En kveld for poesi, latter og ekte vennskap

Hælla! sier Henning Kvitnes hverdagslig i det han trer inn på scenen foran en fullsatt Brygga Kultursal torsdag kveld. Publikum svarer lattermildt «Hælla» tilbake, og stemningen for kvelden er på mange måter satt. Han rekker hånda mot hovedperson nummer to og sier nonchalant; «Dette er Trygve Skaug». Publikum ler hjertelig og gir Skaug en stor applaus. Han smiler og kan fortelle at det er litt ekstra nerver og spenning akkurat i kveld, på Hennings hjemmebane. Men det er absolutt ingen tvil om at Halden-publikumet er svært glade for å ha Trygve på scenen i kveld.

Hælla!

De to spøker seg imellom, fram og tilbake, med en god dose selvironi og småfrekke kommentarer om den andre. Det føles nært og hjertevarmt. Som om jeg sitter i en stor lenestol foran en knitrende peis, mens Henning og Trygve forteller meg historier.

 Konserten er preget av nettopp denne nærheten. Det er rett og slett bare to gode venner som formidler tekst og melodier og anekdoter om livet. Det er en god balanse mellom lommetørkleøyeblikkene og de humoristiske øyeblikkene. Det hele oppleves autentisk og upolert.

Trygve Skaug.

De åpner med Kvitnes sin låt, «Å elske noen». De to synger sammen i nydelig tostemt harmoni, og skuldrene mine senkes minst ti hakk. Det er så uanstrengt og vakkert. Gjennom kvelden synger de annenhver Kvitnes-låt og Skaug-låt – mange av dem store publikumsfavoritter. Blant annet Skaugs «Kommer det storm» og «Våpendrager» og Kvitnes’ «I Hjertet mitt» og «Evig Eies (Kun Et Dårlig Rykte)». Før den sistnevnte låta nevner Kvitnes «Hver gang vi møtes», hvor både han selv og Skaug har vært med. Eller «Hver gang vi prekæs og griner», som Kvitnes spøkefullt kaller det. Han forteller videre at han egentlig var skikkelig lei av den sangen, og at han ville slutte å fremføre den. Helt til den unge artisten fra Sogndal, Eva Weel Skram framførte sin versjon av låta i 2016. Da innså han hvor fin den var. Og godt er det, for denne låta slår aldri feil. Jeg antar at et syngende publikum sier seg helt enig i.

Andre musikalske høydepunkter for min del, er Skaugs rørende «To av samma sort» og «Skuddsikker», i tillegg til Kvitnes nye låt «Ting er som de er» og «Mann av vann (mann av stein)» fra duoens EP «Hvis det bare kom snø» fra 2021. Alt i alt er det en gjennomtenkt og veldig fin setliste, og alt klinger så innmari godt.

Med seg på scenen har de Eiolf Ødegård på tangenter. Han er limet som holder det hele sammen, og gir konserten det lille ekstra. Han briljerer gjennom de nesten to timene konserten varer, med en herlig ro og trygghet – og bidrar med et flott tillegg til den ellers så enkle visesangen. Ifølge Skaug og Kvitnes er det helt innafor å sovne i kveld. «Det er tross alt visesang dette her», sier Skaug og flirer. Før konserten er ferdig blir publikummerne også minnet på å ta med seg de som sover hjem. «Bare de som tilhører dere, altså!» påpeker han. Latteren sitter løst i salen fra start til slutt.

Eiolf Ødegård.

Trygve Skaugs diktsamling «Dikt til navngitte menn» ble nylig utgitt – og denne leser forfatteren selv noen tekster fra i løpet av kvelden. Henning Kvitnes er nevnt i to av tekstene, og duoen trekker linjer tilbake til de mange samtalene de har hatt i stua til Trygve. Det viser seg også at de har vekslet ideer og inspirasjon til tekster via SMS, fra hver sin kant i landet på jobbreiser.
Det er helt tydelig at disse to har et sterkt bånd seg imellom, både musikalsk og personlig. Til tross for stor aldersforskjell, som de selv også påpeker et par ganger gjennom kvelden, har de et felles ståsted og et ønske om å formidle. Og formidling, det kan de! Dette er to ordsmeder som skriver tekster som går rett inn i hjertet. Det blir aldri for mye. Det er akkurat passe med nostalgi, og den deilige humoren mellom de to er så koselig og uformell.

Siste låt blir «Sånne som oss», til publikums store glede – før det ikke overraskende blir ekstranummer etter trampeklapp og jubel fra salen. Skaug framfører sin «Det går over», før Kvitnes klinker til med «Guttær». En låt som publikum kan inn og ut, og synger med på av full hals. På mange måter en svært passende sang for å oppsummere denne kvelden. En kveld med historier, anekdoter, humor og ekte vennskap. Tusen takk!

Alle foto: Malin Charlotte Raude Næsfeldt


 

Kommentarer

kommentarer