En dans om livet

Neste uke skal storsalen i Samfundet atter en gang få blomstre som kulturarena. Da inntar Carl André Johansson og teamet hans den ærverdige salen med sin forestilling Et glimt av oss.

Jeg møter Carl André på Samfundet, en liten uke før det braker løs med generalprøver for danseforestillingen. Det er som om storsalen nærmest holder pusten når vi går inn, aner veggene der inne at de atter en gang skal bli rammen for kreative krefters utløp mon tro?

Et glimt av oss er et danseteater, forteller Carl Andrè, eller et dansalt teaterstykke om du vil. Dette er en veldig fortellende uttrykksform.

Forestillingen blir det andre danseteateret Carl André setter opp. I fjor satt han opp Mens vi faller i Rosenlundsalen. Da hadde han med seg Elisabeth Bustos som dansepartner, og denne gangen har han invitert Sverre Magnus Heidenberg til å delta i forestillingen.

Et glimt av oss skal fange øyeblikk fra livet, forteller Carl André. Det er en masse uavhengige scener med selve livet som fellesnevner, med flere underordnede temaer. Som for eksempel kjærligheten, forventninger, forholdet vårt til døden og så videre. Jeg liker godt å jobbe med store temaer, som rommer mye.

Det er Carl André selv som er primus motor for oppsetningene, han står for både idé og utforming. Han har jobbet med forestillingen i snart to år. For å finne inspirasjon dro han ut i verden, og observerte livet i Hongkong, i Paris og i New York.

-Jeg tenkte at jeg måtte ut i verden for å fange disse øyeblikkene jeg ville formidle, og observere menneskene for å komme til bunns i hva som egentlig opptar oss. Hva er viktig for oss? Men det som faktisk har inspirert meg mest når jeg har skapt denne forestillingen er hverdagen her hjemme, og de menneskene jeg føler meg nær. Jeg vil vise noe som kan være sant. Det er ikke noe fasit jeg skal vise gjennom denne forestillingen, det blir jo mine refleksjoner over hva livet er.

Tror du at folk kommer til å kunne relatere seg til det du ønsker å formidle?

-Jeg håper jo det. Men publikum skal få ha opplevelsen sin i fred, og få lov til å sitte igjen med sine egne inntrykk. Jeg skal ikke bestemme hva de skal mene om dette.

Carl André ser frem til å danse i storsalen på Samfundet.

Carl André håper det ikke bare er danseinteresserte som dukker opp på forestillingene.

-Selv om du ikke har sett så mye dans før kan du komme og se denne forestillingen. Alle kan få noe ut av dette, og alle er velkomne!

Med seg i produksjonsteamet har Carl André et knippe dyktige folk, og han skryter av dem alle. Rebekka Rognøy er produsent, Therese Næss Diesen er lyddesigner og Espen Brække Grønberg er grafisk designer. Martin Sternberg har skrevet musikken til forestillingen. Den er skreddersydd til Carl Andrés dans. Og så er det Sverre da, som skal være med og danse. Carl André har danset sammen med Sverre før, og liker å jobbe med ham.

-Sverre er en dyktig danser, og han har vært god å ha i denne prosessen. Sverre er medskapende danser i dette her, han kommer med forslag og har utviklet forestillingen sammen med meg. Han er vanvittig kunnskapsrik og flink. Jeg synes det er ekstra gøy at vi er to menn som gjør denne forestillingen. Det er ikke mange utøvende mannlige dansere her i byen.

Carl André gleder seg til å danse i storsalen.

-Denne salen er en slags storstue for byen, og det sitter så mye i veggene her inne. Det blir veldig stas å danse her inne. Location er veldig viktig når jeg skal sette opp en forestilling, rommet tilfører så mye.  Det har utrolig mye å si. Jeg gleder meg vilt til vi skal flytte inn her på søndag!

Et glimt av oss spilles i storsalen på Samfundet torsdag 18., fredag 19.  og lørdag 20. oktober.  Forestillingene starter klokken 20, og dørene åpnes klokken 19.00.

Billetter finner du på Tikkio.

Forsidefoto:

Kommentarer

kommentarer