En cowboypoet på Bryggerhuset

Tirsdag kveld gjestet country/folk-legenden Tom Russell Bryggerhuset Syd. 

Det er ganske så poetisk: Legenden Tom Russell introduserer seg selv når han entrer scenen på Bryggerhuset tirsdag kveld. Eller, egentlig så er det jo hans alter ego Railroad Bill som får æren av å introdusere Russell på det to tredjedels fylte Bryggerhuset denne marskvelden. Railroad Bill prøver å få med seg det noe tilårskomne publikummet på litt allsang, men vi er jo tross alt nordmenn og haldensere – litt langsomme ut av startgropa skal vi være. Et par øl senere er vi imidlertid med på notene. Da har Railroad Bill overlatt scenen til Tom Russell, som i større grad aktiverer allsangnerven blant publikummerne. Dog ikke helt. Jeg er ganske sikker på at de fleste helt bevisst la fra seg allsanghatten hjemme tirsdag. Denne kvelden har vi kommet til Bryggerhuset for å lytte.

Tom Russell. Foto: Ellen Midtfjeld.

T-beinsteik og spansk vin

Tom Russells karriere er litt av et skue. Siden den spede starten på slutten av søttitallet har Russell lira av seg 28 studioalbum, tre liveinnspillinger og tolv samleskiver av ulike slag. Russell har sågar begått et album med vårt eget Blåseensemble, nemlig 2013-albumet Aztec Jazz. I tillegg har multikunstneren både skrevet bøker og produsert seriøst ekspressiv folkart. Men først og fremst er Russell en genuin historieforteller, det er storytelling som er denne mannens raison d’être. Russell maler elegante ordbilder, med et anstrøk av småsvart humor og atten spiseskjeer livsvisdom og livserfaring. Som en ekte cowboy.

På sin siste plate October in the Railroad Earth – forøvrig en tittel lånt fra Jack Kerouacs dikt ved samme navn – finner vi flere av disse småfortellingene Russell er så god på å servere. For eksempel kuttet T-bone steak and Spanish Wine, der Russell reiser tilbake til et steakhouse i Nord-California som han ikke har vært innom på førti år – bare for å oppdage at absolutt ingen ting er endra. Dagens rett på krittavla utenfor er fremdeles T-beinsteik og spansk vin. Russell og eieren av steak-sjappa setter seg ned med et glass vin og synger seg tilbake til gamle dager.

Cowboy foran, cowboykunst bak. Russell hadde med seg sju malerier og en rekke kule opptrykk til salgs. Onsdag skal han selge bilder på Tronsmo i Oslo.

Russell spiller gamle låter, og Russell spiller nye låter. Hver låt er en liten historie. Bryggerhuset faller stille, vi har øra på stilk. Man må ha høreapparatet på full styrke for å få med seg alt, det nytter ikke å skravle med sidemannen. Da kan det hende man går glipp av en morsomhet, eller en liten tvist i historien. Heldigvis er det et oppmerksomt publikum vi dealer med på Bryggerhuset denne kvelden.

Undertegnedes første liveopplevelse med Tom Russell sto til A. Litt leit er det jo at den skulle komme først i 2020, etter at fyren har holdt det gående i over førti år. Jeg satser imidlertid på at det ikke ble den siste! Haldenvenn Russell kommer vel tilbake? Nå skal jeg finne frem Tom Russell på Spotify og lage meg en real spilleliste, satser på at den holder meg opptatt frem til artistens neste Haldenbesøk.

 

Del artikkelen:

Kommentarer

kommentarer