En fanfare til glede for hele byen

Tistedalens Musikforening har fått en verdig hyllest og markering av sitt 150-årsjubileum med jubileumsboken En Fanfare for Tis’dærsmusikken; En flott bok som på elegant vis formidler korpsets posisjon og betydning i Tistedal gjennom 150 år. Dette er lokalhistorie for alle. 

Tistedalens Musikforening har vokst seg sentral og viktig i Tistedal siden den spede starten med Saugbrugets Hornsekstet i 1871. Neste år runder korpset 150 år, og nå er jubileumsboken En fanfare for Tis’dærsmusikken ferdig trykt og på vei ut i bokhandlernes hyller. Forfatter Roger Prang har gjort en formidabel jobb med sin fanfare for et lokalt korps med en rik historie og tung lokal betydning. Denne boka er så mye, mye mer enn en oppramsing av dirigenter og konserter gjennom 150 år, dette er lokalhistorie, formidlet på spennende vis.

Saugbrugssekstetten-på-50-tallet.

En fanfare for Tis’dærsmusikken er tenkt som en hyllest til korpset, men den kan fint leses av oss som ikke har vokst opp i Tistedal og som kun har betraktet korpset på avstand. Roger Prang har forfattet en bok som forteller 150 år med korpshistorie uten å kjede leseren i ett sekund. Han har også klart å formidle betydningen av Tistedalens stolthet uten å bli svulstig og sentimental, men allikevel berøre (i hvert fall denne) leseren.

Boka tar oss med tilbake til den spede starten, til den gangen seks karer fra Tistedalens Sangforening startet Saugbrugets Hornsekstet i 1871. Prang maler med både stor og liten pensel i boka; i tillegg til å fortelle korpsets egne, interne historie drar han linjer ut til lokalsamfunnet – og endatil ut til Norges- og verdenshistoriens store linjer. Eksempelvis knytter Prang organisasjonsbølgen som definerte Norge på 1800-tallet opp mot korpset, og ikke minst tar han opp «drikkeondet», som var bakteppet for mange frivillige organisasjoner på den tiden. Tyskernes invasjon i 1940 fikk naturligvis også litt å si for korpset i det lille tettstedet på svenskegrensa.

Korpset i 1912.

Forfatteren har gått svært grundig til verks kildemessig. Han har jobbet seg gjennom arkiver, protokoller, avisartikler, bildebunker, utklippsbøker og historiebøker for å fortelle korpsets historie. Teksten brytes stadig opp med bilder, faktabokser og anekdoter om stort og smått. Innslagene er en effektiv og morsom måte å krydre historien om Tistedalens Musikforening på. Et morsomt eksempel på dette er et knippe strålende anmeldelser av konserter som korpset har holdt, her kan man lese rosende ord fra journalister i aviser som Drammens Dagblad, Sangerposten (Oslo), Fredrikstad Blad, Adresseavisa, Smaalenenes Amtstidende og flere andre aviser fra 1920- og 30-årene.

Et annet godt eksempel på fint krydderi underveis i boken er dette bildet fra korpsets protokoll 9. april 1940.

Tistedalens Musikforening har hatt en imponerende konsertvirksomhet i sin tid, det er morsomt å lese om konserter i Drammen og Oslo som kunne dra så mange som 10 000 publikummere! Korpset gjennomførte også hele 61 radiokonserter for NRK i sin tid. Ikke verst for et korps fra lille Tistedal.

I boka blir vi kjent med korpsets dirigenter gjennom tidene, og her får selvfølgelig Oscar Borg sin velfortjente plass. Men vi får også stifte bekjentskap med andre som har betydd mye for Tistedalens Musikforening gjennom tidene. Enkeltmusikere og ildsjeler blir trukket frem i lyset, eksterne samarbeidspartnere får også oppmerksomhet i boken.

Selveste Oscar Borg.

Et fint innslag i boka er intervjuene med veteraner og unge talenter i korpset. Først blir vi bedre kjent med fem veteraner i korpset og får høre om marsjering i regnvær, betydningen av Borgfoss, jentenes inntog i korpset, dirigenter, turer og mye annet spennende. Mot slutten av boka intervjues fire av korpsets yngre talenter. Praten med de unge kreftene som skal drive korpset videre inn i fremtiden blir en fin kontrast til intervjuet med veteranene tidligere i boken.

Borgfoss vies naturlig nok en del oppmerksomhet i jubileumsboka, og her trekkes dugnadsånden som har holdt liv i korpset også frem. Vi får også lese om plateutgivelser, dugnadsinnsats, militærmusikernes betydning for korpset, uniformer gjennom tidene, samarbeidet med skolekorps, den utvidede damesekstetten «Fosserypene», konserter, revyer, NM i korps, musikklivet i Tistedal utenom korpset og mye, mye mer.

Bilde fra 110-årskonsert med Per Brevig.

Dette er en bok som haldensere flest kan ha i bokhylla, og ikke minst et viktig historisk kulturhistorisk dokument for fremtiden.

Da gjenstår bare å si: Gratulerer med hundreogfemtiårsdagen Tis’dærsmusikken, og gratulerer til forfatter, bokkomité og korps med en strålende jubileumsbok!

Førstkommende lørdag blir det lansering for En fanfare for Tis’dærsmusikken utenfor Ark på Tista senter. Forfatteren er til stede for signering av bøker.

Kommentarer

kommentarer