En festkveld for store og små

Torsdag før 1. advent er alltid en stor dag i Halden. Handel i Halden har invitert til Julegateåpning, en festkveld for store og små. 
Musikk og sang rundt i byen, bål og opplyste boder som selger varmt og kaldt, nytt og gammelt. En fin høstkveld med rundt 0 grader og høyt skydekke så sikten er klar. Stemningen er satt.

Vår runde startet på Tista senter. Vi blir ønsket velkommen av ny dekor, julegraner ved inngangene og lys i alléen mot Walkers gate. Senteret summer av forventning, snart kommer nissen. Barna står i kø for å bli malt og få nisseluer. Barnehagene har laget pepperkakemodeller av senteret som står utstilt.
Salg av godteposer er i gang. De forventes å bringe inn kr. 10 000 som frivilligsentralen får til sitt juleaftensarrangement.

Turen fortsetter over Fisketorget. Men det er noe som ikke stemmer, der festningen skal være er det helt mørkt. Uvanlig og nesten litt skummelt, men samtidig stiger forventningen, det er for at fyrverkeriet om en stund skal komme best mulig frem på nattehimmelen.
Over gangbroa ser vi at det er samlet folk ved torget.  Bålet til Fossekallen speidergruppe er tent og Idd skolemusikkorps gjør seg klare for å spille. Korpsene i Halden har ganske få musikanter, men de har øvd godt. Julemelodier kommer på løpende bånd, En stjerne skinner i natt, Deilig er den himmel blå, Det lysner i stille grender.
Tilbake på nordsiden, forbi det mørklagte juletreet og oppover gågata. Folk strømmer gjennom gata, noen søker inn. På Erlandsen er det fullt av folk som koser seg med noe varmt og noe godt. Ved parken er køen lang for å få smultringer, svele eller belgisk vaffel. Hos Lille Paris er det nesten trengsel, folk synes det er bra med butikker i gågata.

SONY DSC

Vi tar turen innom Paviljongen. Halden litteraturforening har eventyrstund, Marcus Hannestad leser om Mummidalen. Der feires også jul. Mummitrollene sover gjennom vinteren og når de blir vekket så forstår de ikke hva jul er. De andre i dalen er så travle at Mummifamilien tror det er noe farlig som skal skje, og for å unngå det farlige må de gjøre som alle andre. De pynter tre, lager mat og pakker inn gaver, alt i rolig tempo, mens de andre farer rundt. Det ender godt og noen små får en jul de aldri glemmer med det Mummiene har stelt i stand.
Mens det fortelles sitter de fleste barna oppmerksomt og lytter til historien. Halmballer (gode gammeldagse) er lagt i en ring rundt fortelleren. Det er fascinerende å følge historien samtidig som det summer fra gågata og andre unger leker i de nye apparatene lenger inn i parken.

Turen går innom Halden Storsenter. Der er også masse folk i kveld. En musikalsk nisse som er betydelig mer moderne enn til vanlig skaper stemning. Det faller i smak, barn danser med og voksne tramper takten. Også her er senteret flott julepyntet.

Føttene bringer oss tilbake til gågata der et kor synger under en av gatelyktene. Lenger nede i gata, ved Berg Sparebank, spiller Halden skolemusikkorps et nytt knippe julesanger. Så plutselig slukkes gatelysene, det er signalet for å finne seg en fin plass slik at man ser festningen. Wiels plass og gangbrua fylles opp. Vi skimter klokketårnet der oppe i mørket.

SONY DSC

Så ser vi et lysglimt og himmelen fylles av farger i et par minutter. Litt mumling, var det ikke litt kort, er spareblusset virkelig satt på så hardt? Men nei heldigvis, etter en kort pause er det i gang igjen. Rakett etter rakett – blå, grønne, røde – til slutt en som er litt større enn de andre. Alt er som det skal være.

Juletreet tennes, og i år går det et begeistret brus gjennom folkemengden. Treet har flott fasong og belysningen er fantastisk fin. Kommunen har levert, de lovet Østfolds flotteste tre og vi er ikke i tvil.

En siste tur gjennom gågata bringer oss inn i lokalene til Emil Stang Lund (tidligere bokhandler Andersen) der Frivilligsentralen selger «Dette visste du ikke – kalender 2016». Samtidig er det utstilling av bildene fra kalenderen sammen med andre bilder slik at det blir en historiefortelling.

Kvelden avsluttes sammen med flere hundre andre i Immanuels kirke til konsert. Den omtales i egen artikkel.

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer