En fin høytlesningstund i biblioteket

Søndag inviterte Halden litteraturforening til en hyggelig høytlesningsstund med forfatter Torun Lian i bibliotekets barneavdeling.

Det er grått og ganske så surt når jeg og seksåringen krysser Teatergata mot biblioteket denne søndagsettermiddagen for å gå på forfattermøte for barn på Halden bibliotek. Men inne er det varmt og hyggelig!

Forfatter Torun Lian starter bokstunden med å fortelle litt om seg selv, og hvorfor hun begynte å skrive om Alice Andersen.

– Det var i en periode som jeg var ganske sliten et var noen som foreslo for meg at jeg kanskje kunne skrive bøker for barn, forteller Torun, litt kortere bøker. I stedet for å slutte å skrive helt! Så da begynte jeg å skrive barnebøker, men de ble nok ikke så korte.

Torun fant opp Alice Andersen, som er engstelig for veldig mye og ikke trives i rampelyset. Den første Alice-boken kom i 2014, og siden har det kommet tre bøker til om den litt bekymrede jenta. For Reserveprinsessen Andersen mottok Torun Lian Brageprisen i 2015. I denne fjerde og siste boken om Alice blir hun forelsket. Det er helt katastrofe.

Torun leser høyt fra Alice Andersen og alt du ikke vet og godt er det. Alice og familien reiser til hytta ved sjøen i sommerferien, der familielivet går sin vante gang med søskenkrangler og foreldre som ikke skjønner noen ting. Alice er engstelig for det meste. Å dra til den folksomme stranda for eksempel, eller å sykle forbi okser på et jorde, eller bare det å treffe andre mennesker. Men verst av alt, noen har flytta inn i den gule nabohytta der ingen har bodd på mange år! Og innflytteren er nettopp den gutten Alice blir forelsket i.

Det oppleves som ganske luksuriøst å bli lest høyt for, det opplever man jo nesten aldri som voksen! Jeg skulle gjerne ha sittet lenger og hørt forfatteren lese høyt fra sin egen bok, men plutselig er det over.

Mens vi tar på oss jakkene, lurer seksåringen på om det er noe lurt av Alice å bli forelska, siden hun er så innmari redd for allting. Men så tenker hun seg litt om.

– Mamma, jeg tror det går bra med Alice, sier hun når vi går ut fra biblioteket. Jeg tror nemlig at Alice kommer til å oppdage at det ikke er så farlig å bli forelska. Det er ikke noe farlig i det hele tatt, det er jo bare forelsking!

Jeg er usikker. Det er gode muligheter for at forelskinga blir vanskelig for Alice. Vi må nok lese boka for å finne ut mer.

 

Bøkene er illustrert av Øyvind Torseter.

Kommentarer

kommentarer