En god start for Halden kooperativ

1. mars 2016 så Halden kooperativ dagens lys. Et år senere avholdt de årsmøte og kan se tilbake på et godt første driftsår. 

Halden kooperativ ble grunnlagt med et ønske om at flere haldensere skulle få tilgang til økologiske råvarer. I løpet av sitt første år har omtrent 100 medlemmer blitt med i kooperativet og de har delt ut 278 poser fordelt på 6 utleveringsdager. Benedikte Lindhaugen loset samvirket trygt gjennom det første året og hun fikk på årsmøtet ny tillitt videre som leder.

Hvordan vil du oppsummere 2016 for Halden Kooperativ?
– 
Det har vært et innholdsrikt år med en god start. Vi har lært veldig mye, opplevd stort engasjement og fått mange gode råvarer fra bønder som vi har samarbeidet med, forteller hun.
– Vi skulle gjerne handlet enda mer lokalt, men har erfart at det økologiske markedet er noe begrenset i vårt nærmiljø.

Kooperativet jobber ut fra 10 grunnprinsipper. Det handler blant annet om at alle varene de formidler skal være dyrket etter økologiske eller biodynamiske prinsipper og at det er så lokalt som mulig. Matvaretilbudet skal justeres etter årstidene og det er et mål at de sikrer færrest mulig ledd mellom kooperativet og produsentene.

I løpet av året har de blant annet kjøpt produkter fra Dyre gård, Olseng bærgård, Bøensætre, Holli Gård og Fokhol gård. Varene kjøres til Halden og så samarbeider medlemmene i kooperativet om å pakke det i poser før hver utdeling. Det er en pose hver måned og den koster 200,-.

Leder av Halden kooperativ, Benedikte Lindhaugen.
Leder av Halden kooperativ, Benedikte Lindhaugen.

Hva er planene videre for Halden kooperativ?
– I januar gjennomførte styret en medlemsundersøkelse for å få tilbakemeldinger fra alle som i felleskap eier kooperativet. Her fikk vi mange gode innspill og tilbakemeldinger som vil være førende for utviklingen videre, forteller Benedikte.
– Vi skal så klart fortsette med økologiske grønnsaker og andre råvarer. I tillegg ser vi på mulighetene for å utvide med økologisk kjøtt og faste tilleggsprodukter som for eksempel egg, poteter og gulrøtter.

Det er svært få bønder og produsenter i Halden-regionen som driver økologisk og det har vært en utfordring for kooperativet.
– Vi ønsker å jobbe for at det blir flere økologiske tilbydere i Halden og Østfold. Så blir det selvfølgelig viktig å skape et enda større felleskap blant medlemmene i Halden kooperativ. Det skal vi gjøre ved å arrangere noen sosiale og faglige arrangementer.

Så hva skal haldensere som er interesserte i økologiske råvarer gjøre?
– De bør melde seg inn i Halden kooperativ og få mulighet til å hente en velfylt pose med både grønnsaker og andre råvarer hver måned. Vi oppfordrer også alle til å spørre etter lokale og økologiske råvarer i butikken man handler i slik at vi sammen kan jobbe for å øke utvalget.

Kommentarer

kommentarer