Midt i vrimmelen av mennesker, julelys og julegateåpning på torsdag, var det duket for en ekte sjørøverkveld i Brygga kultursal med Det Norske Blåseensemble. Terje Formoes sangskatter fra Kaptein Sabeltanns verden stod på agendaen denne kvelden, og det var mange spente barn som var klare for et musikalsk seilas med ekte sjørøvere.
Ensemblet var stilig pyntet for anledningen, utkledt som fryktinngytende pirater klare for å lede publikum gjennom konserten. Med seg på laget hadde de kveldens sjørøverkaptein, skuespiller Alexander Hermansen og gullstrupen fra Gressvik, Oda Gondrosen, samt en gjeng med barske sjørøvere fra Veslefrikk Teaterverksted.
Hva er det egentlig med Terje Formoes sjørøverunivers som er så fengslende? År etter år, nærmere bestemt fra 1989, har karakterene og sangene vært til stor glede for både store og små. Jeg har selv vokst opp med det, og sangene sitter friskt i minne fremdeles – også i tiden før jeg fikk barn selv. Jeg må jo si at disse låtene er skikkelig fengende og enkle å få på hjernen. Jeg tviler på at noe er overlatt til tilfeldighetene fra Formoe sin side, som har klart å bygge dette konseptet til en kommersiell suksess, til og med utover Norges grenser. Flere av sangene er oversatt og spilt inn på engelsk.
Kvelden kan by på sanger som «Å, for et liv!», «Pinkys sang», «Vi seiler vår egen sjø», «Livet er herlig» og «Sjørøverne kommer». De unge skuespillerne fra Veslefrikk synger flere av sangene alene, både sammen og solistisk. Jeg er imponert over den roen og selvsikkerheten de utstråler på scenen, selv foran et stort ensemble og mange publikummere. De bringer det lille ekstra i denne forestillingen, og sjarmerer oss alle i senk. Kapteinen selv, Alexander Hermansen er energisk og gøyal på scenen, og trer inn i roller som sjørøver med stor innlevelse og mye humor. Som en av Østfolds mest aktive kulturarbeidere, med over 30 års sceneerfaring er han rett mann for jobben.
Oda Gondrosen kommer inn som et friskt pust på scenen med sangen «Hver gang en stjerne faller», med en stor og vakker stemmeprakt som fyller hele salen. Hun har en tilstedeværelse og innlevelse som føles varm og god ut, og det er en fin kontrast til det litt mer røffe sjørøverpreget gjennom forestillingen.
Det ble ganske så skummelt der en periode, når Grusomme Gabriel entrer scenen med en ekkel og nifs latter. Røyken fra røykmaskinen fyller scenen, og «Grusomme Gabriels spøk» runger fra forsterkerne. Noen av barna måtte holde mamma eller pappa litt ekstra i hånda, og noen holdt seg til og med for ørene. Heldigvis var det ikke skummelt altfor lenge, og Gondrosen kommer inn og synger om vennskap i stedet, med sangen «Venner».
Det Norske Blåseensemble skuffer som vanlig ikke. De puster liv i disse kjente og kjære låtene med kule arrangementer og et variert lydbilde. Under ledelse av Geir Holm har de stålkontroll og løfter hele kvaliteten på forestillingen mange hakk. Mens de andre sjørøverne tok seg en pause, fikk ensemble skinne midt i forestillingen med «Overtyre for et nytt årtusen», skrevet av Terje Formoe. Det svingte bra!
Alt i alt var dette en fornøyelig kveld i kjølvannet av Kaptein Sabeltann, med dyktige musikere og skuespillere på scenen. De yngste sjørøverne, nemlig skuespillerne fra Veslefrikk Teaterverksted imponerte stort, og var helt tydelig høydepunktet for mange i salen. Det var flott å se hvordan de koste seg på scenen sammen med resten av gjengen.
Sjørøverskuta seiler videre til både Fredrikstad, Moss og Askim de neste dagene, og jeg håper mange tar turen for få meg seg denne morsomme, litt skumle og fengende forestillingen.
Alle foto: Det Norske Blåseensemble
Kommentarer