En musikalsk gave på en grå tirsdag

Tirsdag ettermiddag fikk haldenserne en fantastisk musikkgave i Fredrikshalds teater.

Noen ganger overrasker livet, noen dager blir man rett og slett tatt på senga av hva livet har å by på. Tirsdag var en sånn dag. Tirsdag fikk nemlig haldenserne en helt gratis musikkgave av Opera Østfold og fjorten elever fra Musikklinja ved Greåker videregående skole, i Fredrikshalds Teater, midt på dagen. Og for en gave det ble!

Opera Østfold hadde spredd ordet om konserten, både før og etter jul. De tok kontakt med avisa, de annonserte på Facebook og de inviterte folk de kjente. Ikke alle har anledning til å gå på en konsert midt på dagen, så det gjaldt å informere godt i forkant.

-Jeg håper folk kommer, sa Malin Østli ved Opera Østfold dagen før konserten, jeg håper det blir i hvert fall femti stykker!

Det ble det. Det ble flere enn femti. Det ble fullt.

Operasanger og lærer ved Greåker videregående skole, Hege Christin Holmquist ønsker velkommen til konsert. Foto: Ellen Midtfjeld.

Musikklinja ved Greåker videregående skole har fått et nytt valgfag. Musikkteaterfordypning heter det. Lærer i valgfaget og operasanger Hege Christin Holmquist ønsker velkommen før elevene slipper til tirsdag ettermiddag, og forteller hvorfor de er akkurat her i dag.

-Da vi skulle starte på dette programmet i høst ringte vi til Opera Østfold og spurte om de kunne være interessert i å hjelpe oss å holde en konsert her i dette fantastiske teateret, sier Hege, og da sa de ja med en gang! Dette er et flott sted å holde akustisk konsert.

Og flott ble det. I underkant av en time sang og danset de dyktige ungdommene så hårene sto i nakken. Og hva fikk vi servert? Den ene perlen etter den andre, kjente og kjære numre fra kjente og kjære musikaler og operaer. Cosi fan tutte. Annie get your gun. Tryllefløyten. Carmen. Porgy and Bess. Alle fremført med overbevisende selvsikkerhet og tilstedeværelse, og en entusiasme som vekket tilsvarende entusiasme hos publikum. En fullsatt sal tok vel i mot de fjorten talentene på scenen, det ble høylydt klapping og hoiing på flere av numrene.

Henriette Humlekjær overbeviste som Annie i «I got sun in the morning» fra musikalen Annie get your gun.

Zu Hilfe, Zu Hilfe fra Mozarts Tryllefløyten var et av numrene som vakte ekstra stor begeistring i teateret tirsdag. Jentene på scenen er både vittige og overbevisende som forelskede tjenere av Nattens Dronning. Sjelden har vel prinsen blitt begjært av så mange desperate kvinnfolk, de stakkars to Taminoene blir nær dratt i filler av de forlibte jentene!

Nydelig skuespill og sang i Zu Hilfe, Zu Hilfe fra Tryllefløyten. Foto: Ellen Midtfjeld.
Astrid Johanne Thorstensen Femdal sang Rosearien fra Figaros Bryllup så hårene reiste seg i nakken. Foto: Ellen Midtfjeld.

De er ikke mørkeredde, lærerne og elevene ved Musikklinja på Greåker. De tar på seg kompliserte arier og musikalnumre med heftig koreografi uten å blunke, og de gjør det så inderlig godt. Nivået er høyt! Om vi ikke har noen kommende stjerner blant disse fjorten elevene fra musikklinja så skjønner jeg ingen ting.

Pål Scott Hagen, Malin Østli og Pernille Jørgensen fra Opera Østfold var storfornøyde etter konserten.

Fornøyd trio fra Opera Østfold. Operasjef Pål Scott Hagen, her flankert av Pernille Jørgensen og Malin Østli.

-Det var en flott konsert sier Pål, det var mange talenter på scenen her i dag. Og tenk så gøy det var for elevene at det kom så mange her i dag.

-Det er kjempegøy at det kom så mange, sier Malin glad, det ble jo helt fullt! Vi ble så overrasket da folk begynte å strømme inn her allerede kvart over tolv! Jeg synes det er så fint at vi kan gi disse talentene en scene, og når de attpåtil leverer sånn som de gjør i dag så blir det jo ekstra gøy. For et nivå!

Pernille er enig.

-Jeg storkoste meg. Det er så gøy å se den entusiasmen disse ungdommene har på scenen, den smittet over på oss i publikum!

Selv om det utvilsomt var mange talenter på scenen i teateret tirsdag ettermiddag, aner man at det står noen dyktige lærere bak. Og det gjør det. De er heldige, disse elevene på musikklinja på Greåker, som har så engasjerte og flinke lærere.

Lærer Mats-André Solli akkompagnerer på flygel, og er musikalsk ansvarlig for forestillingen i tetateret tirsdag. Hege Christin Holmquist har det sceniske ansvaret. Pianist Ellen Marie Carlsen skulle egentlig ha spilt piano på forestillingen men hadde ikke anledning til å stille i dag.

Jeg tar meg meg denne musikalske gaven videre inn i denne en gang så ordinære januartirsdagen, som slettes ikke er ordinær lenger. Det var en grå dag, men plutselig ble den full av farger! Jeg tror direktør for Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger Lillian Nyborg hadde rett jeg, da hun sa;

-Før forestillingen i dag var det gråvær, men se nå har sola kommet frem! De har sunget frem sola.

Takk for gaven!

Elevene på scenen:

Rebecca Andersen, Astrid Johanne Thorstensen Femdal, Lea Ulfeng Forbes, Cathrine Kølbel Hansen, Henriette Humlekjær, Pernille Jellum, Helene Lyngmo, Johansen, Kovu Kingsrød, Sondre Alexander Pedersen Lyngmo, Kathe Sandvik Olsen, Alexander Christian Marinius Reed, Josefine Sundet Ruud, Sofie Schi Skjølsvold; Mathilde Weberg.

Akkompagnatør: Mats- André Soli (lærer)
Musikalsk innstudering: Ellen Marie Carlsen (lærer)
Regi (i samarbeid med elevene): Hege Christin Holmquist (lærer)

Elevene i valgfaget Musikkteaterfordypning har høsten 2019 jobbet med musikalrepertoar fra perioden før 1960 (Golden age) og Opera. Opera av W. A. Mozart har stått sentralt i arbeidet. Musikkteaterfordyping er et valgfag Musikklinja ved Greåker videregående skole tilbyr elever i 3. klasse som har sang som sitt hovedinstrument.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer