.
– Jeg meldte meg på for å få en erfaring, og det har jeg fått. Det er ingen tvil om at jeg gjennom de dagene i Turku har fått venner som jeg kommer til å ha resten av livet.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer