En førstereisgutt på Reis

Søndag 26. januar skal visesanger og låtskriver Daniel Sandvik holde sin første solokonsert i Halden, og åstedet blir Siste Reis. Med seg har han Terje Støldal på bass.

Daniel har du sikkert sett før, han er stadig i bybildet. Kanskje har du sett ham med et av figurteaterstykkene sine, eller kanskje på vei inn til Fargespillhuset – eller Halden teaterskole? Kanskje har du sett ham ved Monnes side, spillende på gitaren sin, eller som gjesteartist eller skuespiller på en av byens scener. Multikunstneren Daniel er godt innvevd i Haldens kulturliv. Men noen solokonsert har han aldri hatt i denne byen! For dere som ikke har sett Daniel, så kan han få lov til å presentere seg selv. Det gjør han omtrent sånn som det her:

– Ja. Jeg er da Daniel Sandvik og kommer opprinnelig fra Indre Østfold som det nå heter. Der startet jeg min karriere som visesanger på kjøkkenbordet, sammen med pappa, som lærte meg alle de visene som han sang da han selv var ung. Videre ble jeg med ham ut å synge på gamlehjem, og underholdt eldre samt pensjonister.

Det er Monne som har tegnet Daniel med gitaren. Fint, ikke sant?

Da Daniel ble eldre ble repertoaret utvidet. Daniel begynte å skrive viser selv, og han fremførte dem også. I begravelser, bryllup og andre tilstelninger.

-Men alltid var det viser som sto på repertoaret, forteller Daniel. Jeg har alltid kalt meg selv for visesanger. Da jeg vokste opp hørte alle mine jevnaldrende på populærmusikk, mens jeg hørte på gamle viser i fra 50- 60 og 70-tallet. Så det er blitt min sjanger og jeg har med tiden funnet ut at dette er en sjanger som kan treffe alle aldre. Det handler bare om å finne de rette visene, så kan du nå ut til hvem det skulle være. Det er jo det som er så fint med denne sjangeren, den er vid og den rommer nesten alt.

Daniel fant lykken her i Halden, og flyttet til byen.

-Her etablerte jeg meg kanskje best kjent som skuespiller og dukketeatermann, etter utdanningen jeg tok i Drama-og teaterkommunikasjon på Høyskolen i Oslo og Akershus. Da var det ikke så mye plass til visesangeren Daniel, så da la jeg det litt på vent, ihvertfall i min nye hjemby.

Daniel er kanskje førstereisgutt når det kommer til Haldens musikkliv, men han har holdt mange konserter før. I årene han har bodd her i byen har Daniel rett som det er reist rundt i Indre Østfold og sunget og spilt gitar. Men etter begynte også haldenserne å oppdage Daniels talenter når det kommer til gitar og låtskriving.

-Det har kommet fram at jeg driver med det jeg driver med og det synes jeg jo er veldig gledelig, sier Daniel, og det har jo resultert i at jeg har fått mulighet til å komme litt inn i varmen i Haldens musikkliv, samt hatt gleden av å få være med på diverse tilstelninger her i byen. Jeg har blant annet sunget på juleplata «Jul I Halden» og noen julekonserter, samt på noen gamlehjem.

Daniel sang noen låter på Christina Brynildsens julekonsert i Fredrikshalds teater i desember. Det var innmari, innmari fint. Foto: Ellen Midtfjeld.

Daniel har lenge tenkt på å ta steget ut og holde en konsert i Halden, men det tok lang tid å finne motet. Når det nå endelig blir konsert gir han noe av æren til kjæresten, som har presset litt på. Men Tom Skjeklesæther får også noe av æren.

-I sommer ble jeg intervjuet av Tom Sjeklesæter for Halden Arbeiderblad, sier Daniel, der han med et glimt i øyet forklarte at han med intervjuet ville prøve å finne ut hva i hælvete jeg gjorde her. I dette intervjuet kom vi jo naturlig nok inn på dette med musikken, og han spurte om når haldenseren ville få mulighet til å høre meg, samt hvor jeg eventuelt kunne tenke meg å spille. Jeg svarte at jeg godt kunne tenke meg å holde en konsert på Reis en gang, men at jeg ikke visste ikke når. Men nå kan jeg svare ham at det blir på Siste Reis den 26. januar klokken 20:00.

Skriver du mye musikk selv?

-Ja, jeg begynte i tidlig i mine ungdoms år å skrive litt selv, men jeg har ikke vært så flink til å fremføre dem. Det ble oftere til at jeg sang andres viser. Men nå på søndag skal jeg endelig holde en ren konsert med bare mine sanger. Det er kanskje ikke jeg som er opphavsmann til alle låtene, men på konserten kommer det til å være en god blanding av egne låter, oversettelser av en og annen sang, og tonsetting av et dikt eller tekst

Daniel underviser i figurteater på Halden teaterskole sammen med Figurteater-makkeren Håkon Mørland. Her spiller Daniel gitar foran Pianostredets fantastiske, omsnekrede piano på teaterskolens juleavslutning. Foto: Ellen Midtfjeld.

Er det noen plate i vente?

-Nei det er i utgangspunktet ikke det. Jeg har noen sanger liggende ut på spotify under pseudonymet Noldus, som er et hjemmesnekra prosjekt i alle ledd, men det er da et sted man kan gå inn å få et inntrykk av noe av det jeg har laget. Det hadde vært veldig gøy å lage et album sånn på ordentlig, men det ligger nok i fremtiden et sted.

Daniel ønska seg en bassist til konserten på søndag, og valgte å spørre den eminente Terje Støldal om han kunne tenke seg å stille opp.

-Jeg er veldig glad for at Terje takket ja til å bli med på denne konserten. Han spiller i band med kjæresten min, så det er igjennom henne jeg har blitt kjent med ham. Terje er jo en helt utrolig person. Ikke bare er han dyktig, men han er også et godt menneske som det er en fryd  tilbringe tid sammen med. For min del er det også ekstra stas at han har spilt med så mange av mine idoler. Så jeg tenker jo litt spøkefullt, er han bra nok for Lars Martin Myhre så burde jeg prise meg utrolig heldig at han kunne tenke seg å være med meg å spille.

Sjekk ut Daniel «Noldus» Sandvik på Spotify: 

Når jeg spør Daniel om hvorfor folk skal komme og se konserten hans blir han beskjeden.

-Hehe, ja det var et godt spørsmål, jeg har vel ikke en bestemt grunn til at folk skal komme å se. Men har man ikke noe viktig å gjøre søndag kveld klokken åtte, så vil jeg anbefale folk å legge turen innom. Jeg tror det kan bli en veldig hyggelig kveld med variert og avslappende musikk. Kanskje vi også kan klare å lokke frem noen smil også? Vi skal kose oss.

Jeg tror ganske sikkert Daniel vil klare å lokke frem noen smil på Reis søndag kveld, i tillegg til å synge kjempefint er nemlig Daniel veldig vittig! Så dette bør dere få med dere.

Daniel Sandvik altså dere, førstereisgutten, spiller egne viser på Siste Reis søndag 26. januar klokken 20.

CC: 200,-

 

Kommentarer

kommentarer