En fin ettermiddag på biblioteket

Søndag ettermiddag besøkte barnebokforfatter Gudrun Skretting Halden bibliotek for å fortelle om og lese fra bøkene om Anton. 

En av de fineste søndagssyslene jeg vet om er å dra på forfattermøter for barn med Halden litteraturforening. På en grå og regntung søndag som denne er det ekstra hyggelig å være inne på bibliotekets koselige barnebokavdeling og høre litt høytlesning fra en barnebokforfatter.

Gudrun Skretting har tatt toget fra Oslo til Halden for å fortelle oss om sin litterære hovedperson; Anton. Den første boka om Anton kom i 2016, og gjennom tre bøker har Anton vært gjennom en hel del. Han har forsøkt å finne en hobby og en dame til pappaen sin, han har prøvd å finne ut hvordan man blir kul – og om det i hele tatt er nødvendig å være så innmari kul, og han har samlet inn penger. Til seg selv og andre. Det siste er tema i Gudruns seneste bok om Anton: Anton den store. Den kom i 2018.

Gudrun Skretting leser høyt fra bøkene om Anton.

I Anton den store prøver Anton og vennene hans å samle inn penger til en kamerat som ikke har råd til å dra på klassetur. Dermed starter de et firma som kan passe hunder, hjelpe gamliser med data og muligens bake scones. Men underveis i boka møter Anton en jente som har innendørs svømmebasseng, og etter hvert begynner han å lure på om han ikke bør samle inn penger til seg selv i stedet.

– Anton får lyst til å bli rik, forteller Gudrun, og han må finne på noe lurt for å samle inn penger til seg selv. Eller kanskje det ikke er så lurt allikevel. Han roter seg inn i ganske mye rart. Og er det egentlig sikkert at det er penger som er viktigst i livet?

Og der slår forfatteren boken igjen. Dette spørsmålet må vi altså lese mer i Anton den store-boka for finne svaret på.

Anton-bøkene har et antatt nedslagsfelt hos barn fra 9 år og oppover, men dette er definitivt bøker som voksne burde lese sammen med barna! Jeg heier på høytlesning av Anton-bøkene. I bøkene kikker Gudrun Skretting på eviggyldig og viktig tematikk gjennom Antons øyne, og her er det humor både på og mellom linjene.

Som vanlig på forfattermøter med Halden litteraturforening blir leselysten vekket, og jeg går ut i regnet med enda en bok på leselista. Den lista begynner å bli ganske lang..

Førstkommende onsdag er det forfattermøte for voksne med Halden litteraturforening! Da kommer Sigmund Løvåsen for å holde foredrag om Kjell Aukrust på Black Box klokken 19.

Her kan du kjøpe billett og lese mer om onsdagens arrangement.

 

Kommentarer

kommentarer