En korists memoarer

Så var det slutt. Siste tone fra «Slavekoret» av Verdi henger igjen i Glemmen kirker før den flyr ut i stillheten. Tårene fyller øynene og hjertet dunket stolt i brystet. Dette var siste tone i siste konsert med koret som har blitt min andre familie.

En audition for 8 år siden var starten på mitt eventyr som korist under operaoppsetninger på Fredriksten Festning. Det har vært mange, lange dager. Venting. Synging. Repetisjon. Jeg har løpt, krabbet, sloss og «elsket», alt for kunsten. Jeg har ønsket meg ullundertøy og slitesterkt regntøy til jul for å stille forbered til øvelser i all slags vær. Jeg har vinket farvel til mann og barn 18.mai annethvert år, for så å ha gjensynsfest etter fullført opera. Tidvis dårlig samvittighet har latt seg drukne i Habanera, Slavekoret og taktfast marsjering i Sarastros hær.

Det har vært et eventyr jeg ikke ville vært foruten. Jeg har møtt regissører, operasangere, kostymedesignere og rekvisitører, alle inspirerende og herlige på hver sin måte. Jeg har blitt dytta rundt, bort og fram av inspisienter og andre på-passere. Alle med en oppgave for å gjøre forstillingene på Festningen til de aller beste. Allikevel er det ikke de store rollene eller kjente navn som fester seg på minnet.

Siden min første korøvelse har en etter en av korister fra Østfold og omegn karret seg inn i hjertet og laget et eget familierom, med eget hjemmesnekret skilt: «Operafamilien». Her har de bosatt seg, og her kommer de til å bli selv om vi nå ikke lenger vil møtes annenhver mandag eller tilbringe øvingsuker sammen på Festningen. Vår reise ender her. Min operafamilie viker for et nytt profesjonelt kor. Måtte deres reise bli like fin som vår.

Hanne Bærkas-Buer med mannen Øystein i Glemmen kirke. Foto: Jeanette Torgersen Johansen.

Chorus Exil hadde sin avskjedskonsert i Glemmen kirke søndag 25.november hvor de bland annet fremførte Gloria av Antonio Vivaldi, Hallelujakoret fra «Messias» av Georg F. Händel og Slavekoret fra «Nabucco» av Giuseppe Verdi. Kormester: Vigdis Djupang, Orgel: Dan Rene Dahl, Flygel: Svein Erik Gundersen. Solister og konferansier var hentet fra Operafamilien.

 

 

Forsidefoto er fra avskjedskonserten i Glemmen kirke. Foto: Jeanette Torgersen Johansen.

Kommentarer

kommentarer